Zápasy
ne 26.1.2014 | Martin Voltr

Aspoň za bod. Další domácí trápení s Energií ukončily nájezdy

V posledním vzájemném souboji druhého Hradce a dvanáctých Karlových Varů přišel trochu očekávaný obrázek. Přes Energii se domácím zase hodně špatně prosazovalo, hosté navíc dokázali zápas otočit. Tři minuty před koncem sice Mountfield spasil vyrovnávací gól Jaroslava Kudrny, ale když přišly na řadu samostatné nájezdy, bonusový bod vybojovaly Vary. Hradec tak nastavení prohrál po dlouhých deseti zápasech a vítězství Plzně ho poslalo na třetí místo.

Rychlý gól Hradci příliš do sedla nepomohl

Po třízápasové absenci vrátili hradečtí trenéři mezi tři tyče mladšího z obou brankářů Pavla Kantora. První vzrušení zápasu ovšem přišlo na druhé straně ledu, a rovnou bylo gólové! Domácí bleskově přesunuli situaci na levou stranu, odkud vypálil Lukáš Květoň a puk válející se na brankové čáře dorazil na místo určení Rastislav Dej – 1:0.

Trochu paradoxně ale vstřelený gól domácím moc nepomohl, úvod souboje zastihl v lepší formě Energii a Hradečtí se trochu zatáhli. Gólové šance si však hosté nedokázali vyprodukovat a na druhé straně naopak zahrozil Tomáš Mertl dělovkou, po které se Závorka hodně dezorientovaně díval za svá záda.

Dobrá hra Západočechů ale zanedlouho přece jen vyústila v úspěch. Byl to hodně rychlý protiútok, ve kterém dostal od Micky nabito Marek Hovorka a trefil místečko u první tyče – 1:1. Do konce třetiny měli šance ještě Kudrna a na druhé straně Micka, vyrovnaný stav nicméně platil po rozhárané první části zaslouženě.

Podobný obrázek, stejný průběh

Po návratu z kabin se Hradec přece jen zlepšil. Defenzivní hra začala fungovat a před útočníky se karlovarská obrana chvílemi rozestupovala. Jednou za ní zůstal nehlídaný Květoň, pak se povedeným slalomem blýskl Tomáš Knotek. Za Závorkova záda ale dostal kotouč až v přesilovce Jiří Šimánek, který naznačil přihrávku, ale pak tvrdě vypálil sám a domácí zase vedli – 2:1.

Pojistka náskoku druhého týmu tabulky mohla přijít krátce po polovině zápasu. Třetí útočná formace uháněla dopředu proti jedinému obránci, jenže Vladimír Škoda z jasné pozice neskóroval. Dvacet sekund nato naopak putoval za katr a své neproměněné příležitosti litoval ještě víc. Hradečtí totiž nedokázali vyhodit puk z pásma a hosté zareagovali okamžitou kombinací, kterou Martin Zaťovič snadno zakončil do prázdné branky – 2:2.

Po vzoru předchozího vzájemného domácího utkání měli hokejisté Mountfieldu obrovské problémy cokoli vymyslet na poctivou hru soupeře ze západu Čech. V dalších minutách sice dostali dvě přesilovky, ale ke gólové šanci jim to nestačilo. V nevýhodném počtu hráčů naopak zahrozil Tomáš Micka a za nerozhodný stav mohli domácí děkovat Pavlu Kantorovi. To i přesto, že v prostředním dějství svého soupeře přestříleli 13:4.

Kudrna přece jen zařídil bodový zisk

V očekávaných konturách pokračovala hra i po druhé přestávce. Výjimečně přesvědčivá akce se Hradci povedla hned po pár sekundách, jenže Šimánkovu krásnou akci zakončil Jaroslav Kudrna jen do tyče. Na Závorku a jeho svatyni neplatila ani dravost Tomáše Pospíšila.

A tak přišlo přesně to, na co Energie celý zápas čekala. Rychlý výpad do pásma a gól! Balán přenechal za sebe Petru Pohlovi, jehož přízemní střela zaplula za Kantorova záda a hosté poprvé v zápase vedli – 2:3. To už vyvedlo domácí tým totálně z konceptu. Sám autor rozdílové branky byl v dalším střídání opět v gólové šanci, jenže před prázdnou klecí mu k puku scházely milimetry.

Vary ještě navíc zahrávaly dvě přesilovky, ty jim ovšem příliš nepomohly. Naopak když hosté šli sami do čtyř, Hradec se dočkal vyrovnání! Tři minuty před koncem se ve skrumáži po Frühaufově střele nejlépe zorientoval Jaroslav Kudrna a domácím spadl obrovský kámen ze srdce – 3:3. Hradecký tým navíc vyrovnání neskutečně povzbudilo a nikdo by se nemohl divit, kdyby zápas ještě v základní hrací době rozhodl. Přesto se šlo do prodloužení.

Kantor v nájezdech po dlouhé době překonán

Nastavený čas je letos parádní disciplínou Mountfieldu, po dvou minutách navíc fauloval Dresler a domácí měli obrovskou šanci rozhodnout. Přesilovku čtyř proti třem proměnili jako vždy v drtivý nápor, ale Kudrna ani Květoň své šance nedokázali využít.

Na řadu tak přišly samostatné nájezdy, v nichž Pavel Kantor neinkasoval od 27. září. Tentokrát ale kapituloval hned dvakrát. Nejprve na něj bekhendovým blafákem vyzrál Martin Zaťovič, poté uspěl i Petr Pohl a protože Hradec za Závorkova záda ani jeden puk nedostal, vítězství putovalo na západ Čech – 3:4 po samostatných nájezdech.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 1 0 1 0 0
Peter Frühauf 0 1 1 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 -1 0
Tomáš Knotek 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 0 0
Lukáš Květoň 0 1 1 0 2
Jakub Marek 0 0 0 0 0
Josef Marha 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Peter Mikuš 0 0 0 0 2
Martin Pláněk 0 0 0 0 0
Tomáš Pospíšil 0 0 0 -1 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 1 0 1 0 2
Vladimír Škoda 0 0 0 -1 2
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
René Vydarený 0 2 2 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 19 3 16 84,21 1 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Mohli jsme vyhrát i prohrát v základní hrací době. Byly tam fáze, kdy jsme mohli dát gól na 3:1, naopak soupeř měl potom taky jasné šance. Oproti Třinci, kde jsme vypadali špatně, jsme se posunuli o něco dál a že to z naší strany není až tak stoprocentně stabilní, k tomu máme dobré důvody. Naše marodka byla velká a teď zase dáváme všechno dohromady. Budeme pokračovat v denodenní rutině a v klidu se dál připravovat zápas od zápasu.

Karel Mlejnek (HC Energie Karlovy Vary):
Chtěl bych pochválit celé mužstvo v čele s výborným Tomášem Závorkou v brance. Před utkáním jsme moc dobře věděli o kvalitách Hradce v přesilových hrách, a ten to jen potvrdil dvěma vstřelenými góly. Hodně nás mrzí inkasovaný gól na 3:3, hrubou nedisciplinovaností jsme ztratili všechny tři body. Na druhou stranu jsme dobře sehráli vlastní přesilové hry a v prodloužení jednu přesilovku Hradce naopak velmi dobře ubránili, takže nám byl bod navíc prostě souzený. Samostatné nájezdy jsou naší velmi neoblíbenou disciplínou, proto jsme za něj hodně rádi.

Fotogalerie