Preview k zápasu
čt 24.9.2020 | Adam Kodet

Hraje se dál, Hradec bude ve Zlíně hájit neporazitelnost

Po čtvrtečním jednání zástupců klubů bylo schváleno, že Tipsport extraliga pojede dál dle naplánovaného kalendáře, i když ve zpřísněných hygienických podmínkách. Lvům tak nic nebrání v přípravě na pátečního soupeře, kterým budou Berani ze Zlína. A zatímco Moravané na body stále čekají, Hradec je stoprocentní. Duel startuje v 17:30.

„Zlín je nepříjemný svou hrou, houževnatostí, urputným, fyzickým, spíš bránícím hokejem.“

#92 Vladimír Růžička ml. (o soupeři ze Zlína)

Hradec je zatím ve sběru bodů do tabulky bezchybný a od první příčky ho dělí jen skóre. Na východě Čech tedy panuje na startu sezóny spokojenost, i když je stále co vylepšovat. „Máme šest bodů a s tím jsme spokojení. Je to začátek ligy a v naší hře jsou pořád různé nedokonalosti. Hokej je ale hra chyb a jsme rádi, že jsme jich zatím v obou zápasech udělali méně než soupeř,“ pochvaluje si předsezónní posila do útoku Vladimír Růžička.

Situace se v době pandemie mění doslova každou hodinou a všichni členové týmu se s tím zkrátka musí srovnat. „My hráči se připravujeme tak, že se bude hrát, a nic jiného nás v podstatě nezajímá. Pro nás je určitě lepší hrát, dokud to jde,“ potvrzuje kreativní centr. Snížený počet diváků, který je na stadionu vpuštěn, ho ale mrzí. „Méně diváků je znát, ale jsme rádi, že aspoň nějaký počet lidí na stadionu je povolený. Celkově je začátek sezóny trošku nervóznější a my se nemůžeme soustředit jen na hokej,“ popisuje úskalí v nejistých časech pro hokej.

Po jednání zástupců APK je jasné, že harmonogram ligy zatím pokračuje beze změn, Hradec se tak chystá na třetí výjezd v řadě, tentokrát do Zlína. „Zlín je nepříjemný svou hrou, hlavně houževnatostí, urputným, fyzickým, spíš bránícím hokejem,“ analyzuje herní styl pátečního soupeře hráč s číslem 92. Stadion Luďka Čajky je navíc pro soupeře často tím nejméně oblíbeným. „Mně osobně to tam nevadí, ani ten starý stadion tam. V extralize jsou i horší,“ uzavírá s lehkým úsměvem extraligový mistr z roku 2008.

PavelSedláček
Klubová stálice letos naskočila za Zlín už v deváté sezóně po sobě a letos je zatím jediným úspěšným střelcem Beranů.

Minimální pohyby v kádru, sázka na odchovance

Zlín patří každoročně k celkům s nejnižší fluktuací hráčů a zároveň s nejvyšším počtem hokejistů z vlastních řad, což platí i nadále. K týmu se loni jako hlavní lodivod velmi rychle vrátil Robert Svoboda, který v podstatě zastává i uvolněnou funkci generálního manažera. Toto křeslo totiž po sezóně poměrně nečekaně opustil královéhradecký odchovanec Martin Hosták.

Na první pohled je ale jasné, že kádr Moravanů byl rozhodně spíš oslaben, než že by se těšil z výraznější posily. Stabilní článek defenzívy a nejproduktivnější bek Zlína v každé ze svých sezón Ralfs Freibergs odešel za novou výzvou do Komety, další cizinec a objev loňské sezóny Valentin Claireaux zase přesídlil do Pardubic. Michal Popelka zamířil do Francie a nadějný bek Lukáš Buchta se ve své první extraligové sezóně příliš neprosadil a klesl o patro níž do prvoligové Slavie Praha.

Na druhém konci přestupové tabulky příliš mnoho položek nenajdeme. Velkým příslibem do budoucnosti je návrat Jiřího Suhrady, který dvě poslední sezóny působil v mládežnických týmech v nejvyšší finské soutěži. Zlín pak posbíral mladé hráče, které si v minulých letech odložil v Chance lize, tedy beka Jana Dluhoše z Poruby a útočníky Jana Václavka z Třebíče a Jiřího Karafiáta ze Vsetína. Tito dravci by mohli šanci chytit za pačesy, protože v nesestupové extralize letos určitě dostanou odpovídající prostor.

TOP 3 důvody, proč sledovat zápas proti Zlínu:

  • 1. Hradec hájí letošní neporazitelnost
  • 2. Zlín bude bojovat o první body
  • 3. Prodlouží Jakub Orsava svou parádní bodovou a gólovou šňůru?

Čtvrtfinále poháru, pak série porážek

Berani vstoupili do letní přípravy a do Generali Česká Cupu skvěle. Doma přetlačili Vítkovice a poté na Hané roznesli prvoligový Přerov 6:0. Ve skupině nakonec zaznamenali jen dvě porážky a připsali si velmi cenný skalp nabušeného Třince, který vynuloval skvělý Daniel Huf. Ve vyřazovací fázi pak Zlín vyzval Pardubice.

Svou misi v play off rozehráli svěřenci Roberta Svobody parádně a v domácím klání si s Východočechy poradili v poměru 4:2. Dynamo dvěma góly sestřelil Zdeněk Okál. Zlín však svůj dobře rozehraný dvojduel nedotáhl do zdárného konce, v enteria aréně schytal bůra a s účastí v semifinále se rozloučil. V generálce na extraligu se pak žluto-modří museli po prohře 1:5 sklonit i před Kometou Brno.

Klesající formu a zhoršené výsledky si Moravané přenesli i do ostré sezóny. V moravském souboji s Olomoucí totiž na Stadionu Luďka Čajky už za čtvrt hodiny ztráceli tři branky a toto manko již nedokázali smazat. Stejným rozdílem podlehli v Praze Spartě, tentokrát však Berani nedotlačili do branky soupeře jediný puk. V obou zápasech je navíc oponenti přestříleli a na začátku nejisté letošní sezóny mají tak ve Zlíně o čem přemýšlet.

Sestavy z minulého utkání


Mazanec – Nedomlel, Hronek, Jank, Blain, Šalda, F. Pavlík, Pilař – Orsava, Cingel, Smoleňák – Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Kevin Klíma, Lev – R. Pavlík, Koukal, Jergl.