Žáci
čt 20.2.2020 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Představujeme 1. třídu: Patron Matěj Chalupa, trenér Denis Martinec

Bez hokejové mládeže by to pod Bílou věží nešlo. Nejmladší kategorii, která hraje soutěžní zápasy, je 1. třída. Také ta má svého patrona, který na hráče pravidelně dohlíží. Je jím útočník A-mužstva Matěj Chalupa. Jak probíhá sezóna hradeckých nadějí ročníku narození 2013? To prozradil nejmladší trenér v hokejovém klubu Mountfield HK Denis Martinec.

Patron Matěj Chalupa: Zlom přišel v dorostu

Stejně jako Adam Kubík u základny, tak také Matěj Chalupa je patronem u malých capartů – u prvňáků. Jak vzpomíná na své hokejové mládí? „Vzpomínám si hlavně na turnaje, které byly od rána do večera. A vzpomínám na ně jedině pozitivně, byly vždycky super. Ještě to bylo takové, že jsem se tím hlavně bavil, teď už je to spíš taková práce. Ale i ta nás baví,“ usmívá se.

Součástí náplně patrona je také občas navštívit tréninky dané kategorie. Jak "Chajdu" sledují malé hradecké naděje? „Dívají se na mě jako hráče z áčka, kterého mají rádi, a na kterého se chodí koukat. Ptají se pak na různé věci a je to takové kamarádské, takže super,“ těší jej. „Většinou s nimi hraju hokejíček anebo dělám jiné cvičení. Hlavně jim říkám, ať se tím baví a ničím se nestresují,“ pokračuje.

S kariérou talentovaného útočníka to v jednu chvilku nevypadalo dobře, ale nakonec se vše v dobré obrátilo. „V dorostu jsem byl na hraně, že bych skončil. Ale přišel nový trenér a ten mi dal šanci hrát,“ překvapuje jedenadvacetiletý hokejista. Každý hráč sní o profesionální kariéře, hradecká jednasedmdesátka o ní začala přemýšlet řádně až v dorostu. „Okolo juniorky nebo dorostu jsem nad tím začal takhle uvažovat, zlom nastal také, když jsem v Plzni dostal příležitost hrát za muže,“ prozrazuje.

Obvyklé bývá, že mladí hokejisté mají své vzory. U Matěje Chalupy to tak však nebylo. „V Letňanech jsme áčko neměli a na Spartě s námi asi dvakrát na ledě někdo byl, ale kdo, to si už nevzpomenu,“ culí se. „Vyloženě oblíbeného hráče jsem neměl, ale na Spartě jsem se chodil dívat třeba na Jardu Hlinku nebo Petra Tona,“ uzavírá patron 1. třídy Matěj Chalupa.


Hlavní trenér Denis Martinec: Je fajn, že každá třída má svého patrona

DenisMartinec
Syn trenéra A-týmu hrál za Mountfield HK do dorostu, poté ze zdravotních důvodů ukončil kariéru a dal se na trenéřinu. S dorostem má coby hráč dva mistrovské tituly.

I v tom nejmladším hokejové věku stráví hradecké naděje spoustu času na ledě, kde se připravují třikrát až čtyřikrát týdně. „Většinou trénujeme po stanovištích. Hřiště se rozdělí na několik částí a každý trenér má jednu z nich na starost,“ prozrazuje Denis Martinec, hlavní kouč prvňáků. „Věnujeme se různým druhům bruslení a hodně si hrajeme. Na každém tréninku,“ pokračuje. Každý hokejista musí být všestranný, nejinak tomu je i u prvňáků. „Jednou za čtrnáct dní máme suchou přípravu, kdy buď jdeme do tělocvičny nebo do gymu tady na zimáku. Děláme gymnastiku a hrajeme hry na suchu, fotbal nebo třeba házenou,“ vypráví.

První třída je po základně druhou nejmladší kategorii. Ty mají mezi sebou jeden podstatný rozdíl. Ti starší již hrají soutěžní zápasy. „Jednou měsíčně hrajeme krajskou ligu, plus se snažíme pro kluky hledat turnaje,“ potvrzuje mladý kouč. Před Vánoci se například uskutečnil dvoudenní turnaj v Děčíně, který za účasti Liberce, Slavie, Ústí nad Labem a dalších týmů ovládla právě hradecká lvíčata!

Denis Martinec je v devatenácti letech nejmladším trenérem v hradecké organizaci. „Dva roky zpátky, když jsem přestával hrát kvůli zranění, jsem začal pomáhat Patrikovi Stehnovi jako asistent. A minulý rok mě Patrik oslovil, jestli bych nechtěl vést 1. třídu,“ říká o startu své trenérské kariéry Denis Martinec, který ještě do dorostu pravidelně hrával v hradeckých barvách.

Jméno Martinec k hokejovému klubu v Hradci Králové dlouhodobě patří. Denis by si přál jít ve šlépějích svého otce, extraligového kouče. „Určitě by mě to lákalo. Když jsem přestal hrát, tak jsem chtěl zůstat u hokeje. A tohle je super, s dětmi mě to baví! Určitě by to bylo pěkné jednou trénovat jako profesionál.“ Také tatínek Tomáš Martinec začínal u nejmenších hokejistů, probírá se trenérské řemeslo i doma? „De facto po každém tréninku se bavíme, co by šlo dělat lépe, co nedělat a nebo na co jsou děti ještě malé,“ prozrazuje.

Každá mládežnická kategorie má každý rok svého patrona z řad A-týmu, u malých bruslařů plní tuto roli svědomitě Matěj Chalupa. „Je fajn, že každá třída má svého patrona. Chajda je super, kdykoliv mu napíšu, tak se domluvíme a on s námi jde. Pro kluky je to zpestření, vždycky koukají s otevřenou pusou, když s námi jde nějaký hráč z áčka,“ dodává závěrem Denis Martinec.