Ohlasy k zápasu
pá 22.1.2021 | Tomáš Kalas, Jan Vavřina

Radek Smoleňák: V dnešní době aspoň my sportovci hrajeme fér

Zatímco v úterý 12. ledna dokázal Hradec na ledě Plzně vyhrát suverénním výkonem 4:1, o deset dní později odjížděl na východ Čech poražen. Indiáni totiž oplatili Lvům porážku a tentokrát brali tři body oni, a to za výhru poměrem 5:3. Kapitán Radek Smoleňák sice dal dvě branky, s výkonem svého týmu ale spokojen být nemohl. „Výkonem jsme si nezasloužili bohužel ani bod. Byli jsme všude pozdě a jaloví,“ smutnil po duelu.

Před 10 dny jste podali v Plzni suverénní výkon, nemohlo dojít k nějakému podcenění soupeře? Plzeň si v předešlém vzájemném měření sil moc neškrtla, v pátek Hradci kromě toho útoku, kde hrajete vy, chyběl tah na branku a důraz v zakončení.
Byli bychom blázni, kdybychom sem přijeli a mysleli si, že Plzeň jen tak porazíme. Mají výborný kádr, který dře a je těžké proti nim hrát, o nějakém podcenění tak nemůže být řeč. Nemáme se na co vymlouvat, jedeme dál, máme s nimi ještě jedno měření sil a příště je musíme šmiknout.

Nechyběl vám možná takový větší důraz na brankovišti v zápase, jaký jste například předvedl při své druhé brance?
Důraz před brankou nám chybí dlouhodobě, víme, že ty branky nám nepadají a kolikrát je to o tom, že člověk musí vzít před brankou sekeru a dosekat to tam i s nohama, aby tam góly padaly (směje se). Tyhle branky zatím ale moc nedáváme.

Právě při vašem druhém gólu pak rozhodčí přezkoumávali gólovou situaci přes video, asi jste nepochyboval, že gól nebude platit?
Abych se přiznal, tak vůbec nevím, co se tam zkoumalo, protože tam byl i Kouky (Petr Koukal) před brankou, tak jestli tam někde neprojel… Byl to gól, který nás prakticky z ničeho vrátil do utkání, zlomový ale byl čtvrtý zásah Plzně. Tohle se prostě stávat nemůže, abychom kasírovali sekundu před koncem třetiny.

„Tohle se prostě stávat nemůže, abychom kasírovali sekundu před koncem třetiny.“

#70 Radek Smoleňák (o čtvrtém gólu Plzně)

Z osmi branek se tři přezkoumávaly na videu, druhá třetina se tím tak hodně protáhla. Zažil jste v poslední době něco podobného?
Nezažil jsem to, na druhou stranu je ale lepší to přezkoumat, než aby byl člověk naštvanej, že branka padla po nějakém faulu nebo podobné věci. Je dobře, že video máme, je to férové, a jestli mám být doma o pět minut dřív nebo později, to je úplně jedno (směje se).

Jak jste se díval na výkon juniorů Plzně? Dali tři branky, byla tam i jedna finální nahrávka, dokázali vás dostávat pod tlak, přehrávat…
Tak mohli by hlavně zpomalit (směje se). Plzeň je známá tím, že kluci vybraní Tomášem Vlasákem a Martinem Strakou jsou bráni účelově, jsou to pracovití kluci, dřou, mají k dispozici i skills kouče… Hráli dobře, klobouk dolů před nimi, osobně jsem rád, když vidím nějaké mladé kluky se prosazovat, i když bych byl radši, kdyby proti nám byli plonkoví (usmívá se).

Zmínil jste i férovost, že se vám líbí, když se hraje v duchu fair play. V utkání bylo i jedno gesto od Jakuba Sklenáře, co na to říkáte? Asi je dobře, že to z hokeje ještě nevymizelo.
Ať už je to přezkum gólů nebo odvolání faulu, je to vždycky fajn. V dnešní době aspoň my sportovci občas dokážeme hrát fér a snažíme se jít příkladem. Snad to bude takhle pokračovat a hokej se v uvozovkách vyčistí.