Akademie ČH
st 21.2.2018 | Šimon Sedlařík

Mládežníky čekají boje na čele. Juniory s Kometou, mladší dorost s Vítkovicemi

Olympijská přestávka hokejových nadějí dospěla ke konci! Tento týden se v akci představí všechny hradecké výběry, přičemž nejatraktivnější duel hostí ve čtvrtek ČPP Aréna, kam přijede juniorka Komety. Kromě něj pak Východočeši zajíždějí na Kladno. Starší dorost se může znovu nastartovat zisky nad silnými celky Sparty a Liberce a jejich mladší kolegové chtějí plně bodovat s Boleslaví i Vítkovicemi.

kategoriedatumdomácíhostéčas (hala)
MD čt 22.2.2018 Mladá Boleslav Mountfield HK 16:15
JUN čt 22.2.2018 Mountfield HK Kometa 17:00
SD pá 23.2.2018 Mountfield HK Sparta Praha 15:00
JUN so 24.2.2018 Kladno Mountfield HK 12:00
SD so 24.2.2018 Mountfield HK Liberec 12:00
MD so 24.2.2018 Mountfield HK Vítkovice 12:15

Junioři začali skvěle. Nyní přicestuje silné Brno

Tabulka DHL ELJ – II A
1. Kometa 6
2. Mountfield HK 6
3. Kladno 3
4. Slavia 3
5. Vítkovice 0
6. České Budějovice 0

Začátek nadstavby vyšel svěřencům trenéra Aleše Krátošky výborně. Po dvou kolech se Lvi vyhřívají na druhém místě tabulky s 6 body, když jasnými výsledky 5:1 vyprovodili jak pražskou Slavii, tak i České Budějovice. V obou duelech navíc Východočeši rozhodli už víceméně v první polovině. Za zmínku stojí zajímavost z nelítostné řeže na půdě Motoru, rozhodčí v ní totiž rozdali více než 60 trestných minut.

Ve čtvrtek pod Bílou věž přijede našlapaná sestava brněnské Komety. Také Jihomoravané svá úvodní představení zvládli bez ztráty kytičky – nejprve rozdrtili 7:2 Vítkovice, o dva dny později pak rovněž na domácím ledě srazili helmy kladenským Rytířům, které přehráli jasně 5:1. I když je stále brzy na jakékoli soudy, přímý souboj o čelo tabulky může jednomu či druhému soupeři v konečném zúčtování výrazně pomoci.

Sobotní cesta Lvů povede na již zmíněné Kladno. Středočeši prozatím v nadstavbě získali tři body, den před porážkou v Brně totiž prostříleli 7:3 České Budějovice. Hattrickem a dohromady pěti body se v utkání blýskl forvard první formace Petr Patyk. To vše napovídá, že v ČEZ STADIONU se body jen tak ležérně nerozdávají a Hradecké nečeká jednoduchá partie. Obě vzájemná dosavadní střetnutí v základní části navíc Mountfield prohrál.

Po čtyřech zápasech zase doma. Chytí se starší dorost?

Tabulka ELSD II
1. Salcburk 50
2. Liberec 45
3. Plzeň 41
4. České Budějovice 38
5. Sparta 35
6. Pardubice 34
7. Karlovy Vary 33
8. Kladno 27
9. Slavia 27
10. Jihlava 24
11. Mountfield HK 23
12. Vítkovice 21
13. Kometa 20
14. Zlín 11

To starší dorostenci se zaobírají úplně jinými starostmi. Prohráli už totiž pětkrát v řadě, naposledy v Karlových Varech a v Plzni, a s 23 body klesli na jedenáctou příčku. Už 210 minut navíc nevstřelili branku… Na „výpravu k nápravě“ se mohou vydat už v pátek a sobotu, ačkoli budou čelit těžkým kalibrům z vrchní poloviny tabulky. Nejprve zaklepe na brány ČPP Arény pátá Sparta, o den později vyzve kádr Libora Pivka druhý Liberec.

Právě Sparta, tedy páteční protivník, ztrácí s 35 body pouhé tři na elitní čtyřku, když po vysoké porážce 6:9 na Kladně vyhrála oba poslední duely. Jihlavě doma nedala šanci v poměru 7:1, Brno pak díky trefě Štěpána Čecha přetlačila 4:3 v prodloužení. Klíč k vítězství by Hradec mohl nalézt v disciplinovanosti, Pražanům totiž doposud pomohlo 93 přesilovek, druhý nejvyšší počet soutěže.

V sobotu fanoušky přiláká na Komenského ulici duel s Libercem. Bílí Tygři se 45 body prohánějí lídra, navíc se s 55 inkasovanými góly pyšní třetí nejlepší defenzívou extraligy. Posledně Severočeši zažili svou „komedii plnou omylů“, když nejprve na domácím ledě deklasovali Kometu 8:2, na druhý den nicméně překvapivě podlehli 0:7 desáté Jihlavě. „Špatný přístup hráčů, pro mě velké zklamání. Takto se s tygrem na prsou nehraje,“ mrzelo po debaklu trenéra Milana Plodka.

Mladší dorost čeká boj s druhými Vítkovicemi

Tabulka ELMD – II B
1. Mountfield HK 75
2. Vítkovice 68
3. Havířov 59
4. Zlín 59
5. Přerov 53
6. Ml. Boleslav 44

Celý program prodlouženého hokejového víkendu otevřou mladší dorostenci. Svěřenci Petra Luštince se stále nacházejí na první příčce skupiny B se 75 body, varovným prstem jim však jsou poslední dvě domácí ztráty s Havířovem a Přerovem. Je možné, že mladí Lvi už během nich měli v hlavách olympijskou pauzu, náskok na druhé Vítkovice se nicméně ztenčil na sedm bodů. „Všude nám chyběl ne jeden, ale tři kroky,“ kroutil po duelu s AZ hlavní lodivod střídačky Mountfieldu HK.

První šance vzít si zpět dvouciferný předstih přijde ve čtvrtek v Mladé Boleslavi. Bruslaři se nacházejí na chvostu tabulky se 44 body, Hradecké nicméně přivítají posíleni výhrou 2:1 ve Zlíně. Poslední vzájemná bitva dopadla lépe pro Východočechy, kteří ve druhé polovině ledna zvítězili 6:2 a celkově letos Boleslav zdolali už čtyřikrát.

V sobotu po poledni pak do Čech přijedou Moravané, konkrétně vítkovická Ridera. Důležitost střetnutí už byla nastíněna, Ostravané ztrácejí na Hradecké sedm bodů a každé vítězství tak nyní cení zlatem. Tím spíš, že druhou část extraligy později Vítkovice uzavírají proti stejnému soupeři a navíc na svém ledě. I modrobílí si však musí dát pozor na kolísavost formy, před posledním ziskem v poměru 4:2 v Přerově totiž dostali napráskáno 1:6 od zlínských Beranů.