Preview k zápasu
čt 20.2.2020 | Daniel Krátký

Po delší době doma. Hradec přivítá litvínovskou Vervu

V pátek čeká hradecký A-tým po dlouhé době domácí zápas hokejové extraligy. Soupeřem bude Litvínov, který bojuje o záchranu a potřebuje každý bod. Chemici se nejprve v pátek představí pod Bílou věží, v úterý čeká Lvy "odveta" na Severu Čech. Kdo uspěje v prvním z těchto soubojů? Přijďte to zjistit v pátek od 18:00.

„Oni se potřebují dostat ze spodku, my se potřebujeme dostat do šestky.“

45 Filip Pavlík (o aktuálních cílech obou týmů)

V posledním velmi důležitém utkání na ledě brněnské Komety se hokejistům Mountfieldu nepodařilo získat body. Zklamaný byl pochopitelně i obránce Filip Pavlík. „Myslím si, že jsme nepodali špatný výkon, ale bohužel jsme prohráli. Zápas jsme mohli urvat, chyběl nám gól alespoň ke srovnání na 2:2. Šance jsme měli, ale neproměnili je,“ vrací se k úternímu duelu, ze kterého si odchovanec Třince odnesl také jednu vzpomínku, když dostal ránu pukem. „Doktor mi to rychle zašil a mohl jsem pokračovat, takže v tom to bylo super,“ svěřuje se obránce, který bude hradecké barvy oblékat až do roku 2023.

Dalším extraligovým soupeřem bude pro hradecké hokejisty v pátek Litvínov, tedy bývalý klub Filipa Pavlíka, který v současné chvíli bojuje na dálku o udržení s Pardubicemi a Kladnem. „Jim jde také o hodně, potřebují se dostat ze spodku, my se zase naopak potřebujeme dostat do šestky. Bude to těžký zápas, ale hrajeme doma, takže do toho budeme chtít nastoupit, tak jak máme,“ velí hráč s nejtvrdší střelou v lize podle projektu Extraligová NEJ.

V extralize není snadného soupeře, o čemž se letos již několikrát přesvědčili i hokejisté Mountfieldu. Litvínov je sice v dolních patrech tabulky, naposledy však porazil na domácím ledě Třinec. „Sezónu sice měli horší, jsou na spodku tabulky, ale vůbec nemají špatný tým, samozřejmě ho také ještě posílili. Jestli přijede první nebo poslední tým je úplně jedno, každý tým je v extralize silný a není tam nikdo, kdo by zápasy suverénně projížděl,“ uzavírá hokejista s přezdívkou "Káca", kterou zdědil po svém otci, který také hrál hokej.

AkimAliu
Třicetiletý kanadský obránce s nigerijskými kořeny je v zámoří jedním z nejsledovanějších hokejistů české extraligy. V listopadu loňského roku totiž odstartoval obrovskou kauzu, když obvinil svého bývalého trenéra Billa Peterse z rasistických urážek.

Litvínov přivedl před uzávěrkou spoustu posil

V minulých sezónách byl slovenský gólman Jaroslav Janus jasnou jedničkou v brance Vervy. Jenže to v ročníku 2019/20 rozhodně neplatí. V předsezónním období totiž vedení převzalo kontrakt Davida Honzíka z prvoligové Jihlavy. Ten po nepovedeném vstupu Chemiků do ligy dostával od tehdejšího kouče Jiřího Šlégra více a více příležitostí – odchytal již třiadvaceti zápasů. Třicetiletý Janus jich má na svém kontě jen o šest víc. Jejich průměr inkasovaných branek však činí více než tři na jedno střetnutí, což je v této statistice řadí na dvacátou a jednadvacátou pozici.

