Žáci
po 27.6.2016 | Lukáš Štěrovský, Jan Vavřina

Stanley Cup v Hradci Králové? Mladí hokejisté přivezli cennou trofej!

Že je něco takového nemožné? To není tak úplně pravda! Pohár lorda Stanleyho se totiž v nedávné době dostal i do Hradce Králové, i když jen ve zmenšené podobě, kterou dostal vítěz hokejového turnaje spadajícího pod projekt Player Development League. A tím se stal pro sezónu 2016 celek St. Louis Blues, v jehož barvách nastoupili i mladí hradečtí hokejisté.

Zní to zvláštně, ale prvkem odlišujícím Player Development League od všech ostatních oficiálních soutěží mladých hokejistů je právě fakt, že hráči nastupují za celky hrající ve skutečnosti zámořskou soutěž. Namísto Mountfieldu HK, Sparty Praha či Komety Brno tak zde divák narazí na týmy jako Ottawa Senators, Philadelphia Flyers či Anaheim Ducks.

Série, která funguje již třetím rokem, je určená pro hráče ve věkovém rozmezí 10 až 11 let a letos vyvrcholila v Jihlavě. Tam se představila nejlepší šestice z celkem 24 týmů rozdělených do šesti divizí. Nechyběl ani nejlepší výběr z pražské divize, St. Louis Blues, za nějž nastoupili i hradečtí hokejisté.

A vedli si náramně! Tým trenéra Jana Slánského sice v prvním zápase podlehl Philadelphii 2:3, pak už ale následovaly pouze výhry korunované triumfem ve finále, kdy St. Louis oplatilo prohru Letcům a mohlo se tak radovat ze zisku Stanley Cupu, který se posléze ukázal i v Hradci Králové.

Prohra v prvním zápase byla velkou lekcí

Hodnocení celé akce se ujali východočeští hokejisté Adam Bezpalec a Matyáš Sláma. „První zápas jsme hráli s Philadelphií. Úvodní třetinu jsme vyhráli. Druhou část jsme si mysleli, že to neuhrají, že si můžeme dělat, co chceme. Jenže oni to uhráli a přehráli nás,“ vrací se forvard Matyáš Sláma k jedinému nevydařenému klání na turnaji.

Blues se však z prohry oklepali. „Pro nás to znamenalo, že se musíme zlepšit, soupeřům nenechat nic zadarmo. Bojovat až do konce,“ tvrdí obránce Adam Bezpalec. A to se povedlo! Hradeckým se navíc dařilo v i osobních statistikách, když Matyáš Sláma skončil v celkovém hodnocení hráčů na šestnáctém místě za tři body (1+2).

Hokejisté se však mohli prosadit i v jiných odvětvích. „Došlo i na dovednostní soutěže: střelbu, slalom a nájezdy. Z toho jsme vyhráli střelbu a slalom s pukem,“ popisují hráči ročníku 2005.

Ti samozřejmě zámořskou soutěž sledují velmi pečlivě. „Fandím Chicagu Blackhawks. Ale když jsme teď vyhráli Stanley Cup, asi budu fandit St. Louis,“ směje se Adam Bezpalec, mezi jehož oblíbence patří například Patrick Kane, Carey Price či Radko Gudas. „Já mám rád Jonathana Toewse, Sidneyho Crosbyho, Alexandra Ovečkina a Tomáše Hertla. Fandím taky Chicagu,“ vyjmenovává zase Matyáš Sláma.

Stejně jako ve skutečné NHL i zde má právo s vítězným pohárem strávit nějaký čas každý hráč daného celku. „Měl jsem pohár ve škole. Po tréninku ho předám Matyášovi. Vítěz má trofej na jeden den, aby se s ní mohl vyfotit ve městě nebo třeba ve škole,“ dodává Adam Bezpalec.