Zápasy
ne 1.2.2015 | Jan Vavřina

Tři body i s mladou defenzívou. Proti Varům šestá výhra v řadě

Extraligu čekalo poslední kolo před reprezentační přestávkou, v něm přijel pod Bílou věž nejhorší venkovní tým – Karlovy Vary. Ty na soupeřových kolbištích vyhrály letos jen jednou, proti Hradci se jim ale daří. Domácí však od samého začátku zápasu potvrzovali roli favorita a byli lepším týmem, časem přišly i branky po krásných střelách Beránka a Plášila. Vary sice v závěru snížily, Hradec ale i tak s defenzívou, kde byl jen jeden hráč ročníku narození před rokem 1990, Energii znovu odskočil a připsal si šestou výhru za sebou!

Do zápasu s Karlovými Vary už nezasáhl Karel Pilař, který se vrátil do Sparty. Povolán byl naopak poprvé v sezóně z prvoligové Jihlavy Zdeněk Čáp, jenž se postavil do třetí obrany k Jiřímu Vašíčkovi.

Více vyloučených než velkých šancí

Do posledního zápasu před repre pauzou vstoupili domácí hodně aktivně a i díky tomu si zahráli několik přesilových her. Hned v první z nich hledal z rohu Tomáš Knotek Bohumila Janka, ten si sjel na zadní tyč, ale z první přestřelil.

Energie se dostala poprvé do pásma Mountfieldu až po pěti minutách, kdy i ona dostala výhodu přesilovky, ale největší šanci v první části si vypracovala paradoxně v oslabení. V přečíslení dvou na jednoho dostal kotouč na pravou stranu Stanislav Balán, zakončil ale jen do náručí Kacetla.

Domácí byli po celou první třetinu lepším týmem, mohla za to i čtyři vyloučení Západočechů. A Mountfield se za svou aktivitu mohl radovat. V čase 17:24 za sebou hosté nechali kotouč, který sebral Petr Beránek a zacílil přesně – do vzdálenějšího horního rohu – 1:0.

Dvojnásobné přesilovky umí lépe Hradec

Také vstup do druhé periody byl ve znamení prohřešků týmu Karla Mlejnka. Od 22. minuty hrál Hradec 102 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovou hru. A po minutě od prvního trestu byla využita. Karel Plášil dostal krásně nalito a nechytatelnou bombou prostřelil Závorku svým prvním gólem v sezóně – 2:0.

Vstřelená branka Východočechy nakopla a na ledě to bylo pořádně znát. Tlačili se do dalších akcí, jenže třeba Ondřej Kopta svou první extraligovou trefu odmítl, a to po ideálním pasu mezi kruhy.

Jízdu domácích mohl přibrzdit Vojtěch Tomeček, který byl už za Kacetlem a zívala na něj prázdná brána. V poslední chvíli ale skočil do jeho pokusu způsobem sobě vlastním Jiří Vašíček a naprostou tutovku zblokoval.

V závěru třetiny si vyzkoušeli přesilovku 5 na 3 i hosté a taky se radovali z gólu, jenže oslavy jim po pár minutách zkazili rozhodčí, kteří branku pro postavení útočícího hráče v brankovišti neuznali.

Uhájena šestá výhra za sebou

Na začátku závěrečného dějství dostal Jiří Šimánek puk před prázdnou bránu po perfektní práci Jaroslava Kudrny, jenže pokus hradeckého kapitána byl zblokován mimo. Následovaly další velké šance, ale živo bylo spíše při faulu Václava Skuhravého, který potvrdil pozici nejtrestanějšího hráče soutěže, a za svůj faul vyfasoval 2+10.

Zdálo se, že si Hradec v poklidu dokráčí pro plnohodnotné vítězství, jenže přesně tři minuty před třetí sirénou přišlo snížení. Radek Duda si vybruslil od mantinelu na osu a pořádnou dělovkou poslal puk k přední tyči – 2:1.

Následoval hradecký faul a karlovarská power-play, čehož využil čtyři vteřiny před koncem Zdeněk Čáp. Na vlastním levém kruhu se opřel do puku a poslal ho, poprvé v extraligové kariéře, do soupeřovy branky. Byl to navíc první gól Mountfieldu v oslabení v tomto ročníku, díky kterému Východočeši natáhli sérii výher na délkou, jakou nepamatují – šest zápasů!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 1 0 1 1 0
Zdeněk Čáp 1 0 1 1 0
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Stanislav Dietz 0 0 0 -1 2
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 2
Ondřej Kopta 0 0 0 1 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 0
René Piegl 0 0 0 1 0
Martin Pláněk 0 1 1 1 2
Karel Plášil 1 0 1 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 0 2
Dávid Skokan 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 1 1 1 0
Tomáš Troliga 0 0 0 1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 1 6

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 29 1 28 96,55 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Z naší strany to dnes nebyl žádný velký hokej, spíše hloupý hokej. Nechávali jsme se zbytečně vylučovat a dostávali se tak do problémů. V poslední době toho na nás bylo dost, hokeje máme plné zuby. Jsme tedy rádi, že je volno, můžeme si odpočinout a nabrat další síly.

Jaromír Kverka st. (HC Energie Karlovy Vary):
Zápas jsme začali špatně, a to především tím, že jsme se nechávali vylučovat. Hradec se rozjel, gól jsme ale paradoxně dostali při hře pět na pět, nerozebrali jsme si hráče ve vlastní třetině. Ve druhé třetině jsme pak soupeře pustili do přesilovky pět na tři, kterou potrestal. Šance byly na obou stranách, v konci zápasu jsme ještě sahali po vyrovnání, ale to se nám bohužel nepovedlo. Hráčům však dnes nemáme co vytknout, byla zde bojovnost a nasazení, avšak nedáváme branky, což je naše velká slabina.

Fotogalerie