Zápasy
pá 18.10.2013 | Martin Voltr

Mistr na lopatkách! Hradec potvrdil skvělou formu vítězným obratem s Plzní

Už pět vítězství v řadě mají na kontě hradečtí hokejisté! V pátek doma hostili mistrovskou Plzeň, která sice pod Bílou věží vedla, ale šanci na úspěch ji sebraly fauly. Mountfield totiž využil tři přesilové hry, které se postaraly o dokonalý obrat až do vítězného stavu 4:1. Jakou lepší pozvánku si přát na nedělní šlágr se Spartou?

Pozvolný start vyšel lépe Plzni

Souboj tabulkových sousedů se rozbíhal velmi vlažně. Oba celky si v úvodních minutách zahrály početní výhodu, ty jim ovšem k žádným zajímavým situacím nepomohly. Když ale Hradec dostal druhou příležitost, už přišla šance pro Reného Vydareného, jenž si sjel od modré čáry až před Matěje Machovského. Ten ale jeho střelu zlikvidoval a dorážka pak proskákala kolem brankové čáry mimo. Kašpaříkovu možnost na druhé straně domácí obrana zblokovala.

Hradečtí hokejisté poté měli ze hry o něco víc a byl to Machovský, kdo musel chránit bezbrankové skóre. Skvěle ramenem vyrazil švihovku Tomáše Mertla a pak mu pomohlo i štěstí, když Červenému scházely k dorážce do prázdné klece jen centimetry.

Pět minut před koncem třetiny však přišla silná chvilka indiánů, kteří ji také dokázali náležitě využít. Debutující junior Indrák ani dorážející Jeřábek sice stavem nepohli, ale když přišla bleskurychlá nahrávka Kratěny zpoza branky na Jakuba Lva, plzeňský forvard okamžitě napálil kotouč za záda Ondřeje Kacetla. Brankář, který prožíval domácí extraligovou premiéru, tak inkasoval jako první – 0:1.

Odpověď mohla přijít okamžitě z hokejky Petera Frühaufa, hradecký zadák měl však při dorážce zablokovanou hůl a Machovského beton stihl situaci uhasit. Do kabin tak šli veselejší hosté.

Indiáni pohrdli svými šancemi a domácí trestali

Hradec se nepříznivý stav pokusil změnit zvýšenou aktivitou na začátku druhého dějství, kterou měla podpořit přesilovka. Domácí se jí sice protrápili, nakonec jim to ale vůbec nevadilo. Chvíli po jejím skončení totiž rozjeli ve středním pásmu akci, v níž Peter Mikuš vyslal po mantinelu dopředu Rudolfa Červeného. Sám přitom prokázal na obránce skvělou rychlost, čehož si Červený všiml v pravý moment a Mikuš jeho přihrávku proměnil tečí ve vyrovnání – 1:1!

Od té doby ale Mountfield nebyl na ledě lepším týmem. I když se z následného plzeňského tlaku vymanil, hosté prokazovali větší útočnou kvalitu. V polovině zápasu přišla na jejich straně neskutečná šance, v níž si Vlasák přiťukl s Dudou, aby bekhendem trestuhodně trefil jen tyč a Duda vzápětí dokonce boční síť. Ondřeje Kacetla přitom mezitím stihli zkušení útočníci poslat na párek.

A tak přišel pro indiány trest. Nejprve ten dvouminutový, když na lavici hanby odešel Lev, a poté i brankový. Hradecký kapitán Jiří Šimánek totiž na červené čáře přijal Frühaufův pas, nakopl svá kormidla a když překonal modrou čáru, fantastickou pumelenicí na druhou tyčku Machovského zařídil domácí obrat – 2:1!

Škodovce se ve druhé třetině opravdu lepila na hokejky smůla. I když pak sehrála výtečnou přesilovku a Hradec dostala pod velký tlak, srovnat se jí nepodařilo.

Poslední část si už rozjetý Mountfield pohlídal

A neproměněných šancí z prostředního dějství Plzeň musela litovat. Hradec totiž do třetí třetiny znovu vstoupil s elánem, hostům opět přidělal vrásky na čele nedovolený zákrok. Už potřetí v řadě šel k trestoměřičům Radek Duda a Hradečtí ho po minutě vyhnali zpátky! René Vydarený po modré čáře posunul Peteru Frühaufovi, který využil přejezdu svého spoluhráče ve výhledu Machovského a utěšenou ranou zvýšil na 3:1!

To byla pro hosty hodně nepříjemná chvíle. Ještě se z ní mohli oklepat, ale brankář Ondřej Kacetl svůj povedený večer potvrdil zákrokem lapačkou proti Štěpánu Novotnému. Hradec pak přežil důležité oslabení a od té doby už držel utkání jasně ve svých rukou.

Indiáni se v závěru marně dostávali přes poctivou hradeckou defenzívu, jejíž sílu letos poznali už skoro všichni soupeři v extralize. Když měl přijít závěrečný plzeňský nápor, přišly pouze další nedovolené zákroky, které shodou okolností dvakrát zabránily v rozhodnutí Lukáši Květoňovi. Jakmile se k tomu přidal ještě zákrok Tomáše Sýkory a Hradec dostal dvojnásobnou přesilovku, korunoval svou výhru čtvrtou brankou. Mikušovu ránu zblokoval Mertl na hokejku Jaroslava Kudrny, který už nemohl než dopravit puk do prázdné klece – 4:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Rudolf Červený 0 1 1 1 12
Peter Frühauf 1 1 2 0 0
Tomáš Harant 0 0 0 0 2
Tomáš Knotek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 1 0 1 0 0
Lukáš Květoň 0 0 0 1 0
Jakub Langhammer 0 0 0 -1 0
Tomáš Mertl 0 1 1 0 0
Peter Mikuš 1 1 2 1 2
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Karel Plášil 0 0 0 0 0
František Ptáček 0 0 0 -1 0
Tomáš Rousek 0 0 0 -1 0
Jakub Suja 0 0 0 0 0
Jiří Šimánek 1 0 1 0 0
Vladimír Škoda 0 0 0 1 0
Michal Švihálek 0 0 0 -1 0
Michal Tvrdík 0 0 0 0 2
René Vydarený 0 1 1 -1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Ondřej Kacetl 60 20 1 19 95,00 0 0

Ohlasy k utkání

Peter Draisaitl (Mountfield HK):
Po posledním zápase v Liberci pro nás nebylo jednoduché vrátit se do normálního módu, měli jsme nějaké problémy. Důležité bylo, že ve druhé třetině Plzeň dvakrát netrefila prázdnou branku, zápas ještě mohl vypadat úplně jinak. Potom jsme se ale zlepšili. Že jsme využili přesilovky, mě těší nejvíc, protože jsme s nimi měli v poslední době problémy. Musíme jít dál s velkou pokorou, proti Plzni i v předchozích zápasech to mohlo dopadnout jinak. Vítězství jsou super, ale určitě není z naší strany všechno perfektní.

Milan Razým (HC Škoda Plzeň):
Utkání jsme nezačali špatně, v první třetině jsme šli do vedení. Pak jsme ale zápas ztratili vlastní nedisciplinovaností. Přitom jsme ve druhé třetině měli několik vyložených gólových šancí, které jsme neproměnili. Domácí nám dali lekci v přesilových hrách, využili tři a zaslouženě zvítězili.

Fotogalerie