Zápasy
po 13.3.2017 | Klára Petrásková

Před vyprodanou halou porážka. Hradec na úvod série podlehl Litvínovu 2:3

To, na co se všichni několik měsíců těšili, konečně vypuklo – pondělním duelem s Litvínovem odstartovalo pod Bílou věží extraligové play off! A pro Hradecké začalo před plným stadionem nejlépe, jak mohlo, a to vedoucí brankou. Ta však byla na dlouhou dobu jediná v litvínovské síti a v průběhu klání otočili třemi trefami skóre na svou stranu Severočeši. V závěrečné minutě už pak Lvi pouze dokázali porážku zmírnit, když na konečných 2:3 upravil výsledek Andris Džerinš. První čtvrtfinálový bod tak putuje do severních Čech.

Před startem vyřazovacích bojů se vyprázdnila hradecká marodka, a tak oproti poslednímu duelu s Chomutovem byla východočeská soupiska obměněna o pět jmen. Proti Litvínovu se vrátili do sestavy útočníci Jaroslav Bednář, Rastislav Dej a Rudolf Červený, obranné řady pak vyztužil Martin Pláněk. Mezi tři tyče se postavil Patrik Rybár.

Skóre čtvrtfinále otevřel Hradec, Verva však stihla vyrovnat

Státní hymna, čestné buly a pak už úvodní čtvrtfinálové vhazování! Pondělní osmnáctou hodinou byly na soutoku Labe a Orlice zahájeny vyřazovací boje, domácí Mountfield se postavil do zbraně proti litvínovské Vervě. Utkání sice začalo poněkud opatrněji a zajímavější momenty nepřinesla ani brzká východočeská přesilovka, když však krátce po buly napřáhl Rostislav Martynek, musel Patrik Rybár vytáhnout bleskurychlý zákrok betonem.

Koncem 8. minuty však už většina diváků ve FORTUNA aréně propukla v jásot. Do útočného pásma zavezl kotouč Jaroslav Bednář, objel s ním bránu a předložil ho Romanu Kukumbergovi. Ten ukázal pohotovou a rychlou kličku do bekhendu a překonal rozhozeného Januse – 1:0.

Domácí vstřelenou brankou ožili a najednou jich byl plný led. Dva na jednoho ujíždělo duo Jarůšek – Picard, ani oni, ani jejich spoluhráči ale žádnou z nebezpečných akcí ve druhý gól přetavit nedokázali. Naopak v početní výhodě se na koně dostal Litvínov a necelé dvě minuty před sirénou pak dokonce vyrovnal. Ránu Karla Kubáta ještě dokázal Rybár vyrazit, po dorážce Lukáše Válka už se ale hradecký gólman natahoval marně – 1:1.

Verva udeřila v početní nevýhodě a ujala se vedení

Jak Litvínovští aktivně skončili první třetinu, tak začali i tu druhou. I díky přesilovce trávili v útočném pásmu víc času, než by si tým domácích přál. Poté se ale faulem provinili také Severočeši a gólová naděje svitla na druhé straně. Alexandre Picard zpoza brány našel sjíždějícího si Romana Kukumberga, jenž však na připraveného Januse nevyzrál.

V dvojnásobném přečíslení se snažila prosadit litvínovská dvojice Trávníček – Martynek, nevyužité příležitosti ale nakonec litovat nemusela. Ve vlastním oslabení totiž Verva ujela do přečíslení znovu a tentokrát se už z branky radovala. František Lukeš měl sice po levé ruce ještě volného spoluhráče, situaci však vzal na sebe a mazácky uklidil puk přesně k bližší tyči – 1:2.

Na střely byli ve druhé dvacetiminutovce jednoznačně aktivnější Litvínovští, kteří svého soupeře přestříleli poměrem 9:3, i přesto však Lvi koncem periody ještě zahrozili. Na vrcholu levého kruhu si našel odraženou střelu Stanislav Dietz, jeho dělovka ale skončila jen v ochranné síti. Poslední slovo prostředního dějství měli však hosté, kteří svého soka tlačili v přesilovce, Patrik Rybár ale žádný z letících kotoučů za svá záda nepustil.

