Preview k zápasu
po 29.8.2016 | Radek Kozel

Brněnská pomsta, nebo návrat na vítěznou vlnu? Hradec míří pod Špilberk

Třebaže úterní utkání bude jen další prověrkou před ostrou sezónou, o náboj nouze rozhodně nebude. Mountfield pojede do Brna s cílem odčinit prohru s Olomoucí a nezapočít tak delší sérii porážek. Tu naopak hodlají rázně utnout hokejisté Komety, kteří neokusili pocit vítězství v předcházejících šesti duelech. Mimo jiné padli i se Lvy na ledě hradecké FORTUNA arény v poměru 1:3.

HC Kometa Brno – Mountfield HK, úterý od 18:00: ON-LINE

Dlouhé měsíce čekání na extraligová klání se pomalu chýlí ke konci, neboť již příští týden se naplno rozjede kolotoč zápasů Tipsport extraligy. Ještě před ním však sehrají svěřenci trenéra Václava Sýkory dvě přípravná utkání, přičemž duel na ledě Komety bude nesmírně ostrou prověrkou. O motivaci navíc pak bude mít vystaráno Richard Jarůšek, který je brněnským rodákem. „Utkání s Kometou určitě beru prestižněji, protože jsem se v Brně narodil. Mám tam rodinu a spoustu známých, kteří se na mě přijdou podívat. Chci ukázat to nejlepší, ale o to se snažím vždy. Nicméně tento zápas je pro mě určitě speciální,“ těší se na návrat do rodného města hradecký útočník.

Speciální bylo do určitě míry i poslední utkání Mountfieldu v Olomouci. Byli to právě Hanáci, kteří našli v přípravných utkáních jako první recept na do té doby pouze vítězící Lvy. „V Olomouci jsme zaslouženě prohráli, byli jsme ve všem horší. Nevím, čím to bylo, ale nehráli jsme do těla a ani jsme tolik nebruslili. Na druhou stranu je dobře, že první porážka přišla nyní a ne až v sezóně,“ hledá pozitiva na prohraném utkání Richard Jarůšek.

O tom, že by se na ledě pod Špilberkem měl servírovat kvalitní hokejový zážitek, svědčí i fakt, že Kometa před nadcházejícím ročníkem mocně posilovala. Jména jako Ondřej Němec, Martin Erat, Martin Zaťovič, Tomáš Vincour či Marek Kvapil jsou známá nejen hokejovým expertům. Hvězdná jména však úspěch sama o sobě ještě nikdy nezajistila, což si moc dobře uvědomuje i Richard Jarůšek: „Brno určitě posílilo, avšak jména mužstvo nedělají. Záleží na tom, jak si to celé sedne.“ V Brně tedy žádné skepsi podléhat nemusí, neboť výsledky momentálně nejsou zdaleka tím nejdůležitějším. „Na výsledky v přípravě bych nekoukal. V přípravě mohou vše prohrát, ale rozjede se sezóna a začnou vyhrávat,“ říká Richard Jarůšek.

Když soubor hvězd nestačí aneb Kometa tápe

Přehnaný optimismus a sebevědomí rozhodně není tím, co by trápilo brněnskou Kometu. Moravanům se totiž v přípravě hrubě nedaří, což nejlépe dokumentují výsledky. Tým, jehož ambicemi musí být hra o titul, totiž v přípravě nezvítězil již šestkrát za sebou. Zvláště hořkou porážku pak musel tým trenéra Libora Zábranského zkousnout v posledním zápase, kdy nestačil na prvoligový celek Českých Budějovic, jemuž podlehl 1:3.

Moravané se během přípravy představili i hradeckým divákům, neboť pod Bílou věží sehráli jedno z přípravných utkání. Třebaže Lvi tahali po většinu zápasu za kratší konec provazu, byli to nakonec Východočeši, kteří se radovali z vítězství. Neprůstřelnost brankáře Čiliaka trvala bezmála padesát minut, avšak dvěma přesnými zásahy v přesilových hrách převážil misky vah na stranu Mountfieldu Rudolf Červený. O definitivní podobu skóre se postaral střelou do prázdné klece Jaroslav Bednář.

Sestavy z minulého utkání
Vejmelka – Štencel, O. Němec, Gulaši, Kováčik, Malec, Mikyska, Trška, Král – Kvapil, Nečas, Erat – Zaťovič, Hruška, V. Němec – Káňa, Čermák, Zohorna – Dymáček, Dočekal, Vondráček. Trenér: Libor Zábranský.
Kacetl – Dietz, Pláněk, Plášil, Čáp, Barák, Štajnoch, Havránek – Dej, Šimánek, Jarůšek – Červený, Knotek, Bednář – Nedvídek, Kukumberg, Beránek – Dvořák, Miškář, Bulík. Trenér: Václav Sýkora.