Zápasy
út 22.12.2015 | Klára Petrásková, Lukáš Štěrovský

Předvánoční dárek v podobě tří bodů! Hradec porazil Litvínov i potřetí

Zdá se, že uplynulá reprezentační pauza Mountfieldu tentokrát neuškodila. V posledním domácím zápase před vánočními svátky si Hradec pro své fanoušky totiž připravil sympatický dárek v podobě výhry nad Litvínovem 5:1. Ta se začala rodit v jedenácté minutě, když skóre otevřel Jaroslav Bednář. Hosté sice srovnali, ale poté už to byl jen Hradec, kdo se dokázal střelecky prosadit. Nakonec se ukazatel skóre zastavil až na stavu 5:1. Východočeši navíc získali náskok čtyř bodů na druhé místo v tabulce.

Hradec nastoupil proti Litvínovu v prakticky totožné sestavě jako v posledním klání před reprezentační pauzou. Jedinou změnou byl post sedmého obránce, na kterém Filipa Hronka nahradil Bohumil Jank, jenž se do kádru A-týmu podíval po téměř měsíční absenci.

Po vlažném úvodu nakonec padly tři branky

Utkání se rozjíždělo velmi pozvolna, v úvodních minutách hry neměli oba gólmani až na několik výpomocí s rozehrávkou prakticky žádnou práci. Ani litvínovská přesilovka na obrazu hry moc nezměnila – všechny severočeské střely zblokovala domácí obrana a Kacetl si na kotouč nesáhl.

Kolem poloviny první dvacetiminutovky však hráči Mountfieldu hostujícímu brankáři vše vynahradili. Díky několika velmi slibným východočeským pokusům se Petrásek ve svém brankovišti musel ohánět. Na co byl však litvínovský strážce svatyně krátký, to byla Dietzova rána od modré, jíž těsně před gólmanem tečoval za brankovou čáru Jaroslav Bednář – 1:0 .

Skóre 1:0 však do první přestávky nevydrželo. Chybnou hradeckou rozehrávku vystihl Radek Duda a díky odrazu od bruslí Viktora Hübla puk zaplul do odkryté části Kacetlovy brány. Hradečtí ale odpověděli velmi rychle. Nahození Petera Frühaufa, jež nejprve zkoušel uklidit do brány Jaroslav Kudrna, si našel Karel Pilař a svým pátým přesilovkovým gólem poslal Lvy znovu do vedení – 2:1.

Mountfield v ponechané výhodě navýšil své vedení

Na rozdíl od první periody vstoupily oba týmy do té druhé o poznání aktivněji. Hübl po dobré Kubátově přihrávce našel jen přesunujícího se Kacetla, na druhé straně zase Knotek napálil tyčku. Příležitost k navýšení náskoku nabídli Chemici svému protivníkovi takřka sami. Adam Courchaine byl totiž ve slibné šanci faulován a rozhodčí nařídili trestné střílení. To ale Kanaďan v hradeckých službách neproměnil a skóre se tak neměnilo.

Poté nastal několikaminutový herní útlum. Přihrávky mezi hráči postrádaly přesnost, střely zase nebezpečnost. Nejvíce Kacetlovu svatyni ohrozilo nahození ze středního pásma, které před domácím mužem v masce nepříjemně poskočilo. Na druhé straně se zas pokoušel překonat Petráska Červený, mladému forvardovi ale v zakončení chybělo více prostoru.

Oživení přinesla litvínovská přesilovka, v níž paradoxně nejprve zahrozili domácí. Dej však přejel Pláňkovu zpětnou přihrávku a do příležitostí se tak dostali hosté. Milimetrově přesná Dudova dělovka se ale těsně nevešla mezi tři tyče, a tak se potřetí v zápase radovali Hradečtí. V ponechané výhodě pálil od modré Peter Frühauf, jehož pumelici tečoval do černého Brian Ihnačák – 3:1.

Hradec využil dvě přesilovky a bral zasloužené vítězství

V začátku třetí třetiny si Ondřej Kacetl připsal efektní a pohotový zákrok. Radek Duda se z první opřel do kotouče a pouze bleskově rychlá lapačka domácího brankáře zabránila severočeskému útočníkovi ve skórování. Čerstvá posila Litvínova se o pár minut později dostala do potyčky se Stanislavem Dietzem a oběma hráčům byl vyměřen dvouminutový trest.

Po navrácení obou hokejistů na ledovou plochu se v přečíslení dvou na jednoho hnali na Petráska Knotek se Šimánkem, jejich zakončení však pouze prosvištělo kolem tyčky. Chvíli na to se musel mít na pozoru i Kacetl, a to když bezprostředně po vhazování likvidoval nepříjemnou Hanzlovu střelu.

Protáhnout si střídání a vydat se osamocen na útočný výlet se rozhodl Tomáš Knotek. Hradecká jednadevadesátka si se svými protivníky hrála tak dlouho, až si vynutila přesilovku. A Mountfieldu se početní výhoda náramně povedla, neboť po krásné akci zakončoval do prakticky prázdné brány Roman Kukumberg. Černožlutí se však z obdržené branky nepoučili a nabídli soupeři další, dokonce dvojnásobnou, přesilovou hru. S tou naložil nejlépe jak uměl Adam Courchaine a udělal tak definitivní tečku za úterním utkáním – 5:1.

Mountfield tak zopakoval stejný výsledek jako v minulém vzájemném zápase, kdy si z litvínovského ledu odvezl totožnou výhru. Navíc je to již šesté utkání v řadě, v němž Východočeši dokázali bodovat a díky zaváhání Plzně stráví Hradečtí vánoční svátky na druhém místě se čtyřbodovým náskokem.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 2 3 2 0
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Adam Courchaine 1 1 2 1 0
Rudolf Červený 0 1 1 1 0
Rastislav Dej 0 0 0 1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 0 4
Peter Frühauf 0 2 2 1 0
Antonín Honejsek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 1 0 1 1 2
Bohumil Jank 0 1 1 1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 0 1 1 -1 0
Roman Kukumberg 1 0 1 1 0
Karel Pilař 1 1 2 1 0
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 -1 2
Jiří Vašíček 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 22 1 21 95,45 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Kýhos (Mountfield HK):
Měli jsme ze soupeře trochu obavy, protože posílil, což pro mužstvo vždycky znamená určitý impuls. Začátek byl opatrný, ale postupem času jsme převzali iniciativu. Výborně jsme sehráli přesilovky, což rozhodlo. Musím kluky pochválit za výkon a poděkovat jim.



Radim Rulík (HC Verva Litvínov):
Soupeř byl dneska lepším týmem na ledě, měl lepší pohyb. Zápas dle mého názoru rozhodl v přesilovkách. Mrzel nás gól v oslabení na 2:1, tím se Hradec po první třetině trochu zklidnil. Myslím, že kdybychom nebyli tolik vylučovaní a uhráli zápas třeba 2:2 na vyloučení, tak bychom měli daleko větší šance. Ale bohužel.

Fotogalerie