Zápasy mládeže
ne 23.10.2016 | Martin Voltr

Bravo! Mladší dorostenci znovu ovládli derby, Pardubicím dali pět gólů

Zápasové menu

Akademické kategorie v letošní sezóně zatím prokazují vládu nad východními Čechami. Mladší dorostenci se v neděli postavili k odvetnému derby s Pardubicemi a po těsné výhře 1:0 slavili znovu, tentokrát jasným poměrem 5:1. Bleskově se dostali do dvoubrankového vedení, které drželi až do 52. minuty, kdy slepenými trefami definitivně rozhodli o výsledku. Lvi tak potvrdili vedení v tabulce skupiny Střed.

Výborný start zápasu v hradeckém podání

Už úvodní fáze zápasu hodně pomohla ke konečnému výsledku. První zajímavou akci si vypracovali hosté, Michal Rouha však sám před Vackem netrefil kotouč, a tak se brzy dočkal aktivnější Hradec. Řehák vyslal dopředu krásným pasem Nedomlela, který v pásmu přenechal puk Tomáši Müllerovi, a ten střelou z první procedil puk mezi betony Nečase – 1:0.

Po osmi minutách a osmi sekundách hry už domácí vedli o dva góly. Přečíslení sehráli ještě lépe než předtím, Morong přiťukl Poppelovi, jenž uvolnil Martina Soukupa. No a třetí člen završil krásnou souhru elitního útoku – 2:0. Dynamo to nechtělo nechat jen tak, za nepříznivého stavu se oklepalo. Jeho největší šanci měl ve vlastním oslabení Filip Koffer, jenž z brejku minul hradeckou tyčku.

Domácí měli další šance, Pardubice nevyužily přesilovky

Brzy po přestávce se domácí zase zvedli a vypracovali si několik velkých šancí, jejich převaha mohla mít vyústění na rozhraní 23. a 24. minuty. Jen těsně vedle tyče skončila Nedomlelova teč, brejk dvou na nikoho nevyužili Kašpar s Juštou a velký tlak ukončila Naarova rána, která olízla břevno a skončila v ochranné síti.

Útočná dvojka Jaroslav Kašpar – Jan Jušta si po krásném pasu osmáka Marka Peldy šanci zopakovala, jenže ani tentokrát ji nebylo přáno. Hradec pak nezužitkoval druhou přesilovku a promarněných šancí mohl litovat. V poslední pětiminutovce druhé části totiž domácí mladíci dvakrát faulovali. Nicméně ani Dynamo si s početními výhodami neporadilo.

Snahu hostí ukončily dva góly během 16 sekund

Možná klíčový moment zápasu přišel po dvou minutách třetí části. Hosté totiž zahrávali třetí přesilovku v řadě a Dominik Secký byl blízko kontaktnímu gólu, jenže bekhendové zakončení pod tyčku mu Denis Vacek skvěle vytáhl ramenem. Stejnou částí výstroje zakročil i proti Zemanovi. Pardubice se ve hře pět na pět nedostávaly do šancí snadno, ale pořád hrozily.

Definitivní uklidnění přinesla až 52. minuta a dvojice tref, na které Hradec potřeboval jen 16 sekund. Práci Jana Jušty dokonal zblízka Jaroslav Kašpar a hned z dalšího útoku dorazil Bieniekovu střelu Martin Soukup, který slavil podruhé. Tou dobou už bylo jasno – 4:0.

Aktivní Jušta pak měl další šanci, ale v sólu zase neuspěl. A tak se v derby poprvé v sezoně prosadily i Pardubice. Přečíslení tří na jednoho sehráli hosté perfektně, proti ráně Petra Antoníčka neměl Vacek nárok a bohužel přišel o čisté konto. Hosté dohrávali zápas aktivně, nicméně faul jejich naděje na lepší výsledek ukončil. Martin Janda totiž z dorážky rozhodl o zaslouženém vítězství domácích barev 5:1.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Szymon Bieniek 0 1 1 1 0
Martin Janda 1 0 1 0 0
Tomáš Janoušek 0 1 1 0 2
Jan Jušta 0 1 1 0 0
Jaroslav Kašpar 1 0 1 1 0
Matěj Morong 0 2 2 1 2
Tomáš Müller 1 0 1 1 0
Jakub Myška 0 0 0 0 0
Jakub Naar 0 0 0 1 0
Martin Nedomlel 0 2 2 1 0
Marek Pelda 0 0 0 2 0
Tomáš Perička 0 0 0 0 0
Petr Poppel 0 1 1 1 2
František Řehák 0 1 1 2 0
Vojtěch Síla 0 0 0 1 0
Martin Soukup 2 0 2 2 0
Vojtěch Záliš 0 0 0 1 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Denis Vacek 60 26 1 25 96,15 0 0

Ohlasy k utkání

Petr Luštinec (Mountfield HK):
Víme, že v derby nerozhoduje postavení v tabulce a vždycky se začíná od nuly. K zápasu jsme ale přistoupili zodpovědně. Vycházeli jsme z obrany a snažili se hrát aktivně po celém hřišti, což se nám vyplatilo, v první třetině jsme vstřelili dva góly. Ve druhé jsme se snažili o to samé. Pardubice sice přidaly, ale snažili jsme se jim vyrovnat a pak už jsme zase byli na kotouči a měli převahu. Kluky jsme nabádali, že ještě není nic rozhodnuté, Pardubice vstoupily do poslední třetiny aktivně. Měli jsme několik šancí, ze kterých jsme mohli rozhodnout, ale Pardubice se nevzdávaly a byl to boj až do konce. Kluci si za zápas a výsledek 5:1 zaslouží pochvalu.

Marek Dvořák (HC Dynamo Pardubice):
Do utkání jsme nevstoupili moc dobře. První třetinu jsme byli jasně horší a pasivnější, domácí šli do dvoubrankového vedení a uklidnili se. Ve druhé části se naše hra zlepšila, ale nebyli jsme schopni vstřelit branku. Když jsme se nadechovali k nějakému tlaku, tak jsme deset minut před koncem dostali dvě branky, které zápas ukončily. Jakmile domácí vedli 2:0, mohli hrát v klidu svoji hru, na brejky ze zajištěné obrany. Hráli tvrdě, dobře a moc šancí jsme neměli. Když jsme nějakou měli, nebyli jsme moc důrazní v koncovce a nemohli se prosadit.