Rozhovory
pá 12.4.2019 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Tomáš Martinec: Tým fungoval jako celek skvěle

V letošní sezóně čelil zatím největší výzvě své kariéry a zhostil se jí více než obstojně. Kouč Tomáš Martinec zažil první ročník jako hlavní trenér extraligového A-týmu, kterému v kontrastu s minulými sezónami vtiskl úplně novou tvář. Klub se vydal cestou postupného budování kádru, soupiska Hradce se hemžila novými jmény a mladíky, kterým hlavní trenér dal šanci a připravil takovou taktiku, jež byla těmto dravcům ušitá přímo na míru. Nyní se hradecký rodák ohlíží za svou premiérovou sezónou, přidává vyhlídky na tu následující a jako vedoucí hradecké mládeže také neopomněl zhodnotit výkony mladých nadějí.

Pane trenére, uplynulo už dostatek času, aby opadlo zklamání ze čtvrtfinálového vyřazení?
Zklamání pořád ještě nepřešlo. Tím spíš, když se člověk dál dívá na play off a vidí soupeře v televizi. S odstupem času ale musím říct, že soupeř měl velkou kvalitu a sílu ve výrazných individualitách, kterou potvrzuje v play off i dál.

V čem byly hlavní příčiny neúspěchu proti Kometě? Stihli jste výkony v sérii pečlivě zhodnotit?
Veškerá hodnocení a statistiky jsme si udělali a průběh play off jsme si dopodrobna zanalyzovali. Stál proti nám silný protivník, ale zásadní bylo také to, že nám v závěru sezóny chyběli klíčoví hráči a bez nich jsme šli v podstatě i do play off. V celkovém zdravotním rozpoložení jsme do vyřazovacích bojů nevstupovali v optimální pohodě, což bylo rozhodující. Co se týče nasazení, hráči odvedli maximum. Ale samozřejmě jsou věci, které jsme mohli udělat lépe a které v sérii s Kometou byly strašně důležité. Člověku se to pak pořád honí v hlavě.

Výsledek 0:4 na zápasy vypadá jednoznačně, ale herně jste se Brnu dokázali vyrovnat.
Výsledek vypadá opravdu jednoznačně. Ale přestože série skončila 0:4, myslím si, že byla vyrovnaná, a ve všech čtyřech zápasech odvedli hráči maximum. Trošku se od nás odvrátilo i štěstí, zápasy rozhodovaly detaily a Kometa v nich byla lepší. Po podrobné analýze zjistíme, že jsme v téměř všech statistikách byli lepší než Kometa. Soupeř hrál ale zkušeně, utkání rozhodovaly maličkosti a individuality. Všechny zápasy rozhodovaly přesilovky, ve kterých Kometa dominovala, a každý z nich rozhodla v nerovnovážném počtu hráčů na ledě. Myslím si, že při hře pět na pět jsme byli lepší než Brno, a i když jsme neměli takovou kvalitu, tak jsme soupeře dokázali přehrávat. Hraje se ale na góly a naše efektivita v zakončení byla slabá. Ve čtyřech zápasech jsme dali jen čtyři góly, což bylo rozhodující. Nedokázali jsme najít recept na výborně chytajícího Čiliaka a i když jsme měli převahu, góly jsme nedávali.

Za celou základní část jste prakticky nezažili výraznější herní krizi. Ta největší nakonec přišla až na jejím konci a přenesla se do play off. To je trochu smůla, že?
V sezóně bylo pár těžších období, ale myslím si, že jsme za celou dubu nějakou vážnější krizi neměli. Kluci pracovali výborně a na konci se to bohužel všechno sešlo a štěstíčko nás opustilo v tu nejnevhodnější chvíli. To byl podle mě hlavní důvod, proč závěr sezóny vyzněl tak, jak vyzněl.

