Akademie ČH
po 9.12.2019 | Jan Brůna

Týden ve znamení pražských „S“. Mládež hraje čtyřikrát doma

Zatímco hokejisté hradeckého A-týmu odehráli v neděli poslední domácí zápas před reprezentační přestávkou, mládežnické soutěže jsou v plném proudu! Dorostenci se pod Bílou věží představí jednou, to juniory netradičně čekají hned tři utkání před diváky v ČPP Aréně. Mladší z kategorií navíc bude chtít navázat na spanilou jízdu nadstavbou, svěřenci Davida Kočího by zase rádi zaútočili na první místo tabulky.

Junioři vyhlíží tři zápasy v týdnu

Velmi náročnou šichtu mají před sebou svěřenci Davida Kočího. Kromě očekávaných utkání proti oběma pražským „S“ je totiž ještě v úterý čeká dodatečný duel s Chomutovem, který na původní termín nemohl dorazit z důvodu nemoci týmu. Zatímco Hradečtí se nachází na druhé příčce turnaje O pohár DHL, jen tři body za vedoucí Energií, Piráti okupují až 13. místo (z celkových 19) se ziskem 33 bodů. Severočeši se rovněž nepyšní příliš lichotivými statistikami, když na gólmana soupeře vyšlou za zápas jen necelých 32 střel, což je čtvrtý nejhorší počin celé soutěže. Svému sokovi navíc povolí průměrně skoro 40 pokusů, více ran už jde jen na brankáře Litvínova a Třince.

Nejstarší z mládežnických kategorií se v pátek a v sobotu může těšit na střetnutí s oběma pražskými celky. Hokejisté Slavie ale nezažívají příliš povedenou sezónu – se ziskem pouhých 20 bodů se krčí až na 17. místě tabulky. Sešívaní navíc dosud zapsali jen šest výher, zato padli hned sedmnáctkrát, což značí druhý největší počet ze všech juniorských týmů. Obrana Lvů se ovšem bude muset mít na pozoru; hráči z Edenu vyprodukují za zápas průměrně bezmála 36 střel.

Sparta se na rozdíl od svého pražského rivala nachází se 41 body na příznivé páté příčce a hradečtí mladíci by se v duelu s ní mohli chytit hry v přesilovce, jejich sobotní soupeř má totiž nejhorší oslabení celé ligy. I tento týden ale Východočechům budou chybět dva z trojice nejproduktivnějších hráčů nejeden jejich mužstva, ale také celého turnaje – Petr Poppel s Matějem Morongem jsou totiž v zámoří na akci s reprezentací U19.

Dorost pokračuje v druhé části ročníku

Svěřenci Jiřího Janouška se aktuálně vezou na vítězné vlně, když mají na svém kontě šest skalpů v řadě, z toho čtyři v úvodních zápasech nadstavby. Mladší z obou kategorií si v ní poradila postupně v Plzni 4:2, doma s Kladnem 8:2, s Karlovými Vary 6:4 a naposledy vynulovala Chomutov po výsledku 4:0.

Skvělou sérii bude chtít družina okolo bývalého hokejisty ještě prodloužit ve čtvrtek na ledě Litvínova, který se v aktuální tabulce o pořadí v play off nachází na osmém místě jen o skóre za sedmým Havířovem. Mladíci Vervy navíc v posledním utkání nestačili na Bílé Tygry jasným rozdílem 2:8 a doma si určitě budou chtít spravit chuť. Jejich využití přesilovek lehce přesahuje hranici 19 %.

Po návratu domů čeká hradecké dorostence v sobotní poledne duel se Spartou. Hráčům s velkým červeným „S“ na hrudi zatím druhá část sezóny nevychází podle představ, se ziskem 17 bodů prozatím zůstávají na 13. místě. Pražanům se nedaří především vlastní hra v početní výhodě, z tohoto času využili pouze 9,38 %. Víkendovému soupeři Lvů příliš nesedí ani oslabení, když se ubránil náporu jen v 78,46 % případů.


Junioři: 22. kolo, út 10.12.2019
Mountfield HK Mountfield HK - Piráti Chomutov Chomutov
18:00
Dorost: II/5, čt 12.12.2019
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
17:30
Junioři: 26. kolo, pá 13.12.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
17:00
Dorost: II/6, so 14.12.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
12:00
Junioři: 27. kolo, so 14.12.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
15:30