Rozhovory
út 20.6.2017 | Jan Vavřina

Šéftrenér mládeže Tomáš Martinec o uplynulé i začínající sezóně

Hradecký hokej má za sebou další zajímavý a pestrý ročník, a to nejen co se týče A-mužstva, ale také mládeže. Mountfield HK se opět podílel na tvorbě mládežnických reprezentačních výběrů, vyzkoušel některé talenty mezi seniory, kromě toho také třeba hostil mistrovství České republiky mladšího dorostu a 8. tříd. Uplynulou sezónu hodnotí a plány do té začínající přibližuje šéftrenér mládeže Tomáš Martinec.

Jedním z vrcholů sezóny pod Bílou věží bylo konání Mistrovství republiky mladšího dorostu a 8. tříd, které hostila právě východočeská metropole. „Jsme rádi, že se Hradec Králové stal prvním městem, kam se pořadatelství této akce po několika letech vrátilo. Na mistrovství jsme měli zastoupení v kategorii 8. tříd, výsledkově se nám ale turnaj bohužel příliš nevydařil,“ hodnotí vrchol uplynulé sezóny Tomáš Martinec.

Na druhou stranu ho těší práce s nadějemi hradeckého hokeje, která směřovala opět vzhůru. „Znovu jsme měli spoustu reprezentantů, v širších výběrech celkem dvanáct hráčů. Na mistrovství světa do 18 let si zahráli Jarda Dvořák a Radim Šalda, další skvělí hráči, kteří prošli naším klubem, působili v zahraničí,“ má kouč na mysli například Filipa Hronka, Tomáše Vomáčku nebo Štěpány Pokorného a Růtu.

Snahou bylo zapojovat talentované hráče do seniorských kategorií, za A-tým nastupovali Radovan Pavlík a Jaroslav Dvořák, v partnerských Litoměřicích pak Štěpán Havránek, Radim Šalda nebo Aleš Dufek. „Akademické celky letos nedosáhly na takové úspěchy jako v dřívějších letech, těšit nás ale může to, že se pohybovaly po většinu sezóny v horní polovině tabulek. A také, že mladí hráči nabírali tolik potřebné zkušenosti mezi muži.“

Zimní stadion je potřeba rozšířit a modernizovat

Posun směrem vzhůru zaznamenal rovněž servis pro hráče – ti mají k dispozici fyzioterapeuta, pravidelně trénují pod dohledem kondičního trenéra Jaroslava Svobody, kterému vypomáhá člen realizačního týmu A-mužstva Marián Voda. „Podařilo se nám zlepšit podmínky a servis pro hráče, aby se mohli zlepšovat a zdokonalovat. Horší je to se zázemím, kde máme omezené možnosti. I tak se ale snažíme udělat maximum pro zlepšení – vypadá to, že bychom mohli zřídit tělocvičnu na gymnastiku, vylepšit posilovnu a střelnici,“ přeje si kouč, který je držitelem dvou mistrovských titulů s kategorií mladšího dorostu.

FORTUNA aréna, její prostory a zázemí se nerozvíjejí tak rychle jako hokejový klub Mountfield HK, a tak jsou tréninkové prostory značně omezené. A to se netýká jen mužů, ale také mládeže. „V Hradci máme krásný hokejový stadion, ale vzhledem k počtu dětí, které hokej navštěvují, bychom ho potřebovali zmodernizovat a hlavně rozšířit.“

„Smutné je, že pro zhruba 120 dětí nemáme šatny, museli jsme je nahradit mobilními buňkami. Chybí nám tělocvična, místnost pro regeneraci, jídelna, učebna… Rádi bychom vytvořili také místnost, která by sloužila jako jakási odpočívárna pro rodiče, kteří čekají v době tréninku na své ratolesti. To je však hudba budoucnosti,“ předesílá bývalý útočník.