Společně s Kladnem inkasovali Severočeši již 153 branek, což znamená, že mají druhou nejhorší obranu soutěže. A tak došlo v posledních lednových dnech k velkému posilování. V rámci hodně zajímavého trejdu za Adama Jánošíka dorazil z Plzně reprezentační obránce Michal Moravčík. Následně přivítalo nejmenší extraligové město další posilu, a to Akima Alia, který je poté, co obvinil svého bývalého kouče v zámoří z rasismu, jedním z nejsledovanějších hráčů celého hokejového světa. Na zkoušce navíc uspěl další Kanaďan – Patrick Kudla, jenž odstartoval sezónu v prvoligovém Frýdku-Místku. Kádr naopak opustil Tomáš Pavelka, jehož původní hostování ze Sparty do 31. ledna nebylo prodlouženo, a také Karel Kubát, jenž byl opět vyřazen z kádru.

Také do útočných řad přivedl generální manažer Jiří Šlégr spoustu posil. Po světovém šampionátu juniorů však nejprve do zámořské juniorky zamířil Jan Myšák. Následně byly kontrakty ukončeny Juraji Mikúšovi (nyní Zvolen) a také litvínovskému odchovanci Lukáši Kašparovi (nyní Mladá Boleslav). Z německého Krefeldu přišel exvítkovický Samson Mahbod. Dva forvardi na sever Čech zamířili také ze slovenské extraligy. Prvním z nich je Chris Langkow z MAC Újbuda, který se však hned v prvním zápase proti Pardubicím zranil. Další "slovenskou" posilou je Tomáš Pospíšil z Nových Zámků. Bývalý hráč Hradce po svém návratu do Čech nasbíral šest bodů (3+3) v pěti zápasech. Útok však zejména táhnou jediní hokejisté s více než třiceti kanadskými body – Richard Jarůšek (18+15) a Jakub Petružálek (9+23).

TOP 3 důvody, proč dorazit na utkání s Vervou:

  • 1. Poslední domácí utkání v únoru
  • 2. Hradec chce vykřesat jiskřičku naděje na elitní šestku
  • 3. Přijede oblíbený soupeř z Litvínova, který v Hradci naposledy zvítězil v roce 2017

Chemici bojují o holý extraligový život

Verva sice vstoupila do ligy výhrou nad Brnem 2:1, následovala však dlouhá série proher, kterou tehdy ještě svěřenci Jiřího Šlégra protrhli výhrou nad Hradcem 6:5. Jenže i nadále se Litvínovským vůbec nedařilo, a tak na začátku prosince převzal tým třiašedesátiletý litvínovský odchovanec Vladimír Kýhos, který v minulosti trénoval také v Hradci Králové. Ani pod jeho vedením se však výsledky neobrátily k lepšímu, Litvínov stále bojuje o přežití. Má totiž na svém kontě 51 bodů, stejně jako Pardubice a Kladno. Avšak má jeden zápas k dobru, úterní dohrávku s Hradcem.

Severočechům se v letošní sezóně nedaří zejména na ledech soupeřů, odkud prozatím přivezli pouze dvacet bodů, horší je v tomhle ohledu pouze Kladno. V přesilových hrách jsou na tom svěřenci Vladimíra Kýhose průměrně: s úspěšností 16,33 % se nachází na devátém místě. Podobně jsou na tom Litvínovští také v oslabeních, kde jsou celkově osmí s úspěšností ubránění přesně 80,72 %.

V Hradci Králové se Chemikům příliš nedaří, naposledy zde zvítězili ještě v roce 2017. Celková bilance hovoří také pro Mountfield, který ovládl sedmnáct z jednatřiceti duelů s celkovým skóre 94:80. V letošní sezóně odehrál Litvínov s Hradcem Králové pouze dva zápasy, ve kterých pokaždé zvítězil domácí celek. Verva brala v 8. kole na ZS Ivana Hlinky tři body po přestřelce 6:5. Lvi zase na svém ledě zvítězili jasně 6:2. Budou se gólové hody opakovat i v pátečním boji?

Vstupenky stále v prodeji, přijďte Lvy povzbudit i vy

Extraligové boje pokračují a Hradečtí budou vaši podporu potřebovat i v souboji s Litvínovem. Pokud ještě nemáte vstupenky na páteční zápas, můžete si je zakoupit skrze on-line aplikaci nebo přímo na pokladnách zimního stadionu. Ty se v den utkání otevírají už ve 13:00 a lístky zde lze pořídit i v průběhu.

Sestavy z minulého utkání