Akademie ČH
ne 16.6.2019 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Dorost nezahálí, má za sebou soustředění v Ústí nad Orlicí

Stejně jako všechny ostatní kategorie i hradečtí dorostenci polykají tréninkové dávky v rámci náročné letní přípravy, ze které budou následně těžit v průběhu celé nadcházející sezóny. Trenéři s mužstvem vyrazili do sportovního areálu v Ústí nad Orlicí, se kterým má už bohaté zkušenosti jak mládež, tak A-tým Mountfieldu HK. V rámci čtyřdenního soustředění okusily mladé hradecké naděje jak tvrdé tréninkové bloky, tak soutěžní zápolení v týmech, a dokonce se nebály sjet na kanoích řeku.

Celý trenérský ansábl spolu s hráči vyrazili na cestu v pátek 7. června, kdy se v areálu vystřídali s A-týmem. Slova se ujal trenér Jiří Janoušek, který přibližuje program akce. „Dopoledne jsme se věnovali hlavně tréninku, měli jsme takové bloky, které vedl kondiční trenér Jarda Svoboda. Odpoledne zase probíhaly spíše teambuildingové věci,“ uvádí. V rámci tmelení kolektivu čekaly na účastníky nejrůznější aktivity. „V sobotu jsme závodili v družstvech, byla to taková časovka do vrchu. A když už kluci doběhli nahoru, šli se podívat na rozhlednu. V neděli jsme zase sjížděli Tichou Orlici na kanoích,“ zmiňuje vcelku netradiční část soustředění.

Podle kouče mládeže ale trenérský štáb nekladl důraz pouze na fyzickou stránku přípravy. „Kluci absolvovali nejen fyzické dávky, ale také jsme je trochu tlačili do psychicky náročnějších věcí. Třeba jízda na kanoích byla pro ty, kteří s tím neměli zkušenosti, poměrně dlouhá a někteří kluci toho měli na konci opravdu plné zuby. Bylo ale dobře, že se v té situaci museli vypořádat s něčím, co jim úplně nevonělo,“ zdůrazňuje i další klíčové body.

Takto nastavený program ale dle Jiřího Janouška nesl ovoce, protože hráči byli v neustálém kontaktu, a při jednotlivých činnostech spolu museli dobře komunikovat a spolupracovat. „Kluci byli prakticky nonstop jen spolu v jednom kolektivu. Navíc jsme hodně hráli třeba fotbal nebo florbal, což bylo také zaměřené na vzájemnou spolupráci,“ dodává. Stěžejním prvkem byla tedy i samotná selekce hráčů do týmů. „Často jsme dělali náhodný výběr do týmu, i dvojice do kanoí jsme vybírali náhodně. Chtěli jsme, aby celý tým opravdu úzce spolupracoval,“ popisuje užité metody.

„Po sportovní stránce není areálu co vytknout. Je tam velké množství sportovišť.“

Jiří Janoušek (trenér mládeže)

Sportovní areál v bezmála patnáctitisícovém městě už členové realizačních týmů dobře znají a jeho vybavenost si nemohou vynachválit. „Po sportovní stránce není areálu co vytknout. Je tam velké množství sportovišť, navíc oproti loňsku bylo k dispozici i venkovní koupaliště, které jsme využívali hlavně v závěru každého dne v rámci regenerace,“ pochvaluje si Jiří Janoušek. Letní příprava se pomalu chýlí ke konci, ani v jejím závěru si však mladí Lvi nemohou dovolit polevit. „Kluky čeká ještě čtrnáct dní, kdy potřebujeme udělat závěrečné fyzické testy, pak budou mít nějaké volno a poté se sejdeme už na ledě,“ podotýká trenér.

Podle něj ale tímto datem příprava rozhodně nekončí, ba naopak. „Neberu to tak, že teď máme dva měsíce přípravu, která vygraduje, a pak už budeme jen hrát hokej. Příprava je základ pro celou sezónu. Ať je to posilovna, běhy zaměřené na rychlost, zkrátka suchá příprava bude probíhat nepřetržitě během celé sezóny,“ hlásí s předstihem. Hradečtí dorostenci se tak mají letos na co těšit. Jedině tvrdá dřina totiž může přinést kýžený úspěch.