Zápasy
ne 10.12.2017 | Lukáš Foff

Hradec ukázal svoji sílu a po zásluze rozstřílel oslabeného lídra 6:0

Výkon Mountfieldu HK v posledním zápase před reprezentační přestávkou snesl ta nejpřísnější měřítka a dá se o něm mluvit pouze v superlativech. Hradec dominoval ve všech směrech a od samého začátku indiány přehrával. Souboj dvou nejlepších obran soutěže tedy vyzněl jednoznačně pro Mountfield, který udržel šesté čisté konto v letošní sezóně a ještě navíc nadělil Plzni na dalekou cestu šestigólový příděl.

Vítězná sestava z litvínovského stadionu nedoznala jediné změny. Stejně zůstaly i formace, takže nová posila Radek Smoleňák se fanouškům představila po boku Andrise Džerinše a Jaroslava Bednáře.

Lvi předváděli skvělý hokej a indiány přehrávali

Proti sobě nastoupily dvě nejlepší obrany celé soutěže a první pětiminutovka tomu odpovídala. Ani jeden celek nebyl schopen prokousat se obranným blokem soupeře. Oba brankáři si tak připsali pár jednoduchých zákroků a stihli se rozchytat. Miroslavu Svobodovi to ale v 8. minutě nepomohlo proti precizní teči Radka Smoleňáka, který usměrnil pobídku od Pláňka za jeho záda a při druhém startu za Hradec si připsal druhou branku – 1:0.

Východočeši měli jednoznačně navrch a hráli velmi pohledný hokej. Do samostatného úniku se v 10. minutě dostal Michal Dragoun, ale jeho bekhendový blafák si Svoboda efektně našel lapačkou. Lvi do svého soupeře bušili a měli několik vyložených tutovek. Martin Látal střílel bekhendem a chvilku po něm se přiřítil do dalšího úniku Andris Džerinš, ale oba dva hráče plzeňský brankář vychytal.

V 19. minutě byl faulován Rudolf Červený a v ponechané výhodě domácí hráči zamkli indiány v pásmu. Svoboda vyrazil střelu Oskarse Cibulskise pouze před sebe, puk si vzal hradecký čaroděj Jaroslav Bednář, objel celou bránu a zasunul do ní puk – 2:0. Patrik Rybár si za celou třetinu nepřipsal jediný obtížný zákrok a Hradečtí odcházeli do kabiny za zaslouženého dvougólového vedení.

Hradec dále diktoval tempo a ještě zvýšil vedení

Ihned zkraje třetiny Plzeň ukázala, že bude chtít něco změnit. Nebyla to však žádná herní situace, nýbrž důraz. Po čtyřech vteřinách došlo k potyčce mezi Bergerem a Schleissem a oba dva putovali na trestnou lavici. Škoda dostala následně přesilovku za faul Andrise Džerinše, ale ani v ní si nevypracovala tolik kýžený tlak, natož kontaktní branku. Lvi ji totiž vůbec nepustili do svého pásma.

Ve 28. minutě vyplaval sám před bránou René Vydarený a svojí ránu z otočky otřel o rukáv Svobody. O dvě minuty později však ČPP Aréna propukla v bujaré slavení, protože Köhler našel na modré čáře úplně volného Jana Bergera a ten zavěsil nekompromisně pod horní tyč – 3:0. Domácí excelovali ve všech směrech, snad jen jedinkrát musel Patrik Rybár likvidovat zdánlivě nebezpečnou situaci.

Pět minut před koncem měl velkou šanci nejmladší hráč v hradeckém dresu Radovan Pavlík, ale přihrávku Romana Kukuberga ani nadvakrát nedošťouchal za brankovou čáru. Východočeši tlačili až do konce a osm vteřin před přestávkou Kratěna zahákoval domácího hráče a poslední dvacetiminutovku tak začínal Mountfield HK v přesilové hře.

Mountfield přidal další tři branky a udržel čisté konto

Kdo čekal, že Plzeň ve třetí třetině zapne a předvede mohutný obrat, byl vyveden z omylu hned po čtyřech minutách. Martin Pláněk totiž napřáhl od modré a Rudolfu Červenému se povedlo puk ztečovat o tyč za bezmocného Svobodu. Přesto si však indiáni vypracovali obrovskou šanci, kterou připravil exhradecký Tomáš Mertl pro Petra Straku. Patrik Rybár ale předvedl senzační zákrok betonem.

Od té chvíle se utkání změnilo v hradeckou exhibici. Domácí hráči, vědomi si velkého náskoku, hráli uvolněně. Pátý gól toho byl důkazem. Rudolf Červený místo střely zvolil obrátku a hledal Petra Koukala, který mu puk následně ještě vrátil a hradecká pětašedesátka ukázala, že má vskutku fenomenální fazónu – 5:0.

Jedinou kaňkou bylo zranění v obličeji Bedřicha Köhlera, které by však nemělo být vážnějšího rázu. V 59. minutě přišla poslední rána do plzeňského sebevědomí. Nádhernou přesilovkovou kombinaci zakončil nekompromisní dělovkou do prázdné brány Oskars Cibulskis. Do reprezentační přestávky tak Lvi vstupují se skalpem současného lídra tabulky a navíc dokázali vynulovat suverénně nejlepší útok ligy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 1 1 2 2 0
Jan Berger 1 0 1 1 2
Oskars Cibulskis 1 2 3 2 0
Lukáš Cingel 0 0 0 0 0
Rudolf Červený 2 1 3 3 2
Michal Dragoun 0 0 0 2 2
Andris Džerinš 0 1 1 0 2
Dominik Graňák 0 0 0 0 0
Blaž Gregorc 0 0 0 1 0
Bedřich Köhler 0 1 1 1 0
Petr Koukal 0 1 1 2 0
Roman Kukumberg 0 1 1 1 0
Martin Látal 0 1 1 3 0
Filip Pavlík 0 0 0 2 0
Radovan Pavlík 0 0 0 0 0
Martin Pláněk 0 2 2 2 0
Radek Smoleňák 1 0 1 1 0
René Vydarený 0 0 0 2 0
Petr Zámorský 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Patrik Rybár 60 20 0 20 100,00 0 0

Ohlasy k utkání

Tomáš Martinec (Mountfield HK):
Plzeň hraje skvěle, na zápas jsme se připravovali s pokorou a respektem. Na začátku ho možná bylo až trochu moc, Plzeň byla lepší a dělala nám velké problémy. Myslím ale, že od prvního gólu hráli hráči skvěle. Vyhrávali osobní souboje, poctivě pracovali pro tým a hráli parádní zápas. V důležitých momentech nás podržel Patrik Rybár. Hráčům bych chtěl poděkovat za výkon.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň):
Budu velice stručný. Hradec nás předčil úplně ve všem, v nasazení, soubojích, produktivitě, vytváření šancí. Bohužel jsme dneska neměli vůbec nic a Hradec zaslouženě vyhrál. Chci mu poblahopřát, protože předvedl dobrý výkon.

Fotogalerie