Zápasy
pá 17.2.2017 | Lukáš Foff

Hradec opět naděloval! Plzeň porazil po pěti zápasech, hlavně díky hattricku Knotka

Každý chvilku tahal pilku, ale ten největší zářez provedli Východočeši. Ti do utkání vstoupili skvěle a vypracovali si dvougólový náskok. Plzeň však zabrala a krátce po začátku druhé třetiny už bylo skóre vyrovnané. V poslední dvacetiminutovce však Mountfield opět zvýšil obrátky a třemi góly během deseti minut rozhodl. Škoda sice snížila, ale poslední slovo měli opět domácí. Tomáš Knotek do prázdné brány dovršil hattrick a připsal si pátý gól ve dvou zápasech.

Hradecká sestava zůstala na vlas stejná, jako byla v zápase proti Spartě. Nebyl také důvod nic měnit, protože výkon v hlavním městě snesl přísné měřítko. V bráně tak od začátku zápasu stál Rybár a ve čtvrté formaci byli po boku Bedřicha Köhlera dvoubodoví Radovan Pavlík a Lukáš Nedvídek.

Hradec Plzeň více než dvojnásobně přestřílel

První šanci celého utkání měli Plzeňští, jmenovitě Tomáš Svoboda, který z nadějné pozice mezi kruhy střílel z první, ale puk škrtl Rybárovu lapačku a odletěl do ochranné sítě. To úvodní příležitost domácích ve 4. minutě rovnou skončila gólem. Nahrávku si, tak trošku už tradičně, připsal kapitán Jaroslav Bednář, který našel najetého Romana Kukumberga.Ten si přiťukl kotouč do jízdy a velmi rychlou střelou zamířil přesně do vnitřní strany tyče, od které se puk odrazil do brány Matěje Machovského.

Mountfield HK byl při chuti a mnohem lepší. Skvěle bruslil a vytvářel si řadu příležitostí. Navíc ho držel Rybár, který chvilku po gólu předvedl fantastický zákrok. Záhy také přišel druhý trest pro Plzeň. Hradec vstřelil druhou branku, a to výstavní. Individuální akci předvedl Tomáš Knotek, který se soupeře zbavil efektní otočkou ve středním pásmu a v úniku si hodil puk na bekhend a zavěsil pod břevno – 2:0. Dobré tempo pokračovalo a ukázala se také Plzeň. Kubalík uvolnil Tomáše Svobodu, který v čase 9:42 srovnal svůj mini souboj s Rybárem na 1:1 povedenou pumelicí k bližší tyči.

Kvalita hry v prostřední části třetiny lehce ustala, ale v poslední pětiminutovce opět nabrala obrátky. Centrifugu v útočném pásmu předvedli domácí, a ta skončila bombou Blaže Gregoce, která prověřila Machovského. Dobrou střelou se prezentovali také Dietz a Bednář, ale plzeňský brankář všechny pochytal. První dvacetiminutovku zakončila přesilovka Západočechů, ve které tvrdě vystřelil Dominik Kubalík, ale i Rybár prokázal své kvality.

Škoda brzy vyrovnala skóre i hru

Do prostředního dějství vstupovali hosté v početní výhodě. Tu nezužitkovali a ani si v ní nevypracovali žádnou šanci, nicméně mrzet je to rozhodně nemuselo. V čase 21:40 totiž srovnal Ondřej Kratěna, který to měl věru jednoduché. Rybár totiž vyrazil tečovanou střelu přímo k němu a plzeňský kapitán zasunul do prázdné brány a srovnal na 2:2. Brzy mohl Mountfield znovu vést, ale to odmítl po luxusní žabičce Jarůška Alexandre Picard.

Činili se oba gólmani, ten hradecký proti kličce Lva. Na druhé straně bylo další přečíslení, ale ani to neskončilo přesným zásahem. Královéhradečtí si pak zahráli dvě přesilovky takřka v řadě a obě za provinění Kubalíka. Ten šel nejprve pykat za podražení a podruhé za to, že zasáhl do hry ještě ve chvíli, kdy stál ve dveřích trestné lavice. Köhler měl v jedné z početních výhod velkou šanci, ale Machovského beton zůstal přikovaný k ledu.

