Aktuální zprávy z klubu
po 30.3.2020 | Jan Vavřina

8:2 a 13:6. David Voňka potvrdil roli favorita a porazil Matěje Chalupu

Lední hokej má aktuálně vystavenou stopku, a tak byla tuzemská kluziště rozpuštěna. Virtuální svět ale nabízí možnost měření sil i v období světové pandemie, čehož využili David Voňka a Matěj Chalupa. Oba spojuje to, že jsou hráči Mountfieldu HK a rádi si zahrají NHL na PlayStation. První z nich je zároveň zástupcem klubu v Esport hokejové lize. Jak jejich souboj vypadal?

Po Dominiku Hrachovinovi a Dominiku Frodlovi se ve virtuální hře ukázal třetí extraligový zástupce – Matěj Chalupa. Ten se postavil velké výzvě, druhý ovladač v ruce měl totiž gamer David Voňka, hradecký zástupce v Esport hokejové lize, ve které bude o víkendu končit základní část.

V pondělí 30. března usedli oba borci ke svým konzolím a v 18:00 začal jejich souboj před necelými dvěma stovkami diváků. „Tak o pivo?“ zaznělo před vypuknutím bitvy. „Může být“, přišla odpověď na přátelskou výzvu. David "Willy9" Voňka si vybral jako svůj tým Dallas Stars, Matěj "Chajdi18" Chalupa zase Boston Bruins. „Mým oblíbeným hráčem je Tyler Seguin, Dallasu fandím už dlouho,“ přiznává první jmenovaný. „V Bostonu zase hraje David Pastrňák a na farmě chytá můj kamarád od dětství Dan Vladař. Proto Bruins,“ seznamuje s důvody svého výběru jeho soupeř.

Výsledek vzájemného měření sil? Jasné vítězství zkušenějšího gamera. Ten na domácím ledě vyhrál 8:2, na soupeřově 13:6. V další výzvě, nájezdech, už byly jeho výhry těsné – 6:5 a 3:2. „Bylo vidět, že Chajda měl některé akce naučené, hodně to bylo znát na bránění. Ze začátku jsem dost používal vypichování a to mu dělalo problémy. Jakmile jsem začal hrát stejně tvrdě jako on, bylo znát, že mu to vyhovuje víc,“ myslí si mladší z hráčů.


„David to umí líp, je vidět, že se tomu věnuje. Já si to zahraju spíš jednou za čas, a to musí být někde znát,“ říká extraligový hokejista. Ten přece jen na některé dílčí parametry vyhrál. Připsal si více osobních soubojů, trestných minut a také výhru v bitce. „Ta mi šla líp než v sezóně,“ vzpomněl si s úsměvem na pěstní souboj s Adamem Jánošíkem z 21. kola.

Jak často se oba borci hraní konzole věnují? „V sezóně na PlayStation není moc času, teď je ho víc. Ve volnu si každý den dám hodinku až dvě NHL, o víkendu pak FIFA ligu,“ prozrazuje devatenáctiletý hráč. „Teď hraju taky častěji, protože nic moc jinýho dělat nemůžeme. Zahrajeme si občas s mladšími kluky z extraligy, třeba s Lukášem Douderou z Litvínova. Taky někdy s Radimem Šaldou nebo bráchou,“ zmiňuje svého sourozence, který hájí barvy prvoligové Kadaně.

Zajímavou podívanou přinesly také závěrečné nájezdy mezi Hradcem a Plzní. Junior Mountfieldu HK do nich chtěl nasadit východočeské mládí včetně spoluhráče Petra Poppela, který má ve hře svůj profil. „Už když NHL20 vyšlo, v kabině jsme se o tom bavili a gratulovali mu. Je to určitě fajn pocit,“ pokračuje David Voňka. „Co to je za dřeváka? Ten jestli mi dá gól, tak končím s hokejem,“ utrousil zase Matěj Chalupa, když se k nájezdu postavil hráč s číslem 71 na zádech v roli soupeře. Sice proměnil, konec kariéry se ale v případě "Chajdy" ještě nechystá. „Jestli přijde nějaká výzva, až bude led, tak se jí s Davidem určitě rád zúčastním. Ať si to rozdáme i přímo na ledě,“ dodává závěrem útočník A-týmu.