Preview k zápasu
út 12.2.2019 | Radek Staněk

Po pauze venkovní série. Začíná se v Olomouci

Reprezentační pauza je minulostí, všechny extraligové kluby se již zaměřují na finiš základní části. Nejinak je tomu i v Hradci, který hned zkraje čeká náročný úkol. Stojí před ním totiž série čtyř venkovních zápasů v řadě. První z nich je na programu již ve středu na ledě Olomouce. Poslední zápas Východočeši na Hané prohráli a soupeřům tak mají co oplácet.

„Každý zápas i bod teď bude důležitý.“

6 Lukáš Cingel (před závěrem základní části)

Reprezentační přestávku trávili Hradečtí na horách, což okomentoval Lukáš Cingel. „Myslím, že jsme si to užili, bylo to oddychové. I když někteří jsme se na běžkách trápili, já na nich stál poprvé v životě, takže mi to moc nešlo. Možná jen na rovinkách,“ popisuje slovenský útočník, podle kterého soustředění splnilo účel. „Dobili jsme baterky, což budeme potřebovat. Navíc byla i legrace. Teď jsme ale zpět a je třeba se připravit na další zápasy,“ komentuje.

Mountfield nyní čeká neobvyklá sérii čtyř venkovních zápasů v řadě, změna režimu se však nechystá. „Bude to klasika, možná jen do Karlových Varů pojedeme o den dříve, abychom nemuseli tak daleko cestovat v den utkání,“ přibližuje hradecká šestka. Jako první čeká Východočechy Olomouc. „Snaží se hrát aktivní hokej jako my. Budeme muset ukázat, že jsme na tom dobře a chceme zabojovat o co nejvyšší pozici do play off,“ předestírá někdejší hráč pražské Sparty.

Přestože se všichni chystají na extraligový finiš, hradecká kabina o pauze probírala i poslední utkání. „Všichni, hráči i trenéři, jsme řešili, že to nebylo úplně ono. Možná i proto jsme si dali oraz a nyní se chceme vrátit k dobrým věcem, které se nám dříve dařili,“ tvrdí slovenský reprezentant, který si uvědomuje důležitost následujících týdnů. „Tabulka je hodně vyrovnaná, můžeme čtyřikrát vyhrát, jednou prohrát a stejně se propadnout. Každý zápas teď bude důležitý, stejně tak každý bod rozhodovat,“ uzavírá Lukáš Cingel.

Hanáci drží pozice v první desítce

Na Hané se dlouhodobě vyznačují poctivou prací, která bývá pravidelně odměňována solidními výsledky, často odporujícími papírovým předpokladům. V tomto trendu pokračují Kohouti i letos, kdy na práci kouče Venery navazuje trenérské duo Zdeněk Moták – Jan Tomajko. Pod jejich vedením vstoupila Olomouc do soutěže dvěma výhrami.

Stylem kratších sérií výher a porážek pokračují olomoučtí hokejisté směrem k vyřazovacím bojům. Problematičtější etapa přišla v říjnu, kdy čtyřikrát za sebou prohráli a inkasovali 18 branek. Mora však dokázala velmi dobře zareagovat a několika dobrými výsledky se v prosinci posunula do elitní šestky.

Se začátkem nového kalendářního roku však nastal útlum, jehož vinou Irgl a spol. v tabulce klesli. Před reprezentační pauzou však nastalo další vzepětí, z posledních čtyř zápasů vytěžili devět bodů. Po zdolání Zlína a Chomutova sice Olomouc prohrála v Karlových Varech, ovšem naposledy si doma smlsla na favorizovaném Třinci, kterého porazila 5:2. I díky této výhře tak drží pozice zajišťující postup do předkola play off.

Nejproduktivnějším Kohoutem je Zbyněk Irgl

FrantišekSkladaný
Zkušený forvard je s bilancí - 14 nejhorší hráč týmu ve statistice +/-.

Osvědčenou oporou v brance Hanáků je Branislav Konrád. Slovenský gólman má v letošní sezóně úspěšnost 91,40 % a průměrně inkasuje 2,31 branky na zápas. Zajímavostí je, že nasbíral už 3 asistence. Druhou volbou pro olomoucké kouče je pak Jan Lukáš. Jeho úspěšnost je na 89,91 % s průměrem 2,9.

Pozici nejproduktivnějšího beka týmu již nějaký čas okupuje Jakub Galvas. Na jeho konto statistikové zapsali 16 bodů (4+12). S nevelkým odstupem svého parťáka stopuje Jiří Ondrušek, který prozatím zaznamenal 13 bodů (7+6). Oba pak logicky patří nejvíce vytěžované zadáky, s průměrným ice timem přes 20 minut je doplňuje ještě Jan Svrček.

Ofenzívu Mory táhne ostřílený Zbyněk Irgl. Vicemistr světa z roku 2006 nastřádal 26 bodů (18+8) a patří mezi desítku nejlepších extraligových střelců. Záda mu kryje Jan Knotek se svými 25 body (11+14). Třetím nejproduktivnějším hráčem Olomouce je pak Aleš Jergl, který má 21 bodů (12+9). Zmiňované útočné trio je také jediné z klubu, které se dostalo přes hranici dvaceti kanadských bodů.

Klíčem k výhře domácí prostředí

Pokud se podíváme na statistiku vzájemných bitev, vyčteme z ní jasnou převahu Hradce. Tu dokazuje 15 výher Východočechů v 19 zápasech. V minulém ročníku se však zaběhlé pořádky začaly proměňovat, Kohouti totiž po dlouhé době dokázali Lvy porazit. Letos zatím vítězí pouze domácí. První vzájemný střet této sezóny vyhrál pod Bílou věží Hradec 4:1. Odplata Hanáků přišla na domácím ledě v 17. kole, kdy díky hattricku Petra Strapáče zvítězili 3:1. Nejčerstvější vzpomínka pak patří závěru prosince, kde v urputné bitvě v Hradci domácí vybojovali výhru 1:0.

Statistické okénko – Olomouc…

  • … má druhý nejvyšší počet branek při soupeřově power play, 7. Hradec do prázdné branky skóroval třikrát.
  • … měla k dispozici druhý nejnižší počet přesilovek, konkrétně 160. První Liberec jich měl 193.
  • inkasovala nejvyšší počet branek během vlastní přesilovky. Bylo jich 6, Hradec dostal pouze 2.
  • … má třetí nejnižší počet trestných minut, přesně 447. První Pardubice mají 628.
  • … rozdala čtvrtý nejvyšší počet hitů v soutěži, již 413. Suverénní v této statistice jsou ale Vítkovice s 514 hity.

Sestavy z minulého utkání


Maxwell (4. náj. J. Pavelka) – Zámorský, Linhart, Graňák, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel – Smoleňák, Koukal, M. Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Lessio, Kukumberg, Rákos.