Preview k zápasu
so 5.12.2020 | Petr Šatalík

Nepříjemný protivník na obzoru. Pod Bílou věž míří Plzeň

Mountfield HK se po páteční porážce v Boleslavi znovu pokusí najet na vítěznou vlnu. V neděli vyzve od 16:00 v ČPP Aréně Plzeň. Indiáni jsou však pro svěřence Vladimíra Růžičky neoblíbeným soupeřem, se kterým Lvi prohráli sedm z posledních devíti vzájemných utkání. Trenér Ladislav Čihák veze před hradby Hradce Králové své ultrasilné dělo obří ráže. Nejproduktivnějšího hráče extraligy posledních let – Milana Gulaše. Podaří se Lvům ukončit třízápasovou sérii výher Západočechů?

„Nejlepší co může být, je rozbít Gulaše. Protože je to stěžejní hráč, se kterým jejich tým stojí a padá.“

#72 Bohumil Jank (o receptu na Plzeň)

Za výsledkově nepovedeným zápasem v Boleslavi se ještě ohlíží Bohumil Jank. „První třetinu jsme je tlačili, opticky jsme na tom byli určitě líp. Oni mají nebezpečné protiútoky, puky vyhazují ven a čekají na svou příležitost, kterou umí proměnit. Na začátku třetí části jsme dostali jeden gól, to se může stát, pro nás by se tím ale nemělo nic měnit. Jenže pak jsme dostali ještě ten třetí a tím se zápas úplně zlomil,“ smutní řízný obránce.

V neděli dorazí pod Bílou věž další těžká váha. Plzeň rozhodně nepatří mezi slabé protivníky. „Musíme se na ten zápas v hlavách připravit na sto procent. Já už jsem jednou říkal, že tím, jak jdou ta utkání hrozně rychle po sobě, tak je těžké se na ně mentálně nachystat. Musíme se ale soustředit na svou hru a na to, co má každý jeden z nás na ledě dělat. Pokud to zvládneme, tak věřím, že můžeme porazit absolutně kohokoliv. Určitě budeme chtít odčinit prohru s Boleslaví,“ slibuje silově skvěle disponovaný bek.

Královéhradecká dvaasedmdesátka zná prostředí i hokej v Plzni velice dobře. Co na ni může platit? „Jak bych to řekl? Nejlepší co může být, je rozbít Gulaše. Protože je to stěžejní hráč, se kterým jejich tým stojí a padá. Znám ho, mám ho rád jako kluka i hráče, ale taky vím, že dokáže ovlivnit celkový výkon plzeňského týmu. Základem je eliminovat jeho, znepříjemnit hokej celé jejich první lajně,“ má jasno o receptu na Západočechy defenzivní opora řad Mountfieldu.

Je možné, že si obránce Hradce na jednoho z nejproduktivnějších hráčů ligy počíhá? „Vzájemně se dobře známe, víme, co od sebe čekat. Musíme mu hrát hodně do těla, on miluje to, když se s pukem může pomazlit. Čím méně u něj bude, tím víc bude frustrovaný, nervózní a začne to přenášet i na ostatní kluky z jejich týmu. Přesně to potřebujeme,“ usmívá se Bohumil Jank.

TomášMertl
Bývalý hradecký útočník je jednou z opor plzeňského celku. V kanadském bodování týmu je na třetí pozici. V posledním utkání však nehrál a jeho start pod Bílou věží je nejistý.

Plzeň znovu pokukuje po nejvyšších příčkách

V kabině indiánů nezůstal po sezóně kámen na kameni. Bohumil Jank zamířil na soutok Labe s Orlicí, Lukáš Pulpán do Karlových Varů. Vojtěch Němec posílil znojemské Orly a Miroslav Indrák zase České Budějovice. Gólman Jaroslav Pavelka přesídlil do Liberce. Za tyto odchody bylo nutné přivést posily. Mezi tři tyče Plzně se občas postaví Dominik Pavlát, jenž přišel z Chomutova. Defenzivu vyztužili dříve karlovarský Matěj Stříteský a z Vítkovic dorazil David Kvasnička. V útočných řadách Západočechů nově operují Pavel Musil (dříve Olomouc) a David Stach (Kladno).

Indiáni mají skvělou formu, z předchozích pěti utkání prohráli jen jedno jediné. A to nehráli s žádnými nazdárky. Spartu porazili na jejím ledě 3:1, doma pak těsně podlehli Kometě 1:2. Poslední tři duely Plzeňských jasně deklarují, že tenhle tým umí střílet góly. Vítkovice zdolali před svými diváky 6:3 a stejným poměrem pak zvítězili i pod Ještědem, kde přemohli silný Liberec. V pátek pak v LOGSPEED CZ Aréně v divoké přestřelce přehráli Zlín 7:5. Na soutok Labe s Orlicí tak vezou třízápasovou šňůru výher, kterou Lvi budou chtít přetnout.

Milan Gulaš už je zase nejproduktivnějším hokejistou celé soutěže, nasbíral již 26 (8+18) kanadských bodů. Současně má také nejvyšší počet střeleckých pokusů z celé extraligy – 77! Druhý Doležal z Budějovic jich má na svém kontě 63, nejaktivnější hradecký střelec Hronek pak 48. Nejlepším střelcem Západočechů je ale Tomáš Mertl s devíti zásahy. Za vyrovnanou defenzívou indiánů pak stojí sebejistý Dominik Frodl, jenž má úspěšnost zákroků přes 92 %.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu prosince. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Frodl – L. Kaňák, Čerešňák, Kvasnička, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Budík – Suchý, Kracík, Gulaš – Straka, Stach, Eberle – Pour, Kantner, Rob – Přikryl, Malát.