„Kluci vzali hokej, který jsme chtěli hrát, za vlastní, uvěřili našemu systému i tomu, že s ním můžeme slavit úspěch.“

Tomáš Martinec (o herní proměně týmu)

Dá se i navzdory nepovedenému závěru sezóna hodnotit pozitivně? Přece jen cíle letos nebyly vysoké a celková filozofie klubu se hodně změnila.
Celá sezóna začala úplnou změnou koncepce v klubu, spousta hráčů odešla a přišlo třináct nových kluků. Rozhodli jsme se dát si dlouhodobé cíle, změnit celý náš hokej, zapracovat do něj mladší kluky a postavit tým do budoucna na odchovancích a na hráčích, kteří budou mít ke klubu vztah. Do sezóny jsme šli s velkou pokorou a také s očekáváním. Od začátku jsme věděli, že nebudeme mít takovou kvalitu, ale naše hra bude postavena na pracovitosti, na soudržnosti a na charakteru hráčů. I proto jsme si do týmu vybírali hráče, kteří tyto atributy splňují. Hráči celou dobu pracovali výborně, vytvořili dobrou partu a kabina fungovala skvěle. Starší hráči šli příkladem těm mladším a jako celek kluci fungovali skvěle. Z tohoto pohledu byl tedy ročník podařený. Kluci vzali hokej, který jsme chtěli hrát, za vlastní, uvěřili našemu systému i tomu, že s ním můžeme slavit úspěch. Měli jsme i štěstí, že se nám po celou sezónu vyhýbala zranění a sestava byla až do závěru stejná. Všechno do sebe zkrátka zapadlo tak, jak mělo.

Je z tohoto pohledu dobře, že naprostá většina týmu zůstane nadále pohromadě?
Budeme pokračovat v nastavené koncepci a za to jsem rád. Je dobře, že tým z devadesáti procent zůstane stejný a všichni můžeme pokračovat v započaté práci. Věřím, že mladší kluci, kteří dostali letos šanci, se příští rok zase posunou kousek dál.

Jedna zásadní změna ale přece jen přijde, konkrétně v brankovišti. Je to velká komplikace?
Před letošní sezónou nám odešel top brankář Patrik Rybár a hledat za něj náhradu nebylo jednoduché. Přestože oba naši brankáři v sezóně podávali dobré výkony, oběma skončila smlouva a u týmu pokračovat nebudou. Obsazení tohoto klíčového postu intenzivně řešíme a uvidíme, koho se nám podaří přivést. Brankář dělá sedmdesát procent úspěchu celého týmu a bude klíčové přivést takového gólmana, se kterým budeme opět schopni bojovat o přední příčky.

Dá se už s předstihem mluvit o cílech v nadcházející sezóně?
Jak už jsem říkal, před letošní sezónou jsme si nastavili dlouhodobé cíle, chceme s týmem pracovat, postupně ho posilovat a každý rok se zlepšovat. Nejinak tomu bude i v další sezóně, ale vše se bude odvíjet od postu brankáře a také od toho, jak se nám podaří složit obranu, protože tam stále máme nějaké otazníky. Letošní obrana byla základ úspěchu celého týmu, beci hráli skvěle do defenzívy a hodně podporovali i ofenzívu, což byl klíč k podařené sezóně.


Jaká je situace u dvou klíčových centrů Petra Koukala a Michala Dragouna, kteří ročník pro zranění nedohráli?
To je další důležitý faktor do následující sezóny. Oba dva jsou po vážných operacích kolene a uvidíme, jestli se dají do kupy a jestli vůbec budou schopni stihnout začátek ročníku.

Jaký je plán na nejbližší dny? Čeká vás zasloužený odpočinek?
9. dubna proběhlo setkání s fanoušky a s partnery, kluci potom budou mít tři týdny volno. Od prvního května se pak začneme připravovat na další sezónu.

Nastanou v letní přípravě oproti loňsku nějaké zásadní změny?
Chtěli bychom navázat na loňskou přípravu, která se osvědčila a kterou měl Michal Tvrdík perfektně nachystanou. Jelikož se ale budeme chtít o maličko posunout, chceme v přípravě ještě trochu přidat, abychom do další sezóny byli ještě lépe připraveni.

