Akademie ČH
po 19.2.2018 | Klára Petrásková, Lenka Jonešová

Mládežnické hvězdy měsíce ledna: Štěpán Havránek, Samuel Hrabčák, Daniel Šedivý

Únor je sice už v plném proudu, olympijská přestávka ale nabízí ideální příležitost k vyhlášení dalších mládežnických hvězd. V měsíci lednu si ocenění vysloužili jeden obránce a dva útočníci – z juniorky bek Štěpán Havránek, za starší dorost forvard Samuel Hrabčák a z týmu mladšího dorostu svými výkony zaujal taktéž člen ofenzívních řad Daniel Šedivý.

Štěpán Havránek: Když trenér zařve, lekneme se my i soupeř

Juniorce to poslední dobou šlape. V roce 2018 zatím prohrála jen dva zápasy a v tuto chvíli se pyšní sedmiduelovou šňůrou vítězství. „Prostě to nějak vyplynulo ze hry, kterou jsme předváděli. Za takovou bodovou sérii jsme určitě rádi, protože pak máme v týmu i důležitou pohodu,“ komentuje parádní období Štěpán Havránek.

Juniorskému výběru Hradce dlouho scházela přesnější koncovka, teď se ale zdá, že mířidla jsou konečně seřízena na výbornou. „Určitě nám to tam padá víc, každý zápas ale máme pořád hodně neproměněných šancí. Kdyby soupeř proměňoval ty svoje, určitě bychom zápasy s takovým přehledem nevyhráli,“ brzdí gólovou fazónu juniorská hvězda ledna.

Ta vyzdvihuje především týmové výkony z posledních dvou klání, kdy Východočeši vstoupili do druhé fáze sezóny. „Nadstavbu jsme začali výborně. Kluci se vraceli, pět nás šlo dopředu a pět dozadu, blokovali jsme střely, nahrávali si. Ve všech směrech se nám dařilo. Když se tohohle budeme držet, máme velkou šanci dostat se do play off,“ uvědomuje si mladý obránce.

Je dobře známo, že kouč juniorů Aleš Krátoška nemá problém zvýšit na svůj tým během zápasu hlas. Jak ale vypadá situace, když jeho mužstvo dlouhodobě vítězí? „Zrovna nedávno jsme se o tom bavili, že od zápasu na Slavii na nás pan Krátoška už tolik neřve,“ směje se Havránek. „Samozřejmě jsou momenty, kdy si to hra žádá, ale víc teď převládají situace, kdy nám spíš radí. Dobré je, že když třeba zařve ‚neustupuj‘, tak se lekneme jak my, tak soupeř a trochu je to rozhodí,“ dodává s úsměvem Štěpán Havránek.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
leden 2018 junioři 5 2 0 2 +5 4

Samuel Hrabčák: Musíme začít víc střílet góly

Starší dorostenci jsou na tom momentálně herně přesně opačně než jejich starší kolegové. V nadstavbě jako by se od nich odklonila vítězná vlna, pět zápasů v řadě stáli na straně poražených. „Podle mě je příčinou hlavně koncovka, protože v poslední době máme strašně málo vstřelených gólů,“ poukazuje na nepříliš vysokou úspěšnost střelby Samuel Hrabčák.

Podle něj je hlavním klíčem ke střílení branek návrat ke hře, kterou předváděli Hradečtí v první části letošní sezóny. „Hlavně je potřeba zlepšit důraz v předbrankovém prostoru, a to jak v obraně, tak v útoku. Musíme začít víc střílet góly, jako nám to šlo v základní části,“ zamýšlí se nad gólovým receptem jedna z lednových hvězd.

Zaměřují se starší dorostenci právě na tyto dovednosti v trénincích? „Poslední dobou začínáme víc a víc bruslit, taky trénujeme hru na malých prostorech. Trénujeme hodně věcí, které nám pomůžou se zlepšit do dalších zápasů,“ poodkrývá dorostenecký program reprezentační přestávky Samuel Hrabčák.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
leden 2018 starší dorost 10 2 2 4 -6 2

Daniel Šedivý: Chceme vyhrát co nejvíc zápasů

Mladší dorostenci v letošním ročníku příliš utkání neprohráli, v nedávné době se ale poprvé stalo, že prohráli dvakrát po sobě. Měly tyto prohry nějaký vliv na hradecké mužstvo? „Určitě to s týmem zacloumá. Na druhou stranu je ale dobře, že jsme prohráli, uvědomíme si, že nejsme ti nejlepší. Snad to týmu i pomůže,“ věří útočník Daniel Šedivý.

Ten coby hráč ročníku 2002 sledoval své o rok mladší spoluhráče na Olympiádě dětí a mládeže, z níž přivezl Královéhradecký kraj bronz. „Překvapilo mě trochu, že skončili třetí, myslel jsem, že budou první. Doufám, že budou u nás podávat takové výkony, jako podávali tam, a že to společně potáhneme do play off,“ říká mladodorostenecká hvězda za leden.

Nadstavbová část ELIOD extraligy se pomalu chýlí ke konci, jaké si pro její finální fázi stanovuje hradecký celek cíle? „Vyhrát co nejvíc zápasů, abychom měli co nejlepší pozici pro play off. Musíme dát co nejvíc gólu, abychom to mohli dotáhnout až na republiku,“ neváhá Daniel Šedivý.

Měsíc Kategorie Z G A B +/- TM
leden 2018 mladší dorost 6 5 1 6 +4 20