Aktuální zprávy z klubu
po 20.8.2018 | Klub

Kapitánem A-týmu je Petr Koukal, jeho asistenty Dominik Graňák a Daniel Rákos

Vůdcovství, zkušenosti, respekt, autoritu, umění motivovat, charisma... Tyto vlastnosti musí mít na ledě i mimo něj správný kapitán mužstva. Petr Koukal všechno do puntíku splňuje a povede A-tým Mountfieldu HK do sezóny 2018/19 jako lídr kabiny! Asistovat mu budou Dominik Graňák a Daniel Rákos.


Poslední dvě sezóny nosil kapitánské "C" na hrudi Jaroslav Bednář. Po konci jeho kariéry bylo jasné, že se role kapitána bude muset zhostit jiný hráč. Pomyslné žezlo přebírá pro sezónu 2018/19 Petr Koukal. „Petr je pro mě přirozený lídr jak na ledě, tak v kabině. Jiná varianta prakticky ani nepřipadala v úvahu,“ usmívá se nynější sportovní manažer Jaroslav Bednář.

Petru Koukalovi budou při ruce coby asistenti Dominik Graňák a Daniel Rákos. „Dominik Graňák je díky svému přístupu a povaze správnou volbou pro roli asistenta kapitána, stejně tak Daniel Rákos díky své poctivosti a pracovitosti pro tým,“ dodává Jaroslav Bednář.

Profil Petra Koukala

Rodák ze Žďáru nad Sázavou (16. srpna 1982) se ještě v juniorském věku přesunul do Pardubic, kde s tamním mládežnickým výběrem vyhrál hned dva republikové tituly v extralize juniorů. Ve druhé mistrovské sezóně (2001/02) se navíc stal hráčem s největším počtem asistencí i bodů v celkovém kanadském bodování. Ve městě perníku strávil šikovný centr ještě dalších deset sezón, během nichž zavítal na krátkodobá hostování mimo jiných klubů i do Hradce Králové.

S Dynamem slavil třikrát titul extraligového šampiona (2004/05, 2009/10 a 2011/12), dvě stříbrné medaile (2002/03 a 2006/07) a jeden bronz (2010/11). Mistrovský pohár zároveň dvakrát pozvedl v roli kapitána, v ročníku 2011/12 byl navíc zvolen nejužitečnějším hráčem vyřazovacích bojů.

Po letech strávených na východě Čech se vzrůstem nevelký útočník rozhodl pro zahraniční angažmá a po čtyři sezóny brázdil ledy mužstev hrajících KHL – oblékal dres finského Jokeritu a ruského Nižněkamsku a Jekatěrinburgu. Právě z Avtomobilistu, kde plnil stejně jako v Pardubicích roli kapitána, se před sezónou 2017/18 přesunul do Mountfieldu HK.

Kromě bohatých klubových zkušeností je velký hokejový bojovník známý i na mezinárodní scéně. Na kontě má více než stovku reprezentačních zápasů a zúčastnil se olympijských her 2018 v Jižní Koreji i pěti světových šampionátů – v jeho sbírce figuruje zlatá medaile z roku 2010 a bronz z roku 2012.

Profil Dominika Graňáka

Dominik Graňák se narodil 11. června 1983 v Havířově. S rodinou se brzy přestěhoval do Třenčína, kde také přišly jeho první hokejové krůčky. V roce 2001 získal s klubem dorostenecký titul. V jednom týmu se potkával i s Mariánem Gáboríkem. Téhož roku se už jako reprezentant do 18 let přesunul do pražské Slavie.

V pražském klubu začal nastupovat za juniory, zároveň zahájil studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Již ve druhé sezóně se mu podařilo vypracovat do A-týmu, se kterým slavil mistrovský titul. Poté pomohl pražskému klubu ještě dvakrát do finále, v roce 2004 i 2006 však byla Slavia poražena. Rok 2007 pak přinesl přestup do švédského Färjestadu.

Během pražské anabáze si získal pevnou pozici ve slovenské reprezentaci. Na mistrovství světa si poprvé zahrál v roce 2004, celkově nasbíral hned dvanáct startů na světových šampionátech. V roce 2012 se tak podílel i na stříbrné medaili svého celku.

Hned první štace ve Švédsku přinesla velkému sympaťákovi titul, konkrétně v ročníku 2008/09. Následující sezónu strávil také v Elitserien, hájil barvy Rögle. Mezi lety 2010 až 2014 působil v Dynamu Moskva, kde si dvakrát sáhl na Gagarinův pohár (2012, 2013) pro vítěze KHL. Po konci v Rusku se vrátil do Švédska, tentokrát do Linköpingu, odkud si nakrátko odskočil do švýcarského Fribourgu. Poslední dva ročníky odehrál v barvách Rögle. V květnu 2017 tento ostřílený obránce rozšířil řady Mountfieldu HK. Také poctivé výkony v hradeckém dresu mu vynesly premiérovou účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Profil Daniela Rákose

S hokejem začínal Daniel Rákos v Pardubicích, kde se také 25. května 1987 narodil. Skrze jednotlivé kategorie se propracoval mezi juniory, v té době již za sebou měl i zkušenosti s mládežnickou reprezentací. Ještě před premiérovým startem v tuzemské extralize si však na dva roky vyzkoušel kanadskou WHL v dresu Swift Current Broncos. Zde odehrál i s play off 143 střetnutí, v nichž nasbíral 80 bodů, načež se před ročníkem 2007/08 rozhodl odebrat zpátky do srdce Evropy.

Dostal totiž poprvé šanci v pardubickém A-mužstvu, k níž si přibral starty v prvoligových kádrech Šumperku a Hradce Králové. Primární byla nicméně extraliga – a ve městě perníku dostával bezmála 190 centimetrů vysoký forvard příležitostí požehnaně. Pomohl zde i ke dvěma mistrovským titulům, a sice v letech 2010 a 2012. Po druhých mistrovských oslavách se rozhodl říct "ano" nové výzvě a upsal se Třinci.

V dresu Ocelářů nakonec Daniel Rákos strávil šest sezón, ve kterých ani jednou nechyběl ve vyřazovacích bojích, a připsal si dvě stříbrná umístění (2015 a 2018). V květnu 2018 vyslyšel volání Mountfieldu HK, který o jeho služby hodně stál, a na soutoku Labe a Orlice se dohodl na víceleté smlouvě.