Preview k zápasu
čt 25.2.2021 | Petr Koval

Další silný sok, Hradec hostí lídra tabulky – třinecké Oceláře!

Boj o čtyřku graduje! Lvi na splnění cíle ztrácejí pět kol před koncem dva body. Dobrý krok směrem k příčkám zajišťujícím čtvrtfinále udělali ve čtvrtém derby sezóny, soustředěným týmovým výkonem dokráčeli pro tři body za vítězství 2:1. Nyní na ně čeká třetí domácí utkání v řadě, tentokrát proti celku, se kterým se Mountfieldu dlouhodobě nedaří. Pod Bílou věž totiž zavítá silný Třinec. Souboj dvou ambiciózních mužstev startuje v 17:00.

„Letos jsme je ještě neporazili, budeme to chtít zlomit.“

#66 Jan Veselý (před utkání s Třincem)

Hradec v letošní sezóně využívá spolupráce s prvoligovým Kolínem, odkud Jan Veselý při absenci některých hráčů doplnil útočné řady. Rozehranost se v případě zranění některého z klíčových hráčů může hodit. „Už jsem ani nedoufal, že bych ještě letos naskočil za Hradec. Věděl jsem, že je nastaven termín, dokdy může hráč hrát v extralize nebo Chance lize. Před sezónou bylo moje přání, abych tady sezónu dohrál, což se nakonec podaří. Jsem za to fakt rád,“ říká šestadvacetiletý forvard.

Pro utkání s Pardubicemi ho trenér Vladimír Růžička zařadil ke dvěma nejproduktivnějším hráčům týmu – k Radku Smoleňákovi a Jakubu Lvovi. Společně vytvořili urostlý útok, průměrná výška trojice dosáhla 191 cm. „Pro mě to byl první zápas, kdy jsem dostal větší prostor. Zahrát si se Smolim a Lvíčkem pro mě byla ohromná motivace, v zápase mi dost pomohli. Měli jsme dobrá střídání, snažili se využít sílu a dokázali dát gól,“ popisuje spokojenost s parťáky. Jedno derby sledoval v televizi, o šest dní později už se spoluhráči slavil přímo na ledě. „Celý tým měl velkou motivaci utkání vyhrát a odčinit prohraný zápas v Pardubicích, což se nám povedlo,“ dodává.

K přímému postupu do čtvrtfinále musí Mountfield nejen sbírat skalpy, ale také doufat v zaváhání soupeřů. Tak jako tak duel s Třincem bude dobrou prověrkou před vyřazovacími boji. „Liberec v předchozím utkání klopýtl, ztratil dva body, takže se můžeme dotáhnout do čtyřky. Podle mě nás čeká kvalitní zápas, letos jsme je ještě neporazili, takže to budeme chtít zlomit. Třinec má vyrovnané lajny, jejich individuality můžeme rozhodit naší bojovností a pokusit se to urvat,“ uzavírá Jan Veselý.

MartinRůžička
Držitel extraligového rekordu v počtu kanadských bodů v základní části 2012/13 je produktivní i letos. Aktuálně s bilancí (18+41) vévodí statistikám nejen v počtu bodů, ale je také nejlepším nahrávačem celé ligy.

Podaří se Hradci prolomit nepříznivou bilanci?

Po mizerném vstupu do nového roku je tým z Třince zpátky ve formě. Tamní klub se ziskem 103 bodů aktuálně drží první příčku a po 47 odehraných zápasech má zajištěné čtvrtfinále. Mužstvo Vladimíra Růžičky nečeká nic jednoduchého. Když se podíváme na předchozích deset duelů Ocelářů, těžko bychom hledali tým s lepší bilancí. Z posledních deseti utkání prohráli pouze jedno, a to na ledě pražské Sparty 2:3. Navíc ani statistika vzájemných zápasů nevyznívá pro Mountfield dobře. Z pěti minulých střetnutí i vinou hrozivého skóre 3:18 nezískal ani bod. Těžko hledat horší čísla, než má Hradec právě s tímto soupeřem.

Poslední mistr extraligy se rozhodně má o co opřít a v jeho statistikách snad nenajdeme nic, co by neodpovídalo pozici lídra. Svěřenci Václava Varadi dominují především v ofenzivní činnosti. Jsou nejčastěji střílejícím týmem, což vede k velkému množství gólů – průměrně se ujme 3,7 ran. Speciální formace rozhodují zápasy, a i tato statistika ukazuje, proč se Draci vyhřívají na nejvyšší příčce. V přesilových hrách vsítili nejvíce gólů (45) a mají úspěšnost 20,55 %. Proti ale stojí silné hradecké oslabení, které je lepší než třinecké. Právě defenzíva patří ke slabinám Slezanů. Oslabení i celkový počet inkasovaných branek spadá do průměru extraligy.

Jak už bylo zmíněno, Třinec má osobnosti především v útočných řadách. O hrozbě v podobě Martina Růžičky netřeba dlouho spekulovat. Z jeho schopnosti přihrát do gólové šance těží především spoluhráč z formace Matěj Stránský, jenž stihl zaznamenat už 31 gólů a patří tak mezi hlavní kandidáty na krále střelců základní části. Nejvíce prostoru na ledě dostává obranná dvojice Martin Gernát s Milanem Douderou, oba průměrně stihnou přes 21 minut na zápas. Prostor v brankovišti si dělí zkušená dvojice. Bývalého reprezentační brankáře Jakuba Štěpánka v průběhu sezóny doplnil exhradecký Ondřej Kacetl, který začal ročník v Přerově. Ani jeden z nich nemá kdovíjaká čísla. Štěpánek drží úspěšnost zákroků na 90,26 %, jeho kolega je o necelé procento horší. Nutno dodat, že na gólmany Třince letí průměrně 23,75 pokusů, což je extraligové minimum.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Kacetl – M. Doudera, Gernát, Kundrátek, Zahradníček, M. Adámek, Freibergs – Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský – Rodewald, Marcinko, Kurovský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, D. Kofroň – Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák – Jonáš Peterek.