Akademie ČH
st 19.2.2020 | Daniel Krátký, Jan Brůna

Juniorku čeká pouze jeden zápas, dorost chce udržet třetí místo

Stejně jako A-tým, tak také juniorka a dorost procházejí důležitou fází sezóny. Juniory čeká v tomto týdnu pouze jediný zápas, a to na ledě Jihlavy. Dorostence zase naopak čekají velké boje s Litvínovem a Spartou. Pod Bílou věží se však hraje pouze jediné utkání. A to sice ve čtvrtek, kdy svěřenci Jiřího Janouška hostí od 17:30 Litvínov. Přijďte fandit!

Juniorka hraje důležitý zápas v Jihlavě

Nejstarší akademici královéhradeckého Mountfieldu nevstoupili do DHL Superpoháru úplně ideálně. Tým posilněný brankářem Danielem Dvořákem nejprve v úvodním kole prohrál na svém ledě s nepříjemnou Olomoucí 2:5, následně své zaváhání napravil těsnou výhrou 4:3 v liberecké Svijanské aréně. Následně však svěřenci Davida Kočího opět neuspěli na domácím ledě – prohráli 1:2p s Třincem, když šest vteřin před koncem třetí třetiny srovnával hostující Pavel Matěj.

Jihlavské Dukle se turnaj O Pohár DHL vůbec nevydařil, svěřenci Štěpána Moravce skončili v tabulce na posledním devatenáctém místě s jedenáctibodovou ztrátou na předposlední Zlín. V DHL Superpoháru však má Dukla na kontě dvě výhry ze tří zápasů a s šesti body je ve skupině C na druhém místě. Hlavní hvězdou a nejproduktivnějším hráčem je Tomáš Chlubna, jenž odehrál pouze jeden zápas, ale v něm si připsal tři body (2+1). Tři body má na kontě také Richard Pětník. Výborné statistiky má navíc brankář Ondřej Chaloupek, jehož úspěšnost se ve dvou zápasech vyšplhala na 93,55 %. Nejenom to mu vysloužilo starty také v Chance lize. Boj o důležité body na ledě jihlavské CZ LOKO Arény startuje ve čtvrtek v 18:00.

Dorost znovu zaútočí na druhé místo tabulky

Na východě Čech mohou sezónu dorostenců prozatím hodnotit rozhodně úspěšně. Mladíci Mountfieldu HK totiž nejprve s šestibodovým náskokem ovládli první část soutěžního ročníku – Skupinu Střed. Celkem logicky tak postoupili do fáze O pořadí v play off, díky čemuž se pestrost jejich soupeřů výrazně rozšířila. Svěřenci Jiřího Janouška si vyzkoušeli konfrontaci s mužstvy napříč celou republikou a minimálně v úvodu své město reprezentovali hrdě, když vyhráli pět po sobě jdoucích zápasů. Další úctyhodnou šňůru vystřídala jediná porážka, než přišla nešťastná série v podobě tří proher v řadě. Lvům se však od té doby nedaří najet na vítěznou vlnu, přičemž dvakrát odešli poraženi po nastavení.

V tabulce se nachází na třetím místě se ziskem 53 bodů a skóre 98:65, druhá Plzeň má ale o utkání více. Hradečtí ve čtvrtek přivítají doma litvínovské mladíčky, kteří okupují až 13. místo (z celkových 18 týmů) a dosud si připsali 36 bodů. Verva zdaleka nedisponuje nejhorší defenzívou, více ji ovšem sráží nízký počet vstřelených branek. Není se čemu divit, vždyť chlapci z hokejového města vyšlou na svatyni protivníka průměrně jen 29,35 střel a sami mu povolí skoro 36 pokusů. Litvínovu naopak svědčí nerovnovážný počet hráčů na ledě, především potom vlastní přesilovky – 20,39% využití znamená čtvrté nejlepší v soutěži.

K sobotnímu střetnutí zavítá družina Jiřího Janouška na led pražské Sparty, které momentálně patří přijatelné osmé místo. Obě mužstva se potkávají podruhé v sezóně a ten hostující bude mít svému soupeři rozhodně co vracet; minulý výsledek 0:1 totiž znamenal první prohru Hradce v nové skupině. Hráči z hlavního města kromě 44 získaných bodů drží velmi vyrovnané skóre, a to 85:81. Na zmíněném počtu vstřelených gólů se značnou měrou podepsalo chabé využití přesilových her (pouhých 14,04 %), a jeho suma tak mohla být určitě vyšší. Hokejisté s velkým „S“ na dresu však daleko srdnatěji bojují v oslabeních – ubránění 82,81 % z nich patří ke zlatému průměru v lize.

DOROST: II/17, čt 20.2.2020
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
17:30
JUNIOŘI: 5. kolo, čt 20.2.2020
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
DOROST: II/18, so 22.2.2020
HC Sparta Praha Sparta Praha - Mountfield HK Mountfield HK
13:00