Zápasy mládeže
pá 30.9.2016 | Matouš Soukup, Lenka Jonešová

Starší dorostenci přišli o neporazitelnost. S Bílými Tygry prohráli 1:3

Zápasové menu

Podruhé v sezóně se starší dorostenci utkali s celkem Bílých Tygrů z Liberce, tedy s mužstvem, které jako jediné připravilo Mountfield v dosavadním průběhu sezóny o body. To, když Hradečtí porazili Severočechy až po nájezdech. I v pátečním duelu Tygři pořádně kousali, v průběhu druhé třetiny totiž vedli již o tři branky. Hradečtí mládežníci na jejich vedení zvládli zareagovat pouze jedním gólem z hole Voňky a celku z města pod Ještědem tak podlehli 1:3. Zároveň si tak připsali první porážku sezóny.

V devátém zápase se stále neporažený tým trenéra Krupky utkal s Libercem. Bílí Tygři jako jediní dokázali Hradecké obrat v prvním utkání o body, když dovedli zápas až do prodloužení. Hradecký Mountfield bohužel přišel o svoji neporazitelnost, když prohrál s dobře hrajícím Libercem v poměru 1:3.

Třetina skromná na šance, ale bohatá na osobní souboje

Utkání mezi libereckými Tygry a domácím Mountfieldem začalo ve svižném tempu, ovšem větších šancí si diváci ve FORTUNA aréně moc neužili. Ve čtvrté minutě ujížděla po chybě libereckého obránce dvojice Matouš – Mašín, ale druhý jmenovaný nedokázal přesně zakončit. A tak se mohli dostat do vedení hosté, když po skrumáži u mantinelu sebral puk Maťátko a namířil si to přímo na Dvořákovu svatyni, jeho tvrdou střelu ale zastavila tyč.

První třetina nabídla opravdu hodně osobních soubojů a oba týmy musela bolet. Když už to vypadalo, že se gólu ani jeden z týmů nedočká, udeřili z ničeho nic Liberečtí. Po nenápadné akci se podél kruhu vytočil Ondřej Chrtek a střelou po ledě překvapil domácího Dvořáka – 0:1. Šanci na navýšení skóre nabídl Libereckým domácí Pohl, který zbytečným faulem oslabil svůj tým. Naštěstí pro Hradec zůstala přesilová hra nevyužita a s koncem trestu zároveň uzavřela první třetinu.

Dojem z nepovedené třetiny dokázal gólem vylepšit Voňka

Druhá třetina pokračovala ve stejně bojovném tempu a hráčům nešlo upřít nasazení. Ve čtvrté minutě ujížděl sám na Nováka domácí Havelec, ale zradily ho vlastní brusle a k brankáři Liberce doklouzal pouze po zádech. Skóre se ale měnilo na druhé straně, po velké hrubce domácí obrany. Ta nabídla puk přímo před bránu Ondřeji Chrtkovi, který povedeným blafákem skóroval – 0:2. A bylo ještě hůř. Při přesilové hře hostů pálil od modré kdo jiný než Chrtek a po jeho střele se nejlépe v brankovišti zorientoval Ondřej Damašek, který tak navýšil vedení Bílých Tygrů – 0:3.

S domácím týmem to nevypadalo vůbec dobře. Ve třinácté minutě ale vykřesal naději David Voňka, který po nahrávce spoluhráče Haška pěknou střelou snížil a vrátil tak Mountfield do zápasu – 1:3. Domácí, povzbuzeni gólem, ožili a začali si vytvářet šance. Jednu z nich měl Mašín, když se ocitl sám před Novákem, překvapený svojí šancí však nedokázal usměrnit kotouč mezi tři tyče. Za stavu 1:3 také zazněl závěrečný klakson a ukončil druhou třetinu.

Velký obrat v závěru se bohužel nekonal

V posledním dějství se domácí snažili smazat dvoubrankový náskok soupeře. Místo kýženého snížení však došlo k zalehnutí puku hráčem v domácím brankovišti a bylo nařízeno trestné střílení. Bouřila ale dobrým zákrokem vychytal Dvořák. Ten podržel svůj tým i v minutě sedmé při samostatném úniku Mocka. Mountfield se snažil o ofenzivní hru, ale vyložené šance si vytvořit nedokázal.

Naopak tvořil mezery ve své obraně a pouštěl Liberec do rychlých protiútoků, které ale ztroskotaly na domácím brankáři. Obraz hry se bohužel nezměnil a stejným poměrem zápas skončil. Nutno říci, že hosté z Liberce byli v zápase lepším týmem a na sever si po zásluze odvážejí cenný skalp lídra tabulky.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jakub Hašek 0 1 1 1 0
Miroslav Havelec 0 0 0 0 2
Tadeáš Jakubec 0 0 0 0 0
Adam Jonáš 0 0 0 -1 2
Miroslav Kukla 0 0 0 -2 0
Václav Maršík 0 0 0 -1 0
Denis Martinec 0 0 0 0 0
Patrik Mašín 0 0 0 1 0
Mikuláš Matouš 0 0 0 0 2
Matěj Morong 0 0 0 -1 0
Jakub Muška 0 0 0 1 0
Kryštof Pažourek 0 0 0 0 0
Mikuláš Pohl 0 0 0 0 2
Matěj Síla 0 0 0 -1 0
Dominik Sklenář 0 0 0 -1 0
Dominik Šedivý 0 0 0 -1 0
Daniel Vaňát 0 0 0 0 0
David Voňka 1 0 1 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Daniel Dvořák 60 25 3 22 88,00 0 0

Ohlasy k utkání

Miroslav Krupka (Mountfield HK):
Dnes jsme nebyli schopni proměnit šance, které jsme si vytvořili nebo které jsme měli po chybách soupeře. My jsme naopak udělali hromadu hrubých chyb, za které jsme byli soupeřem potrestáni. Liberečtí díky tomu odskočili na třígólové vedení a začali pozorně bránit výsledek. Měli jsme navíc několik přesilovek, při kterých jsme se nedokázali udržet ani v pásmu, jelikož soupeř výborně bránil obranné pásmo.

Jiří Vozák (Bílí Tygři Liberec):
Jsme rádi za tři body, jelikož jsme věděli o soupeřově kvalitě. Podařilo se nám vstřelit první branku, uklidnili jsme se a po zbytek zápasu jsme, až na jeden laciný gól, Hradec k ničemu vážnějšímu nepustili. Připravovali jsme se na těžké utkání a díky zodpovědnému výkonu jsme zápas zvládli.