Zápasy
st 18.10.2006 | Daniel Višňák

Veliké drama přineslo Energetikům nakonec tři body

Závěrečné kolo úvodní čtvrtiny soutěže nabídlo divákům v Hradci Králové parádní hokejovou podívanou. Na východě Čech se Prostějov prezentoval jedním z nejlepších výkonů, který byl zatím ve východočeské metropoli letos k vidění. Hosté dokázali na vedoucí branku Energetiků zareagovat poměrně rychle a v polovině zápasu se po dlouhém výpadku proudu ujali dokonce vedení 1:2. Hradec ale v závěrečné třetině dokázal Jestřáby sevřít v obranném pásmu a vyrovnat na 2:2. V 57. minutě přidal Petr Haluza vítěznou branku hradeckých a hradecký zimák byl ve varu. Na středečních třech bodech pro Východočechy má obří podíl brankář Alexandr Hylák, který zlikvidoval mimojité dva sólové úniky kanonýra hostí Říhy.

První třetina přinesla vyrovnaný obraz hry a také skóre, kterým skončila. Nejprve se dostali domácí do vedení po rychlé dorážce Petra Haluzy. V polovině úvodní části hráli Energetici druhou přesilovou hru, na jejich útočné modré čáře se ale puk odrazil k Lukáši Říhovi a ten i když tísněn dokázal po úniku přes celé hřiště vyrovnat – 1:1. V závěru úvodní dvacetiminutovky mohl poslat Východočechy do vedení Volráb, ale sám před Vojtkem selhal.

Druhou třetinu poznamenal dlouhý výpadek proudu. Hned na začátku prostřední části zavalila hradecký zimní stadion, ale i celou východočeskou metropoli tma. Když už vše nasvědčovalo tomu, že se bude moci pokračovat dál, vypadl proud podruhé. Po dvou pauzách se problém ale opravil a tak se hráči, ale i diváci po více než půl hodině dočkali. Hned z první akce mohl Vojtka překonat ve slibné pozici Fišer, ale neuspěl a stejně tak si vedl z další šance domácí Pavel Suchý, jeho střelu vytěsnil prostějovský mág na horní tyč. Pravidlo nedáš dostaneš vyplnili hosté ve 27. minutě, další nešťastný odraz pro domácí vyústil v přečíslení 2 na 1 a přesné zakončení Vymazala. Jestřáby vedoucí gól pořádně nabudil a Energetici měli co dělat, aby náporu Moravanů odolali. Dvakrát je zachránil také výtečný Hylák, jenž na poslední chvíli v obou případech zázračným zásahem zabránil třetímu prostějovskému zápasu do černého.

Do posledních dvaceti minut nastoupili domácí jako vyměnění a hned od začátku uzamkli Prostějov v obranném pásmu a Vojtek byl v jednom ohni střel. Ve 44. minutě hosté zastavili rychlou kombinaci Energetiků pouze za cenu faulu a přesilovou hru, která následovala využil ve vyrovnání dělovkou od modré Petr Mocek. Hned zády mohli ale Jestřábi znovu vyrovnat, ale Říhu tentokrát ze sóla výtečný Hylák vychytal. V 56. minutě vystřelil na Vojtka Šeda a jím vyražený touš podruhé v utkání bleskově dorazil do jeho branky Petr Haluza a hradecké ochozy vypukly nadšením – 3:2. Prakticky stejný obrázek jako po druhé domácí brance následoval i po té třetí, do sólového nájezdu ujel Energetikům kanonýr Prostějova Lukáš Říha, ale ani tentokrát na brankáře Východočechů nevyzrál. V samém závěru zápasu hradecký kapitán ještě orazítkoval svou dělovkou pravou tyč Vojtkovy branky a poté puk neskončil v prostějovské brance ani po střele Hendricha, která výbornému Vojtkovi propadla z výstroje, ale nakonec těsně minula jeho klec.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Burian 0 0 0 0 0
Lukáš Daňo 0 0 0 0 0
Richard Diviš 0 0 0 0 0
Petr Domin 0 0 0 0 0
Miroslav Fišer 0 0 0 0 0
Patrik Fořt 0 1 1 0 0
Petr Haluza 2 0 2 0 0
Jiří Hendrich 0 0 0 0 0
Jaroslav Koma 0 1 1 0 0
Petr Mocek 1 0 1 0 0
Aleš Pazdera 0 0 0 0 0
Ondřej Potůček 0 0 0 0 0
Jaroslav Roubík 0 1 1 0 0
Pavel Suchý 0 0 0 0 0
Patrik Šebek 0 0 0 0 0
Jan Šeda 0 2 2 0 0
Daniel Volráb 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Alexandr Hylák 60 29 2 27 93,10 0 0

Ohlasy k utkání

Vladimír Jeřábek (hlavní trenér HC VČE Hradec Králové):
Prostějov hrál dle očekávání velmi dobře, po naší hrubé chybě při přesilovce vyrovnali na 1:1. Zápas byl výpadkem proudu roztahaný, ale to bylo pro obě strany stejné. Nemohli jsme se moc dostat do tlaku, který jsme chtěli. Poté, co se zase hala rozsvítila, tak jsme hru stáhli na tři útoky a bylo vidět, že jsme měli větší sílu a dostali soupeře pod tlak. Nakonec třetí formace dala dvě branky, což je vynikající. Byly to vydřené body a zápas měl určitě i fáze, kdy bychom brali i bod.

Aleš Flašar (hlavní trenér Prostějova):
K utkání se odmítl vyjádřit.

Fotogalerie