Dorosty se podařilo vhodně doplnit o nové hráče

Pokud jde o jednotlivé celky Akademie ČSLH, junioři zakončili sezónu na třináctém místě a do vyřazovacích bojů se nepodívali. „Hlavním cílem této kategorie bylo především připravit hráče pro A-tým Hradce Králové nebo Litoměřic, což se částečně podařilo. Velkou šanci v juniorech dostali hráči ročníku 1999, což bylo pro jejich vývoj skvělé.“

„Na druhou stranu to částečně ovlivnilo výsledky, které byly jak na houpačce. Celou sezónu jsme měli veliké problémy s proměňováním šancí a se střílením gólů, což mělo za následek nepostup do play off. Na to se budeme muset v letošní sezóně ještě více zaměřit,“ plánuje Tomáš Martinec.

Radost z výsledků i tabulkového umístění panovala naopak u obou dorostů. Starší dorostenci se probili přímo do play off, kde nejprve vyřadili pražskou Spartu, aby následně vypadli ve čtvrtfinále s Kometou Brno. Hráči mladšího dorostu vyřadili Litvínov, v semifinále jim vystavila stopku pražská Sparta, která následně ovládla mistrovství republiky.

„Oba dorosty se nám podařilo vhodně doplnit, což bylo od začátku znát, celou sezónu hrály velmi dobře, výsledkově se držely v horní polovině tabulky. Jako pořadatelé mistrovství republiky jsme doufali, že by se mladší dorost mohl probojovat na závěrečný turnaj a bojovat o jednu z medailí. Bohužel ale vypadl v semifinále s pozdějším vítězem. Vypadnutí staršího dorostu s Kometou bylo zklamáním. Všichni v klubu jsme věřili, že hráči daného dvojročníku mohou letos dojít až na vrchol,“ netají smutek nad výsledkem ročníků 1999 a 2000 úspěšný trenér.

Ve spolupráci s Hronovem vznikne B-tým mladšího dorostu

Právě starší dorostence převzalo letos nové trenérské duo. Libor Pivko se přesunul na post hlavního kouče, vypomáhat mu bude bývalý hráč Hradce Králové Pavel Suchý. „Pavel je hradecký odchovanec, bývalý velmi dobrý hokejista, který již delší dobu trénoval v Praze u dětí. Nyní se přestěhoval zpátky pod Bílou věž a já jsem rád, že bude trénovat v našem klubu,“ pokračuje Martinec.

Stejně jako v předchozích letech, i tentokrát byly oba dorosty doplněny o nové akvizice. „Opět se nám podařilo oba dorosty vhodně posílit, čímž se podařilo vytvořit větší konkurenci. Věřím, že minimálně zopakují výsledky z loňské sezóny. Prioritou bude ale zase vedle týmového pojetí hry práce s individualitami a jejich další rozvoj,“ nastiňuje plány mimo jiné asistent trenéra u A-týmu.

Zároveň může potvrdit, že pro novou sezónu vznikne ve spolupráci s Hronovem B-tým mladšího dorostu, který bude hrát Ligu mladšího dorostu. „V tomto věku máme hodně kluků, někteří se při přechodu z 8. třídy do dorostu neprosadí. Rezervním mužstvem chceme vyjít vstříc dětem i rodičům, aby mohli v Mountfieldu HK pokračovat,“ dodává závěrem šéftrenér mládeže Tomáš Martinec.

Akademické celky využívají v letní přípravě řadu sportovišť

Všechny kategorie včetně juniorů navštěvovaly Akademii Šampión, kde mimo jiné absolvovaly fyzické testy:

🤸‍♂️ Co děláte v pondělí ráno vy? Hradečtí junioři v Akademie Šampión testy, gymnastiku a podobné kousky. 😄

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne 19. červen 2017

Junioři zavítali také na bývalou královéhradeckou sjezdovku Rozárku:

Starší dorost dřel například na spinningu:

Starší dorost navštěvoval také tréninkové centrum:

Regenerace probíhala třeba v městských lázních:

Mladší dorostenci si letní přípravu zpestřili fotbalem. Přesně v její polovině sehráli utkání proti svým vrstevníkům, fotbalistům Třebechovic. A Mountfield HK dokázal, že mu to jde i na zeleném pažitu, protože po dvou gólech Budiny, Beneše a jednom Kašpara zvítězili 5:2!