Zápasy
ne 8.12.2013 | Martin Voltr

Hradec zvládl vítězně deváté nastavení v řadě, Vary udolal v nájezdech

Neuvěřitelnou bilanci v remízových zápasech mají hradečtí hokejisté. Na ledě Karlových Varů vedli od 22. minuty zásluhou další z otevíracích branek Tomáše Mertla, o svůj náskok však ve třetí části přišli. Vítězství ale na svou stranu získali díky samostatným nájezdům, které rozhodl kapitán Jiří Šimánek. Už podeváté v řadě tak Mountfield vyhrál nastavení a získal další dva cenné body!

Energie navázala na povedené výkony

Nejspíš i díky tomu, že Karlovým Varům se v poslední době nebývale daří, spustil domácí celek hned po úvodním buly velmi aktivní hru, která dělala hradecké obraně problémy. Vůbec nejblíž měli ke gólu hned ve druhé minutě, kdy Michal Vachovec z pravého kruhu napálil Kantorovu tyč. Pár chvil nato nenašel místečko v postoji gólmana Mountfieldu Roman Vlach.

Hradec se v útočném pásmu poprvé usadil až po čtyřech minutách a postupem času vyrovnal hru. Nebezpečí však přicházelo pouze v jeho třetině. Před brankovištěm se opět zjevil Vachovec, ovšem kotouč po jeho píchnutí skončil pod Pavlem Kantorem, zanedlouho pak v přečíslení ujel před prázdnou bránou kotouč Petru Pohlovi.

Jedinou větší šanci Východočechů v první třetině měl Michal Tvrdík, ten ovšem také nedokázal před zívající svatyní poslat puk na místo určení. I když od té doby měli domácí hokejisté znovu převahu, a to i díky prvnímu faulu na hradecké straně, zajímavější akce se už diváci do sirény nedočkali.

Přesilovka pět na tři posadila Hradec na koně i do vedení

Po návratu z kabin však nerozhodný stav vydržel pouhých 117 sekund. Postarali se o to Hradečtí! V rozmezí necelé minuty totiž putovali na trestnou lavici dva hráči soupeře a první útok, který rozhoduje takřka každý zápas, tak obrovskou možností nepohrdnul. Květoňova rána se odrazila od zadního mantinelu zpět do ohně, kde prokázal největší pohotovost Tomáš Mertl a s velkým štěstím dokázal procpat puk pod Závorkou do brány – 0:1!

Bylo znát, že Východočeši svého soka pořádně zaskočili. V dohrávaném zbytku klasické přesilovky mohl přidat další gól René Vydarený, ale Závorkův beton byl tentokrát proti. Druhou třetinu hodně ovlivnila vyloučení na obou stranách, ovšem v přesilovkách byl Mountfield o parník nebezpečnější než jeho sok.

Defenzíva navíc proti nejisté Energii už zase působila tradičně precizním dojmem. Výjimkou byla akce Hovorky zakončená svižným bekhendem, který pokryl Pavel Kantor, a pak nebezpečná pozice pro Romana Vlacha, jenž zblízka opět ztroskotal na neprůstřelném hrdinovi.

Tentokrát nula na kontě Mountfieldu nevydržela

Přestože Mountfield zdobí obrovská schopnost hrát s nejtěsnějším náskokem a takto dotahovat zápasy do vítězného konce, tentokrát své vedení neudržel. Obrovská verva, s níž se Energie pustila do třetí třetiny, slavila úspěch hned po dvou a půl minutách. Povedenou otočkou kolem brány se blýskla nedávná posila Tomáš Micka, jejíž střelu Kantor vytěsnil, ale po dorážce Romana Vlacha do prázdné klece se natahoval marně. Inkasoval tak po neskutečných 148 minutách – 1:1.

A mohlo být ještě hůř. Hned v dalším střídání obdržel Zaťovič krásnou přihrávku na hranici brankoviště a pouze výtečný Kantorův přesun zabránil pohromě. Aktivní byl však i Hradec a diváci sledovali atraktivní partii. Domácí se tlačili před Kantora chvílemi tak usilovně, že je museli svěřenci dua Draisaitl–Kučera hodně krotit, z čehož také vzešlo v padesáté minutě oboustranné vyloučení.

Až v závěru základní hrací doby se hra trochu uklidnila, ještě jedno vzrušení ale přece přišlo. Minutu před koncem totiž Hradečtí dostali velkou možnost rozhodnout v přesilovce! Nezvládli však víc než jen několik ran od modré čáry, s nimiž si obětavá obrana domácích v čele se Závorkou poradila.

Druhý bod? Prostě tradice...

Zbývající minuta početní výhody ale dávala do prodloužení velké naděje. Také že Mountfield spustil obrovský nápor, který byl ještě umocněn hned dvojicí zlomených hokejek Západočechů. Jenže kýžený gól nepřišel. To ani v rovnoměrném poměru hráčů, kdy Tomáš Mertl místo prázdné brány poslal puk pár čísel mimo.

Jenže Hradec Králové si v letošní sezóně nevybírá, jestli druhý bod získá v prodloužení, nebo až v samostatných nájezdech. Obě disciplíny mu totiž jdou parádně, což potvrdil i na ledě KV Areny! Zasloužil se o to jako jediný úspěšný střelec kapitán Jiří Šimánek, na jehož „věšák“ ze třetí série už domácí neměli čas najít odpověď – 1:2 po samostatných nájezdech!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 0 0 0 0
Rastislav Dej 0 1 1 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 4
Bohumil Jank 0 0 0 0 0
Tomáš Knotek 0 0 0 0 2
Lukáš Květoň 0 1 1 -1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 0 2
Tomáš Mertl 1 0 1 0 2
Peter Mikuš 0 0 0 -1 0
Martin Pláněk 0 0 0 -1 0
František Ptáček 0 0 0 0 0
Tomáš Rousek 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 1 0 1 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 0 0
David Švagrovský 0 0 0 -1 0
Michal Švihálek 0 0 0 0 0
Michal Tvrdík 0 0 0 -1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Pavel Kantor 65 19 1 18 94,74 0 0

Ohlasy k utkání

Jaromír Kverka (HC Energie Karlovy Vary):
Věděli jsme, že k nám přijede velmi kvalitní mužstvo. Vstup do zápasu se nám povedl, měli jsme dobrý pohyb a dvě, tři velké šance, bohužel nám to tam ale nespadlo. Ve druhé třetině jsme udělali hloupý faul a ve třech inkasovali. Se stavem, kdy dostaneme první branku, se vždy špatně vyrovnáváme, a druhá třetina byla v režii Hradce. Jsem ale rád, že se kluci o výsledek ještě poprali a navzdory hodně dlouhé poslední minutě jsme udrželi stav 1:1. Za bod proti tak kvalitnímu soupeři jsme rádi. Za dva bychom samozřejmě byli raději, ale nájezdy nám nejdou.

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Narazili jsme na dobře připraveného soupeře a jsme rádi, že se nám odsud povedlo odvézt nějaké body. Výborně nám v situacích, kdy jsme to potřebovali, zachytal Pavel Kantor a postupně jsme v zápase lépe kontrolovali hru. Myslím, že bod pro každého po šedesáti minutách je zasloužený. V prodloužení jsme nevyužili příležitost rozhodnout, nájezdy už nemá smysl komentovat.

Fotogalerie