Aktuální zprávy z klubu
st 1.5.2024 | Tisková zpráva

Slovenský reprezentant mezi tyče! Lvy posílí Stanislav Škorvánek

Do nové sezony 2024/25 vstoupí Mountfield HK s kompletně novou brankářskou dvojicí. Prvním členem dua gólmanů východočeského celku bude slovenský reprezentant Stanislav Škorvánek, jenž aktuálně bojuje o účast na světovém šampionátu v Česku. Následně si vyzkouší první zahraniční angažmá – v Hradci Králové.

Syn stejnojmenného hokejového trenéra a bývalého obránce rostl doma v Žilině, kde patřil také do tamní hokejového mládeže. Přes mládežnické reprezentace a druhou nejvyšší soutěž se postupně protlačil až mezi slovenskou elitu. Během posledních dvou let ale zažil raketový vzestup v Michalovcích.

V sezoně 2022/23 se stal naplno jedničkou v tamní Dukle, byl vyhlášen nejlepším brankářem celé extraligy a vysloužil si také pozvánku na mistrovství světa, kde vychytal tři výhry ze čtyř utkání. I během finišující sezony patřil ke slovenské špičce, a tak si jej už během sezony vyhlédl český celek – Mountfield HK, se kterým se osmadvacetiletý gólman domluvil na podmínkách spolupráce.

Komentář GM Aleše Kmoníčka k příchodu Stanislava Škorvánka: „Po problémech v brankovišti, které se s námi táhly většinu loňského ročníku, jsme chtěli přivést kvalitního a zkušeného gólmana. Jsme přesvědčeni, že Stano tyto parametry splňuje. Má za sebou další povedenou sezonu ve slovenské extralize, kde byl nejlepším brankářem. My mu přejeme hodně úspěchů se slovenskou reprezentací na MS v Praze a Ostravě a těšíme se na budoucí dvouletou spolupráci.“

Profil Stanislava Škorvánka

Rodák ze Žiliny začal s hokejem díky svému otci, jenž byl v minulosti rovněž úspěšným hokejistou v barvách Žiliny nebo Slovanu Bratislava. Během startující kariéry se cesty otce a syna protnuly právě v rodné Žilině, kde působil Stanislav jako hlavní trenér a v týmu měl mladého brankáře – svého syna. Ten již od mládí patřil do reprezentačních výběrů, a tak si zachytal na závěr mládežnické kariéry také na MS do dvaceti let, kde zastával pozici dvojky. Ale čelil hned mistrům světa z Finska v čele s Rantanenem, Lainem nebo Hintzem – dnešními hvězdnými forvardy NHL.

Postupně si Stanislav Škorvánek prošel na Slovensku několika týmy – Novými Zámky, Košicemi, částečně i poprvé Michalovcemi nebo i prvoligovými Prešovem či Humenným, aby se nakonec vrátil do Žiliny. S tou bojoval dlouho o návrat do slovenské extraligy, ale k tomu došlo nakonec až letos v sezoně 2023/24. To už ale slovenský gólman druhým rokem zářil v Dukle Michalovce.

Poprvé v kariéře se tak mrštný brankář stal jasnou jedničkou v týmu slovenské extraligy, svému týmu pomohl do semifinále, aby byl nakonec vyhlášen nejlepším brankářem celé soutěže a hlavně zabojoval o účast na světovém šampionátu. A to úspěšně! Debut si tak ve slovenské reprezentaci odbyl Stanislav Škorvánek proti Česku v premiérovém duelu MS v Lotyšsku. V prvním zápase sice proti Čechům těsně padl, ale pak vychytal Lotyše, Slovince a Nory a připsal tři výhry, ve kterých inkasoval pouze dvakrát.

Zájem ze zahraničí sice po MS přišel, ale i tak Stanislav Škorvánek po fantastickém závěru ročníku setrval na Slovensku. V Dukle Michalovce i nadále potvrzoval svou formu, byl suverénně nejlepším brankářem Tipos extraligy a nakonec východoslovenskému týmu Stanislav Škorvánek pomohl k bronzovým medailím. Již v průběhu ročníku se mu ozval Mountfield HK, kde se dnes osmadvacetiletý reprezentační brankář domluvil na dvouleté smlouvě.

Statistiky Stanislava Škorvánka