Zápasy
pá 26.9.2014 | Martin Voltr, Jan Vavřina

Mountfield doma poprvé padl. Vedoucí Verva si odvezla po šťastných trefách výhru 2:1

Neporažený doma vs. neporažený celkově. Takový byl souboj mezi Hradcem Králové a lídrem extraligy z Litvínova. Hradec začal lépe než soupeř a v 17. minutě se zásluhou první branky Collina Valcourta ujal vedení, Verva však rychle srovnala a v polovině utkání vstřelila rozdílovou branku. Snaha domácích o vyrovnání ve zbytku zápasu nedopadla na úrodnou půdu, Mountfield tak už potřetí v sezóně prohrál výsledkem 1:2.

Vstřelený gól paradoxně hradecký elán přibrzdil

Nikdo od pátečního souboje neočekával nic než vyrovnaný boj, už proto, že všechny zápasy v loňské sezóně skončily výsledkem 3:2 a oba protivníci si porci bodů rozdělili rovnoměrně. Do první vzájemné bitvy nového ročníku se možná i proto vstoupilo opatrně.

Postupně se taktovky hry chopili domácí hokejisté, kteří v desáté minutě vybojovali první přesilovku. Sami ovšem měli namále, soupeře totiž pustili do přečíslení, Viktor Hübl ale naštěstí ve velké šanci přestřelil vzdálenější tyčku. Druhá početní výhoda už se Mountfieldu povedla o kus líp a domácí šli do vedení. Tomáš Pospíšil zpoza brány našel volného Colina Valcourta, který oslavil svou první trefu v hradeckém dresu – 1:0!

Do první sirény chyběly čtyři minuty, ale domácí úplně zbytečně polevili. Gól paradoxně nakopl jejich soupeře, Majdan po fikaném výjezdu zpoza klece ještě neuspěl, jenže v ponechané výhodě nahodil Martin Ručinský puk od modré čáry do ohně. Tečovaný kotouč se od tyče odrazil do zad Pavla Kantora a za brankovou čáru, vyrovnání přišlo pouhých 13 sekund před odchodem do šaten – 1:1.

Verva si počkala na svou šanci

Litvínov začal postupem času vystrkovat drápky čím dál víc. Byl to ale znovu Hradec, kdo dostal možnost přesilové hry, už třetí v zápase. Elitní útok v ní předvedl minutu a půl drtivého tlaku a hosté navíc hráli bez jedné hokejky, jenže ani z toho se gólově neurodilo.

A pak přišel trest. Taky Mountfield se poprvé v zápase podíval na trestnou a Verva předvedla exkluzivní přesilovku, kterou završila sedm sekund po jejím konci. Bylo to opět s velkým přispěním štěstí, z velkého úhlu totiž našel mezírku v Kantorově postoji Juraj Majdan – 1:2.

Od té doby už Hradečtí nehráli svoji hru. Na ledě byla znát velká nervozita, o kterou se staral také zhoršující se výkon dvojice sudích. Ti nepotrestali už litvínovský zákrok před gólem a v podobném duchu pokračovali dál.

Rozháraná partie už změnu stavu nepřinesla

Mountfield se i po příchodu ze šaten trápil. Sice převzal aktivitu na své hokejky, jenže před litvínovského brankáře se mu dařilo pronikat jen velmi zřídka a čas plynul čím dál rychleji. Nenadálá příležitost přišla až v 53. minutě, kdy se k odraženému puku dostal před brankovištěm Tomáš Pospíšil, ale celou situaci prováhal.

Když už bylo potřeba, hokejisté Vervy se chytali domácích hráčů jako klíšťata, což jim u rozhodcovského páru velkoryse procházelo. Své by o tom mohli vyprávět Jaroslav Kudrna či Tomáš Mertl. Čtyři minuty před koncem přišla ojedinělá možnost Litvínova na rozhodnutí, kterou ale Pirošovi vychytal Kantor.

Po vyhození kotouče se Východočeši přece jenom početní výhody dočkali, z mizérie ale stále nevybředli. Přesto se ještě stihli dostat k power-play a v závěrečných dvaceti sekundách spustit obrovský tlak na hostující brankoviště, jenže tam jim štěstí nebylo přáno.

O poslední vzrušení se postaral brankář Vervy Pavel Francouz. Chvíli před závěrečnou sirénou sebral nahození, pustil si kotouč na hokejku a poslal ho přes celé hřiště do prázdné hradecké klece. Tu sice nádherně trefil, jenže ke škodě všech hokejových fajšmekrů se tak stalo až sekundu po vypršení časomíry.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 1 1 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -2 2
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 2
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Tomáš Pospíšil 0 1 1 0 0
Dávid Skokan 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 0 0 0 0 0
Collin Valcourt 1 0 1 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 -2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 28 2 26 92,86 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Aktuálně nevypadáme moc dobře. Chybí nám přesvědčení do vlastní hry. Když se nám teď něco nepovede, tak hráči začínají improvizovat a nedrží se toho, co bychom měli hrát stabilně 60 minut. Budeme se muset trochu postarat o vlastní hokej, respektive ho zase najít, protože takhle bude určitě těžké vyhrát jakýkoliv zápas.


Radim Rulík (HC VERVA Litvínov):
Čekali jsme těžké utkání, to se potvrdilo. V první třetině jsme pustili soupeře do větší aktivity a vyplynula z toho vyloučení a inkasovaný gól. Bylo štěstí, že jsme těsně před koncem první třetiny z nestandardní situace 6 na 5 vyrovnat. Druhou třetinu jsme odehráli velice dobře. Měli jsme tam několik neproměněných šancí, které jsme si vytvořili. Měli jsme obavu, aby nás to nemrzelo. Dali jsme trochu kuriózní gól na 2:1. Třetí třetinu jsme z hlediska taktiky neodehráli špatně, pohlídali jsme si závěr. Věděli jsme, že soupeř bude velice nebezpečný.

Fotogalerie