Ohlasy k zápasu
pá 18.10.2019 | Daniel Krátký

Budu o pár cashů chudší, směje se Aleš Jergl po výhře na Hané

Aleš Jergl zažil sladký návrat do Olomouce, odkud si Hradec Králové odvezl tři body za výhru 2:0! Pro bývalého hráče Hanáků se jednalo rozhodně o speciální zápas, ve kterém navíc přihrál na vítěznou branku Daniela Rákose. Po výhře pak následně hovořil o tom, jak je vděčný fanouškům Kohoutů za vyvolání svého jmena a také, jak pomohl trenérům s přípravou na utkání.

Aleši, gratulace k výhře. Jaký byl váš návrat sem do Olomouce?
Určitě je to pro nás super, protože jsme potřebovali vyhrát. Dlouho jsme zase nevyhráli a proti Olomouci jsme si říkali, že to musíme urvat a podařilo se, takže super.

Jaká vedla cesta k třem bodům?
Myslím si, že jsme plnili to, co po nás trenér chtěl. Dávali jsme to o mantinely ven, dostávali se do protiútoků a dali dva góly. Aspoň za ně jsme rádi, bylo tam víc šancí. Mohlo padnout víc gólů, ale dva určitě super a hlavní je výhra.

Říkáte, že po vás trenér chtěl jednoduchou hru v obranném pásmu?
Asi tak, jednoduchost už byla na místě. Pořád jsme vymýšleli přihrávky, které k ničemu nevedly. A jak se říká, v jednoduchosti je krása, a takhle jsme dali dva góly.

Přihrával jste na vítězný gól Daniela Rákose. Jak jste tu situaci viděl?
Viděl jsem, že může jet Bambíno (Daniel Rákos) sám na bránu, tak jsem to jen přehodil přes hokejku. Myslím, že tam byl Švrk (Jan Švrček), pak už jsem jenom držel pěsti ať dá gól a padlo to tam.

Spolupráce s Danielem Rákosem vypadala velmi dobře.
Proti Olomouci to byl první zápas, který jsme odehráli v tomhle složení. Věřím v to, že nám to půjde. Dokážeme se na ledě najít, a to si myslím, že je základ. Zápas od zápasu to bude lepší.

V sestavě jste předtím hodně cestoval, jaké to pro vás bylo?
Každý zápas jsem hrával s někým jiným. Přesilovky dobré, ty jsem hrál pořád stejně. Ale když se tam ti hráči pořád střídají, tak to není optimální. Věřím, že nás takhle nechají alespoň pár zápasů a sedneme si.

„Ta vůně zimáku je pořád stejná. Byl jsem tady od dorostu, takže nějakých sedm, osm let.“

26 Aleš Jergl (o návratu do Olomouce)

Ulehčila vám výhru Olomouc svým výkonem?
Nevím, jestli ulehčila, to bych asi neřekl. Soupeř to je kvalitní. Dohrávají souboje, bruslí. Věděli jsme, co od nich čekat. Nachystali jsme se na ně a jak říkám, jsme rádi, že jsme tady ty tři body urvali.

Poprvé od přestupu jste nastoupil tady na Hané, bylo pro vás utkání výjimečnější?
Určitě to pro mě bylo speciální. Možná nějaký malý stres tam byl. Jedno, dvě střídání a už to ze mě spadlo. Byl jsem rád také za domácí fanoušky, kteří mě vyvolali. Šly na mě dobrá slova, takže za to jsem rád, že na mě neházeli špínu.

Vzpomněl jste si na něco při příjezdu na zimní stadion?
Ta vůně zimáku je pořád stejná. Byl jsem tady od dorostu, takže nějakých sedm, osm let. Bylo to pro mě super se sem vrátit.

„Něco jsem klukům vypsal, takže budu o pár cashů chudší.“

26 Aleš Jergl (o motivaci pro spoluhráče)

Přijela vás na utkání podpořit rodina?
Přijelo asi patnáct lidí, takže to bylo určitě super. Dá se říct, že jsem se tady cítil jako doma. Mají to z Kroměříže kousek, takže přijeli podpořit.

Připravil jste si do kabiny nějakou motivaci?
Tak určitě! (směje se) Něco jsem tam klukům vypsal, takže budu o pár cashů chudší. Hrál jsem tady roky, takže to muselo přijít.

Jaké je to pro vás v Hradci? Začal jste zde od nuly.
V každém klubu, kam přijdete, tak je to těžké. Musím si tam vybudovat nějakou pozici. Makám trénink od tréninku, snažím se zlepšovat a věřím v to, že budu dostávat víc a víc prostoru na ledě a budu to oplácet týmu v náš prospěch.

Na začátku extraligy jste bodoval, teď jste chvilku mlčel. Čím to bylo?
To já nedokážu říct, čím to bylo. To se tak někdy stává. Málokterý hráč to tak má, možná jedině Milan Gulaš z Plzně, ten je asi trošku někde jinde. Proti Olomouci jsem si připsal asistenci, tak doufám, že v příštím zápase proti Zlínu na to navážeme a vytvoříme vítěznou sérii.

Jak se vám líbil výkon Marka Mazance, který vychytal nulu?
Marek chytá každý zápas výborně. Poděkoval nám, že jsme hodně ran pochytali a zblokovali.

„Nechci říkat, že Braňo je nějak horší mezi nohy nebo tak. Ale co jsem koukal na některé zápasy, tak stačí naznačit střelu a dát mu to mezi nohy.“

26 Aleš Jergl (o pomoci trénerům v přípravě na utkání)

Nepomáhal jste trenérům trochu s přípravou na soupeře?
Pár otázek tam bylo. Oni mají trenéři všechno na videích. Vidí ty jejich zápasy, takže jsou na každý připravení. Pár věcí jsem říkal. Jednu věc jsem ale řekl a ta se hned u prvního gólu vyplnila (usmívá se).

Co přesně jste poradil?
Nechci říkat, že Braňo (Branislav Konrád) je nějak horší mezi nohy nebo tak. Ale co jsem koukal na některé zápasy, tak stačí naznačit střelu a dát mu to mezi nohy. Bambíno mě poslechl a spadlo to tam.

Hráli jste ve středu, v pátek a v neděli vás čeká další utkání. Dostavuje se únava?
Je to náročné. Máme ale dost regenerace, máme tam různé masáže a tak. Pro mě je třeba lepší, když se hraje víc zápasů než, když jsou jen tréninky. Čeká se na zápas a pak je těžké se do toho dostat. Když jste v zápasovém tempu, tak je to mnohem lepší.

V neděli vás čeká Zlín se staronovým trenérem.
Pár zápasů tam nebyl a bohužel jim to nešlo. Myslím si, že Zlín má velmi kvalitní tým. A jen dokázat proměnit zápasy ve výhry. V neděli to bude hodně těžký zápas.