Zápasy
po 19.10.2015 | Lukáš Štěrovský

Dřina přetvořená v body. Hradec přestřílel Karlovy Vary a zvítězil

Hned tři vzájemné zápasy Mountfieldu HK a západočeské Energie v posledním roce skončily těsným výsledkem 2:1, potažmo 3:1. Na tuto „tradici“ oba celky navázaly i letos, když v prvním společném utkání Hradec po šedesáti minutách, které spíše než pohledný hokej připomínaly urputný boj, zvítězil 3:1. Soupeři navíc dovolil vyslat na bránu Ondřeje Kacetla jen 19 střel, sám si připsal o deset pokusů více. Duel se nesl ve znamení význačných událostí – Jaroslav Kudrna obdržel slavnostní dres za osm set extraligových startů, Michal Tvrdík se zase oficiálně rozloučil s kariérou.

Přesně po měsíci a jednom dni se do sestavy po zranění vrátil kapitán Šimánek, jenž zaujal své obvyklé místo v první formaci. Útočné trio Courchaine – Ihnačák – Červený se pro zápas s Karlovými Vary posunulo do třetí formace.

Osmisetzápasový jubilant Kudrna otevřel skóre utkání

Utkání na ledě FORTUNA arény začalo pěkně zostra. Již v první minutě mohli hosté otevřít skóre zásluhou Vachovce, Ondřej Kacetl byl však včas na svém místě. A jen o pár sekund později Karlovarští zahrozili znovu, Rachůnek ale na hradeckého gólmana taktéž nevyzrál. Hosté měli v prvních minutách viditelně navrch a domácímu týmu dělali velké problémy.

Po pomalejším rozjezdu Hradeckých zahrozil před Závorkou Dietz, jehož dělovku od modré čáry gólman hostí vykopl levým betonem. Zajímavou šanci si vytvořila dvojice Dej – Kukumberg, Závorka ale změnu skóre nepřipustil. V další akci už byl Mountfield úspěšný. Dietzova rána od modré prošla Závorkovi mezi betony, nejlépe se zorientoval Jaroslav Kudrna a kutálející se kotouč dopravil do prázdné branky – 1:0.

Na druhé straně se nebezpečným střeleckým pokusem prezentoval Harant, avšak jeho střela skončila jen v Kacetlově lapačce. V závěru úvodní části ještě vybojoval černou pryž exkarlovarský Dej, z první nabil Kukumbergovi, kterému však nahrávka nesedla, a Závorka si tak s jeho střelou poradil.

Druhá část nabídla góly až v samém závěru

Oproti první dvacetiminutovce vstoupili do té druhé aktivněji domácí, Kudrnova teč minula Závorkovu branku jen o centimetry. Naopak na druhé straně kluziště zahrozil před brankářem Kacetlem Marcel Haščák, hradecký strážce svatyně ale i po jeho střele držel čisté konto.

Se střelou Zadražila už měl Kacetl o poznání více práce, tečovanou střelu s přispěním štěstí vytěsnil mimo dosah brány. O pár minut později si vytvořili slibně vypadající šanci Köhler s Červeným, prvně jmenovaný ale střelou z úhlu nenašel volnou skulinku v Závorkově výstroji. Záhy se karlovarského gólmana pokusil překvapit Karel Pilař, i s jeho ranou si ale Závorka poradil.

V devětatřicáté minutě vyslal Vachovec přesný pas na Petra Koblasu, jenž nádhernou střelou nedal Ondřeji Kacetlovi šanci a bylo vyrovnáno – 1:1. Hned vzápětí se ale skóre měnilo znovu a opět po krásné hokejové akci. Kukumberg těsně před Závorkovou brankou vyzval ke skórování Rastislava Deje a hradecký útočník s jeho nabídkou naložil nejlépe, jak mohl – 2:1.

Červený pojistil vítězství v 55. minutě

Hned na začátku třetí pasáže sehrál celek Karlových Varů dvouminutovou přesilovou hru. Hokejisté Energie sice na dlouhou dobu uzamkli Mountfield v pásmu, žádná z vyslaných střel však přes hradeckého muže v masce neprošla. V závěru dostali stejnou šanci i Hradečtí, a hned dvojnásobnou. Jenže stejně jako Karlovarští, tak ani Hradečtí nedokázali přesilovou hru přetavit v gól.

Na rozdíl dvou branek mohl zvýšit Červený, jenž se proháčkoval mezi karlovarskými obránci a vyslal jedovatou střelu na Tomáše Závorku. Brankář hostí ale jeho šanci vystavil nekompromisní stopku. Vcelku ospalé tempo však v pětapadesáté minutě narušil právě Rudolf Červený. Spolu s Adamem Courchainem totiž předvedli parádní ťukec, kterým hradecký útočník zvýšil na dvougólové vedení.

Necelé čtyři minuty před koncem třetí části mohli Karlovarští snížit stav utkání v přesilové hře. Nebezpečnou jedovku vyslal od modré čáry Sičák, těsně před Kacetlem ji však zblokoval do bezpečí Pilař. Třicet sekund před koncem se do samostatného úniku dostal znovu Červený, podruhé v utkání už ale na Závorku nevyzrál, a skóre se tak zastavilo na čísle 3:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 1 1 1 0
Adam Courchaine 0 1 1 1 0
Zdeněk Čáp 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 1 0 1 1 0
Rastislav Dej 1 0 1 1 0
Stanislav Dietz 0 1 1 1 2
Filip Hronek 0 0 0 0 0
Brian Ihnačák 0 0 0 1 2
Bohumil Jank 0 0 0 3 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Bedřich Köhler 0 0 0 0 0
Ondřej Kopta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 0 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 2
Karel Pilař 0 0 0 0 4
Martin Pláněk 0 0 0 2 0
Jiří Šimánek 0 1 1 0 0
Lukáš Vantuch 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 19 1 18 94,74 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Na začátku měly Vary dva tři velmi nepříjemné puky. Hra pět na pět se potom jakž takž stabilizovala, přesilovek jsme měli spoustu, ale všichni viděli, že byly úplně o ničem. Upřímně řečeno jsem ani žádný jiný zápas neočekával. Bylo mi jasné, že nám tady Vary nedají nic zadarmo. Musím říct, že hrály šedesát minut v lajnách a pro nás bylo těžké se prosadit.


Peter Oremus (HC Energie Karlovy Vary):
Zápas jsme začali dobře, vytvořili jsme si několik šancí. Co ale mrzí, to je jejich realizace. Dát v Hradci jeden gól je strašně málo, pokud chceme být úspěšní. Na to jsme doplatili, proto je výsledek ve prospěch domácích.

Fotogalerie