Žáci
pá 4.12.2020 | Petr Koval, Jan Vavřina

Roušky a omezený počet hráčů. Mládež ale začala znovu trénovat

Hráči a trenéři mládežnického hokeje vítají příjemnou změnu. Česká republika se přesunula do 3. stupně protiepidemického systému, což mladým hokejistům za určitých opatření umožňuje trénovat na ledě. Ti už se tak mohou připravovat na pravděpodobný restart soutěže, který je naplánován na začátek roku 2021. I přes dílčí uvolnění ale zůstává zimní stadion pro veřejnost včetně rodičů nadále uzavřen, vstup do ČPP Arény je umožněn pouze hráčům a členům realizačních týmů!

Minulý týden začali mladí Lvi trénovat na suchu a od 3. prosince mohou do svých jednotek přidat také ledovou plochu. Vždy však za přítomnosti maximálně 10 osob v krytých prostorách a při nasazené roušce, šátku nebo celoobličejového krytu. „V praxi to bude vypadat tak, že na ledové ploše budou v průměru 2 brankáři, 7 hráčů a jeden trenér. Vždy se složení přizpůsobí, aby odpovídalo našim potřebám a hlavně nastaveným pravidlům. Bez tréninků zůstává pouze základna a školička, od první třídy včetně trénují všechny kategorie. Každá z nich je kvůli omezení počtu rozdělena do dvou nebo tří skupin,“ popisuje šéftrenér královéhradecké mládeže Tomáš Martinec.

Časy na ledové ploše doznaly změn – trénink bude trvat většinou 45 minut. Každá kategorie totiž nyní potřebuje více času pro vystřídání skupin, proto Mountfield HK k tréninku využije i víkendové dny, které jsou zatím bez zápasů. „Ne všechny skupiny mohou trénovat každý den, protože obsazenost ledu je teď enormní. Žákovské kategorie by měly mít 3-4 tréninky týdně rozděleny tak, že jedna skupina trénuje na suchu, druhá na ledě a třetí netrénuje. Hráči se navíc točí, aby se nepotkávali. Akademie má tréninky specifické – jejich četnost bude vyšší, chybět nebudou ani dvoufázové jednotky,“ pokračuje hradecký kouč.

Vedení Českého hokeje uvedlo, že by se mládežnické soutěže měly opět rozjet od ledna 2021. Ovšem v jaké formě utkání proběhnou, se zatím neví. Mezitím vedení Mountfieldu HK jedná o přípravných duelech. „V tuto chvíli dojednáváme zápasy na venkovních kluzištích a doufáme, že se nám podaří pro děti nějaké vyjednat. Mělo by to pro ně být hlavně zpestření a narušení tréninkového procesu,“ sděluje.

Vláda České republiky by měla v pondělí navíc jednat o udělení výjimky platných opatření na počet osob, roušek a pravidelnosti antigenního testování. Trénovat v roušce či šátku není pro hráče nic příjemného, radost z návratu na led ale samozřejmě převládá. „Vzpomínám si, když jsme trénovali na odkrytých kluzištích, všichni jsme nosili kukly, protože byla velká zima. Měli jsme zakrytou pusu a také to nebyl problém. Každopádně jsme moc rádi, že nám bylo umožněno začít s trénováním. Budeme se maximálně snažit dodržovat vládní nařízení a doufat, že se epidemiologická situace zlepší a vše se vrátí do normálu,“ uzavírá Tomáš Martinec.

Fotogalerie