Akademie ČH
pá 10.7.2020 | Anna Marie Kokrhounová, Jan Vavřina

Rozpis přípravy juniorů: Kvalitní turnaj i mezinárodní konfrontace

Neoblíbená část sezóny v podobě suché přípravy už nebude mít dlouhého trvání. S příchodem léta se hokejisté můžou těšit na blížící se tréninky na ledě a první přípravné zápasy. I hradecká juniorka má nabitý program a kromě českých týmů ji čekají i mezinárodní utkání. S kým změří své síly poprvé a jak budou probíhat poslední týdny před ostrým zahájením soutěže?

Letní příprava pomalu míří do finiše. Dlouho očekávaný přechod na led čeká hráče juniorky 23. července, první přípravné zápasy hradecké naděje odehrají o týden později. „Jedeme na turnaj O pohár hejtmana do Varů, kde bude Mannheim, Kolín nad Rýnem, Boleslav, Vary a Třinec. Odjíždíme tam o něco dříve, protože s Mannheimem hrajeme ještě zápas navíc v rámci mezinárodní spolupráce. Ten nás čeká ve středu, ve čtvrtek odtrénujeme a turnaj pak proběhne v pátek, sobotu a neděli,“ přibližuje začátek přípravy nejstarší mládežnické kategorie Aleš Krátoška.

Kromě mezinárodního turnaje na západě Čech si mladí Lvi vyzkouší zápasové nasazení ještě v osmi duelech proti tuzemským týmům – Brnu, Olomouci, Liberci a Slavii, na konci srpna hostuje Mountfield přátelské utkání proti Salcburku. A jak bude vypadat přechod z přípravy do ostrých duelů? „Poslední týden v srpnu máme jeden zápas, následující týden už jdou hráči do školy. První týden v záři tak už najíždíme na program, který je díky škole pravidelný a hned v pátek 4. září začínáme sezónu,“ popisuje závěr přípravy staronový kouč juniorky.

K úspěšné sezóně patří také poctivá příprava. I lodivod juniorky ví, jak důležité je postavit před začátkem ročníku pevné základní kameny. „Přípravu budeme chtít odehrát co nejlíp, i když se to výsledkově ne vždy povede. Budeme po klucích chtít, aby věci z tréninků přenesli i do zápasů,“ sděluje své požadavky. „Chceme vyhrát každý zápas a každou soutěž. Pomalinku krok po kroku se musíme poctivou prací připravit na to, abychom byli schopní podávat co nejlepší výkony, aby z toho měli kluci radost a dělali klubu dobrou reklamu, jako mu udělali minulý rok,“ chválí své svěřence.

„Přípravu budeme chtít odehrát co nejlíp, i když se to výsledkově ne vždy povede.“

Aleš Krátoška (o přípravných zápasech)

Do juniorské kategorie patří hráči ročníků 2001, 2002 a 2003. Právě ti nejmladší letos budou získávat první zkušenosti v nejstarší mládežnické kategorii, což nemusí být vždy nejjednodušší. „Z dorostu se k nám přesunuli hráči ročníku 2003 a i když mají svoji kvalitu, něco jiného je dorostenecká soutěž a něco jiného juniorská. I mezi těmito soutěžemi je obrovský rozdíl a někdo se s tím popere hned, někdo třeba vůbec, někomu to trvá dva tři měsíce,“ osvětluje zkušený kouč.

Naopak zastoupení hráčů ročníku 2001 není v hradecké juniorce nejsilnější, pět hráčů navíc trénuje s A-týmem a vyhlíží extraligovou příležitost. „Kdyby se někteří kluci zapojili tady do áčka, tak je to super. Musí tam ale hrát. Jestli v dospělém hokeji nebudou hrát a budou na ledě jenom tři minuty, musí si další den dojít dohrát do juniorky, aby ice time a herní praxi nahradili,“ vykládá trenér, který ještě vloni působil u hradeckého A-týmu.

Příležitost ochutnat seniorský hokej se juniorům nabízí také v prvoligovém Kolíně, který se pro nadcházející sezónu stal partnerským klubem Mountfieldu. Aleš Krátoška tuto možnost vítá, musí se k ní ale přistupovat tak, aby měla smysl. „Jakákoliv zkušenost s dospělým hokejem je pro kluky v juniorce dobrá. Nesmí to být tak, že začnou cestovat a v druhé nebo první lize málo hrají. Potom se vám vrátí a najednou jsou více méně v dezolátním stavu. Tady v klubu se pak několik měsíců dávají dohromady, než se dostanou do formy, jakou měli před odchodem. U každého jedince je to specifické. Se seniorským hokejem se někdo seznámí a může ho hrát hned, pro někoho je skok mezi juniorkou a seniorským hokejem obrovský,“ uzavírá.

Rozpis přípravných zápasů juniorů:


přát., st 29.7.2020
HC Kometa Brno Kometa - Mountfield HK Mountfield HK
 
přát., pá 31.7.2020
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
12:00
přát., út 4.8.2020
Mountfield HK Mountfield HK - HC Kometa Brno Kometa
17:00
přát., čt 6.8.2020
Mountfield HK Mountfield HK - HC Olomouc Olomouc
16:00
přát., st 12.8.2020
Adler Mannheim Mannheim - Mountfield HK Mountfield HK
19:00
přát., pá 14.8.2020
Adler Mannheim Mannheim - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
Turnaj (K. Vary), so 15.8.2020
soupeř neznámý neznámý - Mountfield HK Mountfield HK
 
Turnaj (K. Vary), ne 16.8.2020
soupeř neznámý neznámý - Mountfield HK Mountfield HK
 
přát., út 18.8.2020
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
17:30
přát., čt 20.8.2020
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
 
přát., pá 21.8.2020
Mountfield HK Mountfield HK - EC Red Bull Salzburg Salzburg
17:00
přát., út 25.8.2020
HC Slavia Praha Slavia Praha - Mountfield HK Mountfield HK
 

Termíny zápasů se mohou ještě změnit, časy budou doplněny průběžně podle toho, jak budou známy.