Rozhovory
pá 16.2.2018 | Petr Šatalík

Češi na domácím turnaji válí. Motivace je pro mě dvojnásobná, přiznává Filip Jirásek

Česká republika se na Turnaji pěti zemí zatím prezentuje v parádním světle. Zvládla jak úvodní duel se Švýcary, tak i další velmi těžké utkání s Finskem. U rozhodujícího gólu do sítě Seveřanů byl také Filip Jirásek, jeden z hradeckých zástupců v národním celku, který v tomto duelu strávil na ledě více než dvanáct minut.


Začněme trochu obšírněji, jak vlastně hráči vnímají Turnaj pěti zemí?
Je to super turnaj. Přijely jedny z nejlepších týmů v Evropě, myslím, že je to skvělé srovnání, jak s českými kluky, tak i s těmi ostatními. Když pak hráč maká na sto procent, může se dozvědět, jak na tom vlastně je a od výkonů zde se pak můžeme odrazit do dalšího roku. Každý tu chce předvést svůj nejlepší výkon, ale není to o tom, že si jdu zahrát já jako jednotlivec, ale o tom podat týmový výkon a urvat dobrý výsledek.

Hraje se v České republice, v Hradci Králové. To musí zvyšovat vaši motivaci, že?
Určitě. Na turnaj jsem se hrozně moc těšil, tím že se koná v Hradci, to pro mě platí dvojnásobně. Přijela spousta kamarádů, rodiče, celá rodina. Velice si to užívám a už se těším na sobotu a neděli, abychom dobře turnaj zakončili.

Důležité aspekty hry? Týmovost, obětavost

Duel se Švýcarskem pro vás sice úplně nejlépe nezačal. Vy jste pak ale brzy střetnutí otočili, jak byste ho zhodnotil?
Myslím, že to bylo utkání o jednom gólu. Když jsme ho dali my, tak se hra trochu uklidnila, pokud by dali branku oni, bylo by to o tom, že bychom si museli vypracovat tlak, trochu by nás to dalo dolů. Myslím, že jsme dostali takový blbý gól v oslabení, ale hned v dalších dvou střídáních jsme vyrovnali a otočili na 2:1 pro nás. Ten zápas nás celkově uklidnil, věděli jsme, na čem jsme a na tom jsme pak mohli stavět do dalších soubojů. Byl to perfektní první zápas, který nám určil tempo turnaje a od něj jsme se už zase zlepšili. Bude důležité si v pátek pořádně odpočinout, o víkendu zahrát dobrá utkání a úspěšně tak zakončit turnaj.

Souboj s Finskem byl dlouho bezbrankový, přesto se nedá říct, že by se hrálo nějak extra defenzívně…
Podle mě to byl super hokej. Určitě žádný zanďour. Oba týmy se snažily hrát dopředu, opět to bylo o jedné chybě a myslím, že my jsme víc chtěli, víc jsme si za vítězstvím šli, a to rozhodlo o zápase. Důležitá byla týmovost, obětavost a touha udělat tři body, to byly aspekty, které nás k nim dovedly.

Každý tady bere turnaj velmi zodpovědně

Jako rozhodující se ukázal být váš první gól, který byl nakonec připsán Petru Eretovi. Nicméně i vy jste v brankovišti dorážel, jak situace vypadala z pohledu na ledě?
Ano, byli jsme tam s Petrem Eretem, nevím, zda puk doklepnul za brankovou čáru už on. Já jsem pak taky ještě dorážel, takže to bylo takové padesát na padesát, protože u jeho první dorážky jsem byl zády k brance, takže jsem situaci úplně neviděl. Možná jsem ho dal já, možná už on. Teď už je to prakticky jedno, hlavně že tam ten gól spadl a že jsme získali vítězství.

Skvěle se na turnaji prezentuje také Jakub Škarek, co říkáte na jeho výkony?
Určitě, zachránil nás v klíčových momentech, kdy se rozhodovalo. Když máte dobrého gólmana, který vás podrží, tak lépe víte, na čem jste, můžete si víc dovolit. Myslím, že v tomhle je perfektní, protože přesně v momentě, kdy tým potřebuje pomoc, tak on skvěle zachytá a od toho se pak odvíjí celý zápas. My pak měli nějaké šance, které jsme využili a závěr utkání už jsme si pohlídali.

V pátek máte volný den, v sobotu je na programu duel se Švédy, budete před ním spíš odpočívat, nebo půjdete opět na led?
Dopoledne budeme trénovat. Je samozřejmě důležité důkladně tělo zregenerovat. V pátek ráno bude nějaké lehčí vybruslení na půl hodiny. Odpoledne máme nějaký program, ještě sám přesně nevím, co to bude, ale uvidíme. Určitě to nebude nic extra náročného. Odpočineme si a připravíme se na sobotní zápas, myslím, že je to jen o nás, jak se připravíme. Tuším však, že každý z nás to bude brát velmi zodpovědně.