Lvi tlačili, gól z poslední minuty už ale porážku neodvrátil

Do třetí periody vstoupili Hradečtí aktivně a na Janusovu svatyni létal jeden puk za druhým. Hostující strážce tří tyčí ale ne a ne některý pustit za svá záda. Jiří Šimánek vymyslel pěknou nahrávku na Rudolfa Červeného, jenž však z první trefil pouze hruď Jaroslava Januse. Téměř před prázdnou bránu pak předával touš Jaroslav Bednář, také jeho nabídka ale zůstala nevyužita.

Hradecká aktivita pokračovala i v přesilové hře, opakovala se však stále stejná písnička – kotouč ani v jednom ze slibných případů nepřešel brankovou čáru. Proti Jarůškově ráně zleva se vytáhla Janusova vyrážečka, u pravé tyče zase nedokázal usměrnit černou pryž mezi tři tyče Picard. Nedáš, dostaneš. Pilařova střela mířená přes půlku kluziště vyklouzla domácímu brankáři mezi kruhy, kde puk sebral Rostislav Martynek. Ten objel Rybárův beton a uklidil hrací předmět do sítě – 1:3.

Východočeši se však stále nevzdávali a snažili se s vývojem klání ještě něco udělat. Na Janusovu bránu vyslali Východočeši ve třetí periodě neuvěřitelných dvacet střel, ujala se z nich však pouze jediná. A to dvacet vteřin před vypršením základní hrací doby. Na levém kruhu dostal prostor Andris Džerinš, který nekompromisně zamířil na delší tyč – 2:3. Domácí pak ještě zkusili hru bez brankáře, času na vyrovnání však bylo málo. První čtvrtfinálový duel tak pro Hradec vítězný nebyl, odveta je naplánovaná již na úterý od 17:20.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 0 2
Stanislav Dietz 0 0 0 2 2
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Andris Džerinš 1 0 1 -1 0
Blaž Gregorc 0 2 2 1 0
Richard Jarůšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 1 1 1 0
Roman Kukumberg 1 0 1 -1 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Aleš Pavlas 0 0 0 -1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 -2 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 2
Martin Štajnoch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 20 3 17 85,00 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Čekali jsme, že Litvínov začne aktivně. Přesto jsme se jako první dostali do vedení, ale bohužel jsme ho neudrželi dlouho a hned přišlo vyrovnání. Důležitým momentem byla naše přesilovka, kdy jsme inkasovali gól po špatném střídání. Neodhadli jsme situaci, soupeř nám ujel do přečíslení dva na jednoho. Tam jsme znervózněli a poznamenalo to výkon v celé druhé třetině, který nebyl dobrý. Ve třetí jsme se zvedli, byli jsme v útoku aktivnější a trochu víc jsme se udrželi na puku. Měli jsme i pár šancí, ale bohužel jsme nedokázali srovnat a pak jsme ještě inkasovali dost nešťastnou třetí branku. Snížení na 2:3 pak už přišlo pozdě, zkusili jsme power play, ale na to byla velice krátká doba. Ztratili jsme první utkání, musíme se připravit na zítřek a podat lepší výkon.

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Inkasovali jsme jako první a abychom v zápase měli šanci, potřebovali jsme první třetinu neprohrát. To se nám podařilo a vyrovnali jsme. Z hlediska hry bylo pro zápas strašně důležité, aby se Hradec nedostal do náskoku a neuklidnil se. Druhou třetinu jsme vůbec nesehráli zle a ve třetí jsme to ubojovali. Cesta k vítězství byl i gól z brejku v oslabení, navíc se nám oslabení hlavně ve druhé polovině zápasu dařila.

Fotogalerie