Preview k zápasu
so 13.10.2018 | Petr Šatalík

Hradec zavítá do Plzně. Udrží první místo v tabulce?

Sotva se Východočeši vyhoupli do čela extraligy, budou muset o setrvání na vedoucí pozici bojovat. A to už v neděli na ledě Plzně. Loňská bilance s indiány hovoří jasně: oba celky vždy uhájily své domácí tvrze a zvítězily před vlastními fanoušky. Lvům se navíc na západě Čech příliš nedaří, z posledních pěti duelů urvali jediný bod. Změnit to bude chtít družina Tomáše Martince v 10. kole letošní sezóny, které startuje v 18:20!

„Největší síla Plzně spočívá v Milanu Gulašovi a početních výhodách.“

61 Daniel Rákos (o zápase s Plzní)

V posledním zápase s Libercem byli Lvi blízko zisku tří bodů, nicméně 33 vteřin před koncem inkasovali a vítězství tak urvali až v prodloužení. Daniel Rákos si ale ze ztráty bodu hlavu nedělá. „Výhra je výhra. V kabině jsme si to určitě užili. Samozřejmě v celkovém účtování pak může být každý bod velice důležitý, takže jen doufám, že nás to potom někdy v únoru nebude mrzet,“ přemýšlí nad posledním duelem s Bílými Tygry zkušený útočník, jenž Severočechům vstřelil svůj první extraligový gól za Hradec.

V neděli čeká na Mountfield souboj se Škodovkou. „Věřím, že trenéři nás na utkání dobře přichystají. Plzeň má dobré přesilovky, takže nesmíme být tolik vylučovaní jako s Libercem a případně přežít oslabení. Tuším, že jejich největší síla spočívá v Milanu Gulašovi a početních výhodách,“ nastínil svůj pohled na svěřence Ladislava Čiháka důrazný forvard.

S Bílými Tygry hráli Hradečtí od začátku důsledně do obrany, je ale otázkou, zda takové úkoly zadali šéfové střídačky svým svěřencům. „Nevím, jak to vypadalo v utkání s Libercem, ale pokyny jsou takové, že máme být aktivní od začátku. Myslím, že trenéři nic moc měnit nebudou a taktika bude i proti Plzni stejná jako ve všech doposud odehraných zápasech,“ tuší Daniel Rákos.

Kabinou Plzně se prohnal hurikán

V šatně Západočechů se přes léto odehrálo hodně změn. Indiáni například kompletně vyměnili brankáře. Miroslav Svoboda odešel, aby se zkusil porvat o pozici ve svatyni Nashville Predators a skončil také zkušený Alexandr Hylák. Mezeru po nich mají zacelit mladý Dominik Frodl, jenž přišel z pražské Slavie a Dmitri Michalkov, který v minulé sezóně chytal za běloruský Minsk.

Též obranné řady nezůstaly stejné. Kariéru ukončil veterán Petr Kadlec, Montreal Canadiens si pak vytipoval další dva beky Plzně – Davida Skleničku a Michala Moravčíka. Jejich ztrátu mají kompenzovat příchody Romana Vráblíka z Českých Budějovic a Conora Allena z německého Wolfsburgu.

Největší proměnou prošla ofenzíva. Skončil tvrďák Ryan Hollweg, Tomáš Kubalík odešel do Německa, Tomáš Mertl zamířil do Kunlunu hrát KHL, Matěj Chalupa navlékl hradecký dres a Jan Schleiss zase barvy Vítkovic. Jiří Novotný se na západě Čech dlouho nezdržel a zase odešel do Švýcarska. Trvalejšími posilami jsou navrátilec z Jihlavy Petr Straka či Jan Eberle z Olomouce. Z Boleslavi získali indiáni Vojtěcha Němce a z Českých Budějovic Václava Nedorosta.

Výkony indiánů jsou na začátku sezóny nevyrovnané

MilanGulaš
Vítěz bodování z loňské sezóny se v této statistice znovu pohybuje vysoko. Aktuálně je třetí, po 9 zápasech má 5+8.

Škoda vstoupila do nového ročníku jasným vítězstvím 4:0 nad Bílými Tygry z Liberce. Od té doby však prožila několik lepších i horších chvil. Vysokým rozdílem přehrála například Chomutov, před fanoušky soupeře zvítězila 9:2. V předcházejícím kole ale nestačila na olomoucké Kohouty, na jejichž ledě prohrála 1:3. Aktuálně se tak nachází ve středu extraligové tabulky na šestém místě a na Hradec ztrácí šest bodů.

Nikoho zřejmě příliš nepřekvapí, že stejně jako v loňské sezóně táhne i letos Západočechy především Milan Gulaš, jenž je s třinácti body nejproduktivnějším hráčem svého mužstva. Nejlepším střelcem týmu je pak zatím se šesti zásahy Vojtěch Němec. Největší prostor na ledě aktuálně dostávají obránce Peter Čerešňák a útočník Václav Nedorost. Jedničkou indiánů bude pravděpodobně Domink Frodl, který už odchytal šest zápasů s průměrnou úspěšností zákroků 93,68 %.

Loňské vzájemné zápasy Hradce a Plzně se držely pravidla můj dům – můj hrad. Oba týmy vždy zvítězily na vlastní ledové ploše, přičemž v ČPP Aréně se jednou muselo prodlužovat. Také celková bilance těchto celků je vyrovnaná, Východočeši hráli s indiány již 20 zápasů, přičemž jich 11 vyhrál Mountfield a 9 Škoda. Celkové skóre těchto duelů je poměrně vyrovnané – 52:48. Východočeši však v Home Monitoring Aréně prohráli už pětkrát za sebou.

Sestavy z minulého utkání

HC Škoda Plzeň:
Frodl – J. Kindl, Čerešňák, Allen, Kaňák, Vráblík, Jones, Pulpán – Kantner, Nedorost, Gulaš – Stach, Preisinger, Kratěna – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle. Trenér: Ladislav Čihák.

Mountfield HK:
Maxwell – Zámorský, Rosandič, Cibulskis, Graňák, Piché, Linhart, Nedomlel – Paulovič, Koukal, Rákos – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Chalupa, Bičevskis, Miškář – Vopelka, Dragoun, Bezúch. Trenér: Tomáš Martinec.