Zápasy
pá 28.10.2016 | Lukáš Foff | Foto: Jan Čech

Konečně to vyšlo! Hradec opět vynuloval Energii a má první tři body z venku

Byl to boj a těžká dřina, ale nakonec se to přece jenom podařilo! Mountfield potvrdil, že Karlovy Vary jsou pro něj příjemný soupeř, a rozšířil sérii zápasů bez ztraceného bodu proti Energetikům už na číslo 7. Stejně jako v prvním domácím zápase navíc hradecký brankář ani jednou neinkasoval. O prvním venkovním vítězství v základní hrací době rozhodli Bedřich Köhler, navrátilec do sestavy Rastislav Dej a taky hradečtí fanoušci, kteří přijeli do KV Areny hned třemi autobusy!

Po dlouhé době mohli fanoušci Mountfieldu HK přivítat v zápasové sestavě Rastislava Deje, který se vrátil po zranění. Ze sestavy vypadl Jaroslav Dvořák a Tomáš Knotek se posunul do čtvrté formace. V obraně nebyl na duel s Karlovými Vary připraven René Vydarený, a tak došlo k několika změnám v obranných řadách.

Hra vyrovnaná z obou stran, ale góly nepadaly

Oba týmy vstoupily do zápasu velmi koncentrovaně a nepovolily svému soupeři nebezpečnější akce. Mountfield dostal v 5. minutě příležitost přesilové hry, avšak ta se mu vůbec nevydařila. Energetici byli v oslabení hodně aktivní, rychle přistupovali k hráčům a dařilo se jim vyvážet puky a místy i ohrožovat Rybára. Největší šance Východočechů přišla v čase 7:00, když se po dobré přihrávce Veselého uvolnil Tomáš Knotek, ale jeho táhlá střela skončila nad.

O divácky extrémně atraktivní duel se v první třetině nejednalo. Všichni se soustředili výhradně na obranu, protože vedení by v takto vyrovnaném průběhu mohlo hodně znamenat. Velkou šanci měly krátce po polovině třetiny Karlovy Vary, když se před Rybárem ocitl Václav Skuhravý, ale ani on nedokázal seřídit mířidla tak, aby černá pryž zapadla na místo určení.

Hradecký brankář měl o něco více napilno a musel si poradit také se skrytou střelou Petra Stloukala. Z tohoto souboje však opět vyšel jako vítěz, a tak skóre zůstávalo stejné. Nezměnilo se ani po střele Sičáka, což znamenalo, že po první třetině zůstal stav bezbrankový. Energie si do druhé třetiny přenesla téměř celou dvouminutovou přesilovou hru.

Obrovské šance na obou stranách. Skóroval Köhler

V ní však nebyla vůbec nebezpečná. Nedostala se ani k jediné střele na branku hradeckého strážce svatyně. Těsně po jejím skončení dostali domácí tu samou šanci, ale paradoxně přišla stoprocentní tutovka pro Hradec. Do úniku se dostali Bedřich Köhler s Martinem Pláňkem, kteří si vyměnili kotouč a na sebe to nakonec vzal povoláním útočník Köhler, který však trefil pouze rameno Závorky.

Druhá třetina se vůbec nesla v duchu přesilovek. Po vyloučení Skuhravého ji měl i Mountfield, ale i přes několik slušných náznaků se nezadařilo. Stejně tak po faulu Tuominena, který se po návratu z trestné lavice dostal osamocen před ležícího Rybára, ale ten přesto našel puk pod svojí rukou a připsal si veledůležitý zákrok, jímž udržel akcie Mountfieldu v zelených číslech.

V čase 36:03 se Hradec konečně dočkal a bylo to, jak jinak, v přesilové hře. Po ráně Bednáře se dostal k dorážce Bedřich Köhler a propasíroval puk kousek za brankovou čáru, což však stačilo k tomu, aby mohl dát průchod svým emocím a zařvat si tak, že to bylo slyšet až v Hradci – 0:1. Ve zbytku třetiny stihl akorát Jake Newton po nepřesném vyhození rozrazit kotoučem hlavu členovi realizačního týmu Energetiků, takže do třetího dějství se šlo za stavu 1:0 pro Mountfield HK.

Mountfield přidal pojistku a utkání si pohlídal

Ihned zkraje posledního dějství sekl svého protihráče Rastislav Dej, ale Karlovy Vary ukázaly, že mít o jednoho hráče na ledě více, pro ně přílišnou výhodu neznamená. Dobrou kombinaci předvedly až při stejném počtu hráčů na ledě, ale Východočeši se ubránili. Na druhé straně se mohlo definitivně rozhodnout, ale za Závorkou pouze cinkla pravá tyč a naděje Energetiků stále žila.

Zmar v početní výhodě předvedla i družina Václava Sýkory. Navíc se v přečíslení tři na dva dostal do ideální palebné pozice Tomáš Harkabus a pokud tyč za Závorkou cinkla, tak ta za Rybárem doslova zaduněla. V tuto chvíli byli Lvi pod velkým tlakem. Puky z hradecké třetiny létaly ven pouze obloučky do středního pásma a zdálo se, že zbytek zápasu bude ještě perný, leč Mountfield nečekaně udeřil.

Po dobrém střídání v útočném pásmu a skvělé práci celé pětice se v čase 54:21 k puku dostal mezi kruhy Rastislav Dej, jenž jej udržel proti dvěma hráčům a ukázal, že ani během nucené pauzy nezapomněl střílet milimetrově přesně – 0:2. V tu chvíli už bylo jasné, že pod Bílou věž doputují poprvé od začátku sezóny všechny body z venku. Energii nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře a Patrik Rybár si připsal první čisté konto v hradeckém dresu, navíc před fantastickou kulisou, kterou předvedly tři autobusy hradeckých fanoušků.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 2 2 1 0
Tomáš Bulík 0 0 0 0 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 1 0 1 1 2
Stanislav Dietz 0 0 0 0 0
Michal Dragoun 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 1 1 1 0
Richard Jarůšek 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 1 0 1 1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Jake Newton 0 0 0 0 0
Aleš Pavlas 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Ryan Potulny 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Martin Štajnoch 0 0 0 0 2
Jan Veselý 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 18 0 18 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary):
Bylo to vyrovnané a bojovné utkání, důležité bylo, kdo dá první gól. Šance jsme měli ale nedokázali jsme je zužitkovat. Naopak soupeř potrestal naše chybičky. Je to pro nás druhý zápas v řadě bez vstřeleného gólu, takto se vyhrávat nedá.



Pavel Hynek (Mountfield HK):
Hráčům bych chtěl poděkovat za výkon a tři body. První třetina byla z naší strany nervozní až pasivní. Ve druhé třetině jsme se zvedli v pohybu a první gól nás uklidnil. Měli jsme i štěstí, soupeř neproměnil několik šancí na vyrovnání. Výborně nás podržel brankář Rybár. Chtěl bych také poděkovat našim divákům, kteří přijeli třemi autobusy.

Fotogalerie