Trest mohl přijít od velmi aktivního Tomáše Svobody, který ujel v oslabení, ale proti němu se podruhé v zápase skvěle vyznamenal hradecký gólman. O chvíli později předvedl stejně dravý průnik Rudolf Červený, ale vše skončilo opět stejně. Ve druhé třetině měla Škoda o něco víc ze hry a Hradec i přestřílela, z čehož vyústilo to, že do poslední třetiny se šlo za nerozhodného stavu.

Čtyři drtivé údery a hattrick Knotka

Krátce po začátku třetí třetiny přišla přesilovka pro Hradec. Nejprve v ní pálil Blaž Gregorc, jehož projektil trefil tyč, ale o dvacet vteřin později už bylo ve FORTUNA aréně zase veselo. Na 3:2 totiž zvýšil přesnou ranou Richard Jarůšek. V čase 45:06 bylo ještě líp, protože Červený brilantně zpracoval přihrávku ze vzduchu a předložil puk před bránu na hůl Michala Dragouna, který měl čepel nastavenou správně – 4:2.

Východočeši mačkali svého soupeře a kousek od svého prvního gólu na hradeckém stadionu byl Radovan Pavlík, ale jeho střela z otočky mířila do betonu Machovského. Pátý zásah za jeho záda a zároveň ten, který jej vyhnal z brány, si připsal Tomáš Knotek svým druhým gólem v zápase. Byla to však skvostná souhra celé formace a hradecký útočník už pozici neměl příliš těžkou.

Jiskřička naděje vzplála Západočechům po gólu Jakuba Lva, který přišel v čase 53:24. Po něm byla Plzeň několik okamžiků lepším týmem, ale hradecká defenziva v zádech se skvělým Rybárem už další gól nepovolila. Minutu před koncem navíc létaly čepice na led, protože hattrick dovršil do prázdné klece Tomáš Knotek, který si připsal pátý gól ve dvou zápasech. Mountfield HK počtvrté v řadě zvítězil za tři body a udržel třetí příčku.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 1 1 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 1 0
Michal Dragoun 1 0 1 -1 2
Blaž Gregorc 0 1 1 3 2
Richard Jarůšek 1 3 4 3 0
Tomáš Knotek 3 0 3 3 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 1 1 2 1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Alexandre Picard 0 1 1 2 0
Martin Pláněk 0 1 1 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 27 3 24 88,89 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Do zápasu jsme šli s respektem a touhou konečně Plzeň v téhle sezoně porazit. To se projevovalo od začátku, měli jsme výborný pohyb a brzo šli do vedení. Celou první třetinu jsme odehráli velmi dobře, naopak druhou špatně a Plzeň se zlepšila. Hned jsme dostali gól, celá třetina byla z naší strany taková neurovnaná. O to líp jsme nastoupili do třetí, která byla z našeho pohledu v zápase nejlepší. Hráli jsme výborně jak do ofenzívy, kde jsme dali krásné góly, tak i do defenzívy, kde jsme Plzeň nepouštěli do vyložených šancí. Jsme moc rádi, že jsme ji konečně porazili. Je to pro nás strašně důležité vítězství a klukům za něj patří dík.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň):
Do zápasu jsme vstoupili aktivně, možná až moc, a nepohlídali jsme si zadek. Hradec Králové šel z prvních dvou akcí do vedení 2:0. Přesto se nám podařilo zápas zdramatizovat, ve druhé třetině jsme se dotáhli na 2:2. Na začátku třetí jsme ale zbytečně faulovali a Hradec přesilovku využil. Celkově nás myslím vyučil v řešení přesilových situací tři na dva a dva na jednoho, ze kterých dával branky, a tím získal rozhodující náskok. Ještě měli skvělý pohyb, byl jich plný led, byli rychlí a v zápase aktivnější. Zaslouženě vyhráli.

Fotogalerie