Jak budete na svou první sezónu v roli hlavního trenéra A-týmu vzpomínat z osobního hlediska?
Předně jsem rád, že jsem dostal šanci tým vést. Chtěl bych však poděkovat hlavně svým asistentům a celému realizačnímu týmu, který odvedl výbornou práci. Realizační tým byl zčásti nový, kluky jsem znal ale už déle a vše si sedlo tak, jak mělo. Usnadnili nám to i hráči tím, jak celá kabina pracovala a jaké v ní bylo klima. Myslím, že právě atmosféra v celém A-týmu byla nejlepší za poslední roky a vše fungovalo, jak mělo. Sezóna probíhala celkem hladce a určitě na ni budu rád vzpomínat.

„Hradecká mládež má v republice velmi dobré jméno a zájem o hokej v Hradci opět stoupnul.“

Tomáš Martinec (o mládežnických úspěších)

Jak byste jako šéftrenér mládeže zhodnotil sezónu z pohledu mládežnických kategorií?
Co se týče mládeže, v globále jsme měli podle mě vydařenou sezónu. Spousta kluků z akademie dostala šanci nahlédnout do dospělého hokeje, dorostenci dokázali navázat na loňský úspěch a získali bronzové medaile na republikovém mistrovství, což je obrovský úspěch. Do žákovských kategorií nám znovu přibyla spousta dětí, hradecká mládež má v republice velmi dobré jméno a zájem o hokej v Hradci opět stoupnul. Trenéři odvádí výbornou práci a ve výchově domácích hráčů jsme na dobré cestě v tom, aby se tito hokejisté jednou dostali až do A-týmu a my jsme mohli mužstvo postavit z odchovanců.

Partnerskému týmu Vrchlabí se nepodařilo postoupit do 1. ligy, jak složité bude mladým hráčům příští rok zajistit místo právě v seniorském hokeji na odpovídající úrovni?
Pevně jsme věřili, že se postup podaří a dělali jsme pro to všechno. Je to pro nás určitě komplikace a my budeme muset hledat jiné možnosti, jak zapracovat mladé talentované hráče do dospělého hokeje.

V příští sezóně bude znovu zavedena žákovská kategorie devátých tříd. Jak tuto skutečnost hodnotíte?
Za poslední roky dochází v mládežnických soutěžích ke spoustě změn. Obnovení devátých tříd je ale určitě přínosem a podle mě je to dobrý krok.

Není v organizaci a systému mládežnických soutěží v posledních letech těch změn až příliš?
Změn je opravdu strašně moc. Myslím si, že by se konečně měla nastavit dlouhodobá koncepce fungování mládežnických soutěží, tak aby se mládežnický hokej u nás dále posouval. Neustálé změny jsou komplikací i pro samotné hráče, kteří sami neví, ve které kategorii budou v příští sezóně hrát. Já jsem pro, aby se oddělil vrcholový hokej od toho výkonnostního. Zároveň aby se vytvořilo konkurenční prostředí a soutěživost už u dětí v žákovských soutěžích. O tomhle tématu by se ale dalo mluvit opravdu dlouho.

Lze v hradecké mládeži pro příští sezónu očekávat některé interní změny?
Každý rok se snažíme pro naše mládežníky zlepšovat podmínky. Byli bychom nesmírně rádi, kdybychom mohli zkvalitnit zázemí pro děti i jejich rodiče, které je nedostačující. Děti nám stále přibývají a my jsme velmi omezení v prostoru na stadionu. V tomto ohledu jsme hodně závislí na podpoře města, uvidíme, co se nám podaří vyjednat. Momentálně řešíme také trenérské obsazení na následující ročník, výsledky v nejbližší době zveřejníme na webových stránkách. Rádi bychom trenérský tým zase rozšířili o nové kvalitní trenéry, ale žádné veletoče nečekáme, máme jasně nastavenou koncepci směřování mládežnického hokeje, nastavení tréninků a fungování jednotlivých kategorií. Trenéři odvádí výbornou práci, za což bych jim rád poděkoval. Vnímáme důležitost trenérského obsazení u žáků, stejně jako u Akademie, proto máme i v žákovských kategoriích trenéry s nejvyšší licencí. Vše je dobře propojené, všichni trenéři mají přehled o ostatních kategoriích, navzájem si pomáhají a já věřím, že to takto bude nadále pokračovat a že tady budeme jako jedna velká fungující rodina.