Zápasy
pá 24.11.2017 | Klára Petrásková

Gólový úvod i závěr. Hradec sice prohrál na střely, Jihlavu ale porazil 5:2

Šest. Přesně tolik duelů v řadě už drží Hradec neporazitelnost, v polovině zápasů rozhodl o své výhře v základní hrací době. A to byl také případ pátečního souboje s Jihlavou, který Východočeši gólově načali i ukončili. Na střely sice prohráli 28:41, důležité jsou ale branky. Na ty Mountfield vyhrál 5:2 a tři body zůstaly na soutoku Labe a Orlice!

Dvě změny se v hradecké sestavě odehrály oproti minulému klání. Ve čtvrtém útoku nastoupil místo Jana Bergera Jan Veselý a na pozici druhého gólmana se představil pro nemoc Patrika Rybára brankář východočeské juniorky Matěj Bartozel. Pro něj šlo o vůbec první kontakt s extraligovým zápasem.

Aktivní vstup obou celků přinesl východočeskou trefu

Hokej s šancemi už od samého začátku. Přesně tak vypadala první třetina duelu mezi Hradcem a Jihlavou. Už v první minutě mohli jít do vedení hosté, když se mezi kruhy zjevil nikým nehlídaný Tomáš Jiránek. Proti jihlavskému útočníkovi se ale parádním zákrokem prezentoval Jaroslav Pavelka.

Ani Hradečtí nezůstali pozadu a byli to právě oni, kdo otevřel skóre. Patrik Miškář původně zamýšlel nahrávku k druhé tyči, ta se ale od hostujícího hráče odrazila do sítě a odchovanec hradeckého hokeje mohl oslavit svou první extraligovou branku – 1:0. Jihlava vzápětí kontrovala nebezpečnou situací z hole Lukáše Žálčíka, domácí celek ale podržel brankář.

A hra pokračovala zase na druhé straně. Andris Džerinš našel v přečíslení hůl kapitána Jaroslava Bednáře, jenomže ten poslal svůj pokus jen do tyče a Džerinš už na odražený puk nedosáhl. Koncem dvacetiminutovky se dění na ledě trošku zvolnilo, přesto ale oba brankáři práci měli. O něco víc pak ten domácí, na nějž šlo v úvodní periodě celkem hned 19 střel!

Dukla srovnala krok, Hradec ale kontroval v přesilovce

Také po přestávce bylo co pozorovat. Dominik Graňák našel od modré Filipa Pavlíka, jenž vyslal na bránu slušnou dělovku. Bohužel pro něj ale Jakub Škarek úmysly přečetl a přesunul se k pravé tyči včas. Zrak všech přítomných se poté obrátil na druhou bránu, kde dostal na vrchol levého kruhu nabito Tomáš Jiránek a slušnou bombu poslal do bližšího růžku – 1:1.

Vyrovnaný stav se ale nelíbil domácím, a tak se rozhodli znovu udeřit. Andris Džerinš vybojoval na hraně brankoviště přesilovku a sám potom faul na svou osobu potrestal gólem. Lotyšský forvard napřáhl mezi kruhem a modrou čárou hokejku prakticky ke stropu haly a milimetrovou ranou vymetl vingl. Branku musel posvětit ještě videorozhodčí, protože puk se velmi rychle odrazil ven – 2:1.

Mountfield byl při chuti a toho chtělo využít duo René Vydarený – Petr Koukal. První zmiňovaný napálil touš na bránu, přičemž Koukal jej těsně před gólmanem tečoval. Jakub Škarek však prokázal dobrý reflex a vymrštil na poslední chvíli levý beton. Ohánět se následně musel také Jaroslav Pavelka, také on ale všechny střely a následné dorážky udržel před brankovou lajnou. Kaňkou na prostřední části bylo z hradeckého pohledu jistě zranění Jaroslava Bednáře. Ten ze zápasu odstoupil a není v tuto chvíli jasné, kdy se vrátí zpět do hry.

Celkový výsledek zněl 5:2 pro Mountfield HK

Ani v poslední dvacetiminutovce nemuseli diváci čekat na branku příliš dlouho. Konkrétně to bylo 158 vteřin. Jihlavský brankář se dopustil za vlastní brankou chybné rozehrávky a kotouč doputoval na hůl Michala Dragouna. Ten poslal černou pryž podél zadního mantinelu Bedřichu Kölerovi, jenž využil gólmanovy výstroje a zpoza brankové čáry zvýšil na 3:1

Ohromnou šanci ke snížení stavu měl Lukáš Anděl, jeho pokus ale skončil mezi betony na břiše ležícího Pavelky. Dorážet se ještě snažil Filip Seman, také on ale ztroskotal. První útočná letka domácích pak ukázala, že spolupráce v ní funguje na výbornou. Michal Dragoun našel podruhé v klání Bedřicha Köhlera a ten spektakulární tečí patkou hole zvedl touš nad Škarkovo rameno – 4:1.

V 56. minutě ještě vykřesal jiskřičku hostující naděje Matěj Stříteský. Ten napřáhl kousek za modrou čárou a podruhé v zápase překonal jinak výborně chytajícího Jaroslava Pavelku – 4:2. Hradec však dal najevo, že výhru si už vzít nenechá. Rudolf Červený dorazil do odkryté části brány střelu Andrise Džerinše a stav 5:2 vydržel na kostce až do závěrečné sirény. Do nedělního derby s Pardubicemi tak půjdou Východočeši na vítězné vlně!

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jaroslav Bednář 0 0 0 -1 0
Oskars Cibulskis 0 0 0 0 0
Lukáš Cingel 0 0 0 1 2
Rudolf Červený 1 0 1 1 2
Michal Dragoun 0 2 2 1 2
Andris Džerinš 1 1 2 0 0
Dominik Graňák 0 1 1 1 0
Blaž Gregorc 0 0 0 -1 2
Bedřich Köhler 2 0 2 1 0
Petr Koukal 0 0 0 0 4
Roman Kukumberg 0 0 0 -1 0
Martin Látal 0 1 1 0 2
Patrik Miškář 1 0 1 1 0
Filip Pavlík 0 1 1 1 0
Radovan Pavlík 0 0 0 2 0
Martin Pláněk 0 0 0 1 0
Jan Veselý 0 0 0 1 0
René Vydarený 0 0 0 0 0
Petr Zámorský 0 1 1 2 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Pavelka 60 41 2 39 95,12 0 0

Ohlasy k utkání

Václav Sýkora (Mountfield HK):
Vstoupili jsme do zápasu špatně, Jihlava měla na začátku tři vyložené šance, paradoxně jsme ale první třetinu vyhráli 1:0. Pak se náš výkon zlepšil. Soupeř hrál ale výborně, bruslil, hrál na hranici tvrdosti. Jsme strašně rádi, že jsme dotáhli zápas k vítězství a získali všechny tři body. Jarda Pavelka podal v bráně výborný výkon. Do zápasu měl jít Patrik Rybár, ale když jsme se odpoledne sešli, kvůli zdravotní indispozici jsme to museli změnit. Co se týče Jardy Bednáře, má zranění v dolní části těla a teprve podle hlubšího vyšetření uvidíme, na jak dlouho to bude.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava):
Myslím, že výsledek je krutý. Nevyhrál lepší mančaft, ale šťastnější. Kluci se nutili do střelby, protože to nám v posledních utkáních trochu vázlo. Jak jsem ale řekl, domácí byli v koncovce šťastnější, někdy stačí jenom nastavená hokejka a spadne vám to tam. My se na gól nadřeme víc a lehčeji kasírujeme.

Fotogalerie