Akademie ČH
po 3.8.2020 | Petr Koval, Jan Brůna

Snad dostanu co největší prostor v áčku, doufá Matěj Morong

Nejstarší mládežnická kategorie původně měla sehrát své druhé přípravné utkání s Libercem. To se však nekonalo z důvodu umístění soupeře do karantény. Junioři nakonec vyzvali Dynamo, dokázali otočit skóre ve svůj prospěch a připsali si druhou výhru v předsezóně. Zápas hodnotil ostřílený Matěj Morong, jenž si pochvaloval, že se mohl po vynucené pauze vrátit do zápasového rytmu.

Matěji, jak to vypadalo před zápasem? Vašeho původního soupeře umístili do karantény, měli jste nějaké informace, jestli se nastoupí, případně proti komu?
Ano, na internetu jsme zjistili, že Liberec je v karanténě. Ve čtvrtek nám trenéři řekli, že budeme hrát v pátek proti Pardubicím. Nic se pro nás nezměnilo, akorát jsme hráli proti jinému soupeři. Bylo hlavně super, že jsme si po dlouhé době mohli zahrát. Pardubice měly vždycky kvalitní tým, navíc přivezly kvalitní hráče.

Hra měla na přípravný duel skvělé tempo, souhlasíte?
Nevím, v jakém tempu se hrálo první utkání v Brně, protože jsem zůstal v Hradci. Byl to teprve druhý mač, ale na to, že jsme hráli druhý zápas po téměř pěti měsících, bylo tempo slušné. Probíhaly i nějaké srandičky, s klukama z Pardubic se známe. Nemyslím si, že se jednalo o klasické derby. Nějaké souboje byly samozřejmě ostřejší, ale ty najdeme asi v každém zápase. Jinak čas na rvačky a potyčky určitě přijde v sezóně.

Vstřelil jste v utkání gól, jak jste ho viděl ze svého pohledu?
Marco Lukačka dobře napadal, já jsem si vzal kotouč pro sebe a jeli jsme s Bůďou (Matyáš Budina) dva na jednoho, stáhl jsem si kotouč, vystřelil a po střele se puk odrazil do vzduchu, odkud jsem to zkusil golfákem. Nakonec střela propadla gólmanovi mezi betony.

„Bude důležité vstoupit do soutěže pravou nohou.“

#23 Matěj Morong (o nové sezóně)

Během utkání jste se dostali do mnoha herních situací, ubránili jste oslabení tři proti pěti…
Je super, že jsme si mohli herní situace vyzkoušet v přípravě, ale zatím jsme je na trénincích necvičili. Já s juniorkou netrénuji, ale myslím, že zatím nedělali ani přesilovky, což bylo vidět na sehranosti i postavení, ale na to je dostatek času v sezóně. Dostali jsme smolný gól v jiném oslabení, kdy náš brankář neviděl přes obránce.

Pomůže nějak další výhra v přípravě týmovému sebevědomí?
Určitě! Každá výhra se počítá a je jedno, jestli je to příprava nebo ostrý zápas. Bude důležité vstoupit do soutěže pravou nohou, abychom byli sebevědomí.

„Cvičení byla velmi náročná, ale také pestrá, což bylo zábavné.“

#23 Matěj Morong (o přípravě A-týmu)

Hrají s vámi i kluci, kteří minulou sezónu ještě nastupovali za dorost…
Pár kluků odehrálo nějaké zápasy už vloni, takže jsou zvyklí na rychlejší tempo, které jsme drželi minulou sezónu. Hráli dobře, jsou mladí. Určitě se jim se staršími spoluhráči budeme snažit předat nějaké své zkušenosti z předchozích let. Zatím vypadají velmi dobře.

Máte za sebou celou přípravu s áčkem. Jaké to bylo v porovnání s juniorkou?
Hlavně jsem se strašně těšil na změnu. Dva roky jsem měl individuální přípravu, takže jsem byl rád, že budu teď moci trénovat s týmem. Bylo to velmi náročné, ale pan trenér Tvrdík, kterého znám z doby, kdy s námi chodil na led jako aktivní hráč a z loňské sezóny, vedl přípravu velice dobře. Cvičení byla velmi náročná, ale také pestrá, což bylo zábavné. Přípravu jsme všichni odmakali na sto procent. Doufám, že z ní budeme těžit.

Jak to s vámi bude? Na led jste vyjel i s A-mužstvem…
Ano, trénuji s A-týmem. Trenéři říkali, že bych měl odehrát nějaké přípravné zápasy. Doufám, že dostanu co největší prostor v áčku. Případně bych byl rád za čas na ledě v partnerském týmu v Kolíně.