Zápasy
pá 11.11.2016 | Klára Petrásková

Po dlouhé době doma bez vstřelené branky. Hradec nestačil na Vervu ani potřetí

Již potřetí v letošním ročníku se střetl Mountfield s Vervou a stejně jako v předešlých dvou případech, i v pátek musel skousnout porážku. Na rozdíl od předchozích dvou duelů však tentokrát Litvínov vedl již od první třetiny a utkání ovládl v základní hrací době. Jako klíčová se ukázala být hra ve čtyřech – v této herní situaci totiž Litvínovští vstřelili hned dvě branky. Třetí gól pak smolně padl při hradecké ponechané výhodě, a Severočeši si tak zpod Bílé věže odvezli plný bodový zisk.

Pro klání s Litvínovem se trenéři při skládání sestavy řídili heslem, že vítězná sestava se nemění. Do zápasu tak Mountfield nastoupil v naprosto totožné sestavě, jako do středečního derby.

Aktivnější Litvínov se dostal do vedení

V samotném začátku klání se slibnou příležitostí prezentoval Newton, od modré čáry ale netrefil brankové zařízení. Poměrně brzy zvedli rozhodčí ruku nad hlavu a rozhodli se vylučovat, a to dokonce na obou stranách. V krátkém časovém sledu byly dvě trestné minuty postupně uděleny hradeckému Dragounovi s litvínovským Janusem, a jak se ukázalo, hra ve čtyřech zřejmě více vyhovovala hostům.

U mantinelu zmátl východočeské hráče Hanzl a poslal kotouč na osamoceného Tomáše Pavelku. Ten se na pravém kruhu opřel do střely a z první neomylně trefil prostor mezi třemi tyčemi – 0:1. Vedení Vervy se nezamlouvalo Čápovi, a tak se rozhodl zaútočit. Bek Mountfieldu stihl v jednom střídání hned tři pěkné střely a navrch ještě vybojoval pro Hradecké početní výhodu. V té byl sice blízko vstřelení branky Köhler, Januse se mu však zblízka překonat nepovedlo.

Druhá desetiminutovka byla na gólové šance ještě chudší než ta první. Aktivnějším celkem byli sice Severočeši, domácí však dobře bránili, a Litvínovské tak příliš blízko k Rybárovi nepouštěli. Výjimkou byly pokusy Lukeše a Hübla v přesilové hře nebo Doležalův důraz na brankovišti, puky mířící na bránu ale hradecký gólman zkrotil. Do kabin tak šel Litvínov s jednogólovým náskokem.

Hradec kousal, Verva ale svůj náskok navýšila

Do druhého dějství vstoupili s větším důrazem hokejisté Mountfieldu, kteří vymysleli hned dvě gólem zavánějící akce. Pro střelu z mezikruží si sjel Dietz, jeho přízemní dělovka ale prolétla kolem tyče. Pohlednou spolupráci pak předvedlo duo Bednář – Dej, první jmenovaný ale z pravého kruhu přestřelil protější roh. Pozadu však nechtěli zůstat ani Litvínovští, a tak musel Rybár čelit ráně osamoceného Pavelky.

Zajímavá byla i další severočeská akce, v níž Lukeš postrčil touš na Černého, hostující útočník ale hradeckého gólmana u tyče nepřekvapil. Další šanci na vyrovnání skóre měli Lvi při přesilové hře. Množství střel však Januse nezaskočilo, a když už byl litvínovský strážce svatyně překonán, pomohla mu v úspěšném zásahu branková konstrukce.

Jenže Mountfield ještě v téže početní výhodě fauloval, a poměr sil na ledě se vyrovnal. A stejně jako v periodě první, i v té druhé znamenala hra ve čtyřech branku hostů. Jurčík vypíchl na obranné modré čáře puk Čápovi a vyslal do samostatného úniku Jiřího Doležala. Ten se s ničím nepáral a prostřelil Rybára mezi betony – 0:2. V posledních vteřinách se ještě do střely opřel Dietz, místo oslavy gólu ale pouze zblízka otestoval teplotu ledu.

Smolná branka potvrdila litvínovskou výhru

Pěkně zostra vlétli do poslední dvacetiminutovky Východočeši. Do samostatného úniku vyslal Jarůška Štajnoch, úmysly hradecké šestadevadesátky ale přečetl Janus. Ve výborné pozici se na pravém kruhu ocitl Pláněk, puk jím vyslaný si ale cestu do protivníkovy klece nenašel. Na druhé straně to byl Reichel, kdo vystrčil útočné růžky, Rybára ale nepřekonal.

A aby toho nebylo málo, o dalších několik vteřin později se do zakončení tlačil před Janusovu bránu Radovan Pavlík. Při své akci byl ale přidržen Pavelkou a vybojoval tak pro svůj tým alespoň početní výhodu. V ní pálil od modré čáry Vydarený, úspěšné misi domácího obránce ale zabránilo klubko těl stojících před brankářem. Mountfieldu byla krátce po vypršení trestu signalizována početní výhoda, ta však měla účinek přesně opačný, než mít měla.

Šimánkova nahrávka zpoza brankové čáry adresáta nejenže nenašla, dokonce doputovala až do odkryté domácí klece. Smolný gól východočeského útočníka byl na konto připsán Františku Lukešovi. Svítící nula na ukazateli královéhradeckých branek se nelíbila Štajnochovi. Jeho ránu si však pohlídal Janus, jenž po zaznění sirény mohl oslavit čisté konto. Verva si tak na sever Čech odvezla všechny tři body, Mountfield naopak ve FORTUNA aréně prohrál bez vstřelené branky poprvé od února 2015.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -2 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 -2 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 0
Michal Dragoun 0 0 0 -2 2
Blaž Gregorc 0 0 0 0 0
Richard Jarůšek 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 -2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 0
Martin Štajnoch 0 0 0 -2 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 27 2 25 92,59 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Litvínov měl od začátku lepší pohyb a my jsme všude byli o krok později. Bylo pro nás dobře, že jsme prohrávali jenom 0:1, neměli jsme skoro žádné šance. Ve druhé třetině se to zlepšilo, ale paradoxně když jsme byli blízko vyrovnání, v přesilovce jsme měli dvě velké šance a nastřelili i tyč, tak přišlo vyloučení a ve hře čtyři na čtyři jsme inkasovali druhý gól. Tam se zápas trochu lámal. Mohla nám svitnout naděje, že s ním něco uděláme, na začátku třetí třetiny, kdy měl Ríša Jarůšek samostatný nájezd. Gól jsme ale nedali a vrcholem zmaru byla vlastní branka při odloženém trestu soupeře. Litvínov hrál výborně do obrany a bylo strašně těžké vytvořit si na něj vyložené šance. Když tam byly, Janus je pochytal. Musím soupeři pogratulovat k výhře.

Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Myslím, že utkání mělo dobrou úroveň. V první třetině nás soupeř zatlačil, sbíral puky ve středním pásmu a měl protiútoky. Bylo strašně důležité, že jsme začátek přestáli a z první nebo druhé vážnější situace jsme dali první branku. Tím jsme domácí trochu zabrzdili. Potom byla hra vyrovnaná, pro nás bylo důležité uhrát oslabení, což se nám podařilo. Věděli jsme, že Hradec je v přesilovkách velice silný a má na ně výborné hráče. Zaplaťpánbu, že jsme neinkasovali. Kuriózní gól na 3:0 pak rozhodl o tom, že jsme dnes byli šťastnějším mužstvem.

Fotogalerie