Zápasy
ne 21.9.2014 | Jan Vavřina

Energie nad síly Mountfieldu. Hradec se prosadil jen jednou a body neurval

Zapomenout na vítězné derby a jít do dalšího zápasu s čistou hlavou – to byl úkol pro tým Petera Draisaitla. Hradečtí zajížděli v pátém kole na západ Čech do Karlových Varů, které šly do utkání s vítězstvím nad Spartou v zádech. Hradci se nepovedla pasáž kolem první přestávky, ve které dvakrát inkasoval. Ve třetí třetině se tlačil za vyrovnáním, podařilo se mu ale jen zásluhou Jaroslava Kudrny snížit na konečných 1:2. Mountfield tak odjel z KV Areny s prázdnou.

Hradec nemohl překonat Habala, pak inkasoval do šatny

Východočeši nabuzeni páteční výhrou v derby se od prvních vteřin tlačili do brankoviště, Habal to pocítil už na začátku druhé minuty, kdy se kotouč snažila dopravit za čáru druhá útočná formace. Východočeši se zkraje zápasu drželi převážně v útoku, branku však ohrožovali jen nedůrazně.

Chvilku po Červeného ráně z dálky, proti které se vyšvihl levý beton Habala, mohli udeřit poprvé v zápase domácí. Gorčík ujížděl na Kantora sám, kotouč se mu ale zamotal. Vracející se Frühauf mu ho však skokem přiťukl a mladý karlovarský útočník to zkusil znova z otočky. Kantora však nepřekvapil. Po následné potyčce šli Hradečtí do čtyř, v přesilovce si největší šanci připsal David Hruška, Kantor vyrazil jeho střelu ramenem.

Domácí postupně vyrovnávali hru, která ale nebyla nikterak svižná. Po půlce třetiny prostrčil Kukumberg puk na Pospíšila, ten jen těsně minul vzdálenější tyč. Nejvíce o sobě dával vědět ale čtvrtý hradecký útok, jenž několikrát zavřel svého soupeře v pásmu, Habala ale překonat nedokázal. To se nepodařilo ani Pláňkovi, který se zjevil sám před brankovištěm po krásném pasu skrz třetinu od Šimánka.

V závěru třetiny hradecká hra nabírala na obrátkách, byla však přerušena dvojitou šancí Balána. Energie si před koncem třetiny vytvořila největší tlak v první části, který dokázala přetavit v branku. Druhá lajna Hradce byla pod tlakem, po icingu nemohla vystřídat, a to stálo Hradecké první třetinu. Rozhozené obrany využil Vojtěch Tomeček, který dorazil puk za brankovou čáru, a to minutu a čtvrt před sirénou.

Špatný konec první a začátek druhé třetiny

První přestávku ohraničily slabší chvilky Hradce. Na Tomečkovu trefu z první části navázal Roman Pšurný. Ten ujel spolu se Skuhravým, jenž si položil Pláňka a našel na druhé straně svého parťáka. Na něj zívala už jen prázdná brána – 2:0. I po druhé trefě Varů zůstával velmi aktivní čtvrtý útok, Valcourt se dostal před bránu domácích, bekhendem ale Habala nepřekonal.

V následujících minutách byli svěřenci trenéra Mlejnka aktivnějším týmem, Hradec se jen těžko prokousával přes pozornou obranu Varů. Zkoušel to kombinací, nahozením, ale nic úspěch nepřinášelo. I proto to zkusil Pláněk ze středního pásma, ani on se skórem na straně Hradce nepohnul. S nepořízenou odešel také Šimánek po přesilovkové šanci zblízka.

Necelých šest minut před koncem druhé části to mohlo být 3:0, za Štalsovým pokusem z dálky se Kantor jen ohlédl, kotouč však prolétl těsně vedle tyčky. Když to nešlo silou ani technikou, mohlo Hradci pomoci štěstí. Nečekaný odraz od mantinelu ale překvapil Habala stejně tak jako hradecké hráče. V druhé periodě se tak dokázali prosadit, stejně jako v té první, jen domácí.

Hradec zásluhou Kudrny už jenom snížil, na víc se nezmohl

Do třetí třetiny promíchalo trenérské duo Draisaitl–Kučera sestavou. Stáhlo hru na tři pětky, pospolu zůstala jen elitní formace. Hradec držel povětšinu času kotouč na holi, ale přes precizní obranu se dostával jen velmi těžko. Ve 47. minutě se mohl svým typickým způsobem prosadit Jaroslav Kudrna, i on ale zblízka netrefil plachtící kotouč dobře.

Mountfield se tlačil dopředu a nechával okénka vzadu. Toho mohl využít Kverka, jenž pelášil s Dudou na jediného obránce. Karlovarský kapitán svému kolegovi nabíjel na druhou tyč, Kverka však prudký pas netrefil. Se zápasem chtěl něco udělat také Slovák, jeho schovanou střelu mezi hráči ale Habal přece jen našel.

Východočeši se nemohli dlouho prosadit přes obrannou hradbu Varů, nakonec se to podařilo šest a půl minuty před koncem zápasu Jaroslavu Kudrnovi. Ten dokázal usměrnit další nahození Slováka a postaral se o zdramatizování konce zápasu. Poslední desítky vteřin to zkusil Mountfield v šesti, žádná gólová šance ale nepřišla, a tak jeho tlaku Energie dokázala odolat.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Petr Beránek 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 0 0 0 -1 0
Rastislav Dej 0 0 0 -1 0
Peter Frühauf 0 0 0 1 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 1 0
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 2
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Lukáš Nedvídek 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 2
Dávid Skokan 0 0 0 -1 0
Tomáš Slovák 0 1 1 1 2
Jiří Šimánek 0 0 0 1 0
Collin Valcourt 0 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 -1 2

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 59 14 2 12 85,71 0 0

Ohlasy k utkání

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):
Soupeř zachytil úvod utkání, do první inkasované branky byl aktivnější. My jsme se hledali, jestli jsme schopní předvést podobný výkon jako v pátek. Dobře jsme využili moment na konci první třetiny, když po icingu nemohli hosté střídat. První gól jsme tam utloukli a našemu týmu poté narostlo sebevědomí. Ve druhé třetině to kluci potvrdili. Třetí část jsme čekali tlak soupeře, že po nás půjde. To se splnilo, a tak jsme se hodně zaměřili na obranu středního a obranného pásma. Musím pochválit kluky za to, že v utkání šli na krev. Předvedli týmovou práci, jinak vyhrávat ani nebudeme.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Aktuálně máme dva týmy. Jeden, který hraje stabilně a umí to, a druhý, který hraje labilně, nevyrovnaně a neumí to. Zápas byl kopií toho v Liberci. Začali jsme dobře, potom jsme z nějakého důvodu, který ještě neznám, začali hrát jakoby jiný zápas. Pak už nejsme schopni se do zápasu vrátit. Na tom nás čeká ještě práce, musíme do toho dát stabilitu a vyrovnanost. Vary vyhrály zaslouženě.

Fotogalerie