Zápasy
ne 31.1.2016 | Jan Vavřina

Ztracené body v Litvínově. Hradci zlomily vaz vyloučení a druhá třetina

Zápasové menu

Na tenhle zápas musí Vladimír Kýhos a jeho družina hodně rychle zapomenout. Mountfield zajížděl v rámci 42. kola na led předposledního Litvínova, se kterým měl letos výbornou bilanci – Hradec proti úřadujícímu mistrovi získal devět bodů z devíti možných. Jenže tentokrát se hrála naprosto jiná partie. Hosté sice vedli po brance Courchaina, Litvínov ale pěti góly skóre otočil. O vysoké porážce Východočechů rozhodla především druhá třetina – prohráli ji 0:3 – a prohřešky ve hře – Verva využila čtyři přesilové hry!

Pro utkání v Litvínově dala trenérská trojice zpátky dohromady lajnu Kudrna – Knotek – Šimánek, která nastupovala jako čtvrtá v pořadí. Po jednozápasové absenci se do sestavy vrátil kromě hradecké jednadvacítky také Martin Pláněk, v brankovišti dostal přednost Adam Svoboda.

Dva přesilovkové góly v závěru první části

A právě hradecký gólman měl zkraje zápasu mnohem více práce než jeho protějšek. První zákrok musel vytasit už po deseti vteřinách, další pak ve čtvrté minutě, kdy na něj dotírali Robin Hanzl s Rostislavem Martynkem. Domácí byli zkraje zápasu tvořivější, dostávali se do většího množství náznaků šancí.

Za Mountfield kontroval druhý útok – nejprve v přečíslení Červený s Honejskem, pak si druhá řada vytvořila menší tlak, který ale v branku nevyústil. V polovině třetiny si Hradec zahrál první přesilovku, v dobré pozici byl Rudolf Červený a po něm Filip Hronek. Ten mířil na zadní tyč, první extraligový gól ale nezaznamenal. Po přesilovce Hradce se hrála opatrnější pasáž, ofenzívy nebyly schopny vyzrát na obrany – po přechodu středního pásma obvykle následovalo nahození nebo chyba v rozehrávce.

Závěr třetiny přinesl vyloučení a jejich potrestání. Na začátku 18. minuty dostal puk doleva Adam Courchaine, který si sjel do pásma, přejel osu hřiště a bekhendem zamířil přesně nad Petráskovo rameno. Po necelých dvou minutách ale bylo srovnáno. Hradec fauloval, poté navíc špatně střídal a musel se bránit ve třech. Toho Verva bleskurychle využila – rychlá kombinace vedla k Filipu Pavlíkovi, který prostřelil Adama Svobodu – 1:1.

Nejhorší třetina v roce 2016...

Verva potrestala také druhý prohřešek Mountfieldu z konce úvodního dějství. Hüblovu střelu Adam Svoboda neudržel a kotouč do brány dorazil půl minuty po zahájení hry důrazný František Lukeš. Na další gól čekali diváci v Litvínově pouhých 85 vteřin. To dostal nabito do druhé vlny Tomáš Frolo a ukázkovou bombou zvýšil vedení domácích na 3:1.

V brankovišti hostí bylo rušno i nadále, Hradec ale všechny následující situace ustál a začal také ukazovat své útočné choutky. Tutovku měl na své holi Bedřich Köhler, ale Petrásek dokázal jeho dorážku vytáhnout. Hosté si navíc zahráli přesilovou hru, ta se jim podle představ nepovedla – závar po Frühaufově střele přerušil hvizd rozhodčího pro postavení útočícího hráče v brankovišti.

Když si na litvínovského gólmana nepřišel ani Antonín Honejsek, dostali se úřadující mistři znovu na koně. V další přesilové hře a ponechané výhodě našel Filip Pavlík na zadní tyči Robina Hanzla, který přehodil Svobodův beton a bylo to o tři branky – 4:1. Nepříznivý výsledek klid na hokejky hráčů Mountfieldu pochopitelně nepřinesl, a tak se musel bránit dalším nájezdům domácích, kteří byli při chuti. Skóre už se do konce druhé třetiny nezměnilo, a to ani po brejkách Kukumberga na jedné straně a Trávníčka na straně druhé.

Litvínov si v poklidu hlídal výsledek, navíc znovu udeřil

Jestli chtěl tým Vladimíra Kýhose se zápasem ještě něco udělat, musel rychle vstřelit branku. A příležitost k tomu měl dobrou – Verva po dvou a pěti minutách hry faulovala a nabídla Hradci dvě početní výhody. Jenže ten na litvínovskou čtveřici nevyzrál. A když ano, stál v brance připravený Michael Petrásek.

Domácí hráli, co potřebovali. V oslabení vyhazovali kotouče, při hře v plném počtu zase precizně bránili a čekali na soupeře, který hrál do plných a přes hradbu těl se k brance dostával jen těžko. V polovině třetiny měl navíc gólovku Trávníček. Kapitánovi domácích první střela nevyšla, kotouč mu sjel. Tím se mu paradoxně odkryla brána, jenže zkušený forvard poslal napodruhé puk jen do tyče. Pokračovalo se tak za stavu 4:1 pro domácí a to i nadále za doprovodu skandování hradeckých příznivců.

Černožlutým pohodlné vedení nestačilo, což ukázali v další přesilové hře. Už čtvrtou v zápase dokázal využít František Gerhát těžkou bekhendovou dorážkou z ostrého úhlu v 53. minutě. Prapor Hradce se snažila zvednout pozměněná druhá formace, která tlačila soupeře, ale bez vážnější šance. Také proto skončilo utkání mezi těmito dvěma celky potřetí v sezóně výsledkem 5:1, tentokrát pro úřadující mistry. Východočeši třetí výhru v řadě a čtvrtou nad Litvínovem nepřidali, stejně jako další body do tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 1 0 1 -1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 -1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 2
Rastislav Dej 0 0 0 0 0
Stanislav Dietz 0 0 0 0 2
Peter Frühauf 0 1 1 0 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Filip Hronek 0 0 0 -1 0
Brian Ihnačák 0 1 1 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 4
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 2
Roman Kukumberg 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 -1 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Adam Svoboda 60 34 5 29 85,29 0 0

Ohlasy k utkání

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov):
Poslední čtyři zápasy hrajeme hodně agresivní hokej, přesně to chceme hrát. Úvodní dějství nebylo od nás úplně ideální, na můj vkus moc opatrné. Pak jsme si ale řekli, že se musíme víc tlačit do branky. A výsledek se nakonec dostavil. Druhou třetinu jsme odehráli velice dobře. Když napadají branky, hráčům se trochu rozváží ruce a nohy. Po dlouhé době jsme dali nějaké branky v přesilových hrách, a to v tomto duelu rozhodlo. Musím celému týmu za výkon poděkovat, zejména brankáři, protože protivník měl v první a druhé třetině vyložené příležitosti.

Vladimír Kýhos (Mountfield HK):
První třetinu jsme odehráli velmi dobře, dostali jsme se v ní do vedení, poté jsme ale bohužel špatně vystřídali. Věděli jsme o tom, že mají domácí dobré přesilovky. Litvínov začal druhou část stejným způsobem, jakým zakončil tu první. Během dvou minut jsme dvakrát inkasovali. A od té doby byli domácí lepším mužstvem. Byli lepší v důrazu a nasazení. Hodně akcí jsme nepokryli, naši beci tentokrát soupeři dovolili příliš. Litvínov si připsal zasloužené